Boban podnio ostavku u Uefi zbog neslaganja sa Čeferinom

Foto: UEFA

Zvonimir Boban podnio je ostavku na funkciju u Evropskoj fudbalskoj federaciji.

Legendarni Hrvat je otišao iz UEFA zbog namjere predsjednika evropske kuće fudbala Aleksandera Čeferina da promijeni statut, što bi mu omogućilo da ostane duže na funkciji.

“Sa tugom i teška srca, nemam izbora osim da napustim Uefu. Ne pokušavam da budem neka vrsta heroja, posebno jer nisam jedini koji ovako razmišlja”, naveo je Boban u saopštenju.

U Uefi postoji neslaganje Čefernovim vođstvom, nakon što je prošlog aprila ponovo izabran za predsjednika, bez protivkandidata, na funkciju koju je preuzeo 2016. godine.

Razdori u Izvršnom komitetu Uefa uvećani su na sastanku u Hamburgu 2. decembra, na marginama žrijeba za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Čeferin je tada predložio da se promijeni statut koji ograničava predsjednika da tu funkciju obavlja 12 godina. To je antikorupcijska reforma usvojena kao posljedica istraga u SAD i Švajcarskoj iz 2015. godine o korupciji u svjetskom fudbalu. Poslije tog skandala Mišel Platini je sklonjen sa funkcije predsjednika Uefa i zamijenio ga je Čeferin 2016. godine.

Tim amandmanom bi se pojasnilo da se Čeferinove prve tri godine na funkciji do završetka Platinijevog mandata 2019. godine, neće računati u ograničenje njegovog mandata od 12 godina.

Ako članice Uefa odobre taj amandman 8. februara na kongresu u Parizu, Čeferin bi 2027. godine ponovo mogao da bude kandidat i ostane 15 umjesto 12 godina, na poslu na kome godišnje prima platu od tri miliona dolara.

Boban nije bio u Hamburgu kada se dio članova Izvršnog odbora Uefa suprotstavio Čeferinu, predvođeni blagajnikom Uefa Dejvidom Gilom. Bivši izvršni direktor Mančester junajteda rekao je da se iz principa protivi produženju roka, iako bi od toga imao koristi jer bi ostao član Izvršnog odbora.

Boban je pohvalio Čeferina jer je podržavao reforme na početku mandata, ali je naveo da je otklon od tih vrijednosti nerazumljiv.

“Svjestan sam da ništa nije idealno, a kamoli ja i da je ponekad potreban kompromis. Međutim, učešće u ovome bilo bi protiv svih principa i vrijednosti u koje svim srcem vjerujem i za koje se zalažem”, napisao je Boban.

Boban je počeo da radi u Uefi prije tri godine, kada je napustio direktorsku funkciju u Milanu. On je prethodno radio u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa) kao zamjenik generalnog sekretara za fudbalska pitanja.

Štraser najbolji u Šladmingu

Potvrđeno: MVP ABA lige nosiće ime”Dejana Milojevića”