Monografija „100 Mornarovih godina“: Istorija i duša grada i kluba kroz vijek trajanja (FOTO)

Foto: Opština Bar

Vijek trajanja fudbalskog kluba Mornar i 100 godina istorije i duše grada Bara prikazani su u monografiji „100 Mornarovih godina“, autora Željka Milovića i Dragana Stojanovića, koja je večeras predstavljena u Domu kulture u gradu pod Rumijom.

Ovo kapitalno djelo izdali su Opština Bar i njen predsjednik Dušan Raičević, povodom velikog jubileja – 100 godina postojanja kluba. Obraćajući se prisutnima, Raičević je istakao važnost očuvanja kulture sjećanja.

„Istorija FK Mornar satkana je u dvije tradicije – jedna koja je itekako vezana za istoriju grada jer se FK Mornar podizao uz njega – iz pepela, kao feniks, a sa druge strane FK Mornar je dio porodične tradicije jer imamo toliko interesantnih primjera da su sinovi išli sportskim putem njihovih očeva pa čak i đedova“, rekao je Raičević.

Foto: Opština Bar

Ukazao je i na to da je za mnoge FK Mornar emocija – bilo da su je živjeli kroz igru ili navijanje, i zahvalio svima koji su iz čiste emocije, finansijski podržavali opstanak kluba.

Na 438 strana pored brojnih tekstova u monografiji se nalaze i 662 fotografije, pa se može reći da ona donosi mnogo više od istorije sportskog kolektiva. To je priča o sjajnim pojedincima koji su obilježili postojanje kluba, fanovima koji su ih bodrili, etapama razvoja kroz koje su klub i grad prošli i i dalje zajedno prolaze. Monografija stoga ostaje svjedočanstvo jednog vremena i sjećanja koje je sada sačuvano za generacije koje dolaze.

Foto: Opština Bar

„Nije bilo lako prikupiti građu za ovako veliko djelo. Želim prije svega da se zahvalim bivšim fudbalerima i njihovim porodicama koje su nam nesebično ustupile fotografije i druge materijale iz privatnih arhiva. Mimo toga, značajnu podršku smo dobili iz svih krajeva bivše Jugoslavije, posebno Splita i Subotice, kako bi ovo djelo imalo i naučni karakter“, kazao je jedan od autora Željko Milović.

Dragan Stojanović je u monografiji posebnu pažnju posvetio dešavanjima iz perioda 1993 – 1995. kada je kao trener predvodio FK Mornar u osvajanju duple krune.

„Ova knjiga je još jedna utakmica u kojoj sam pobijedio i nema srećnijeg čovjeka od mene. Ovo je kruna za mene i zahvalan sam što mi je predsjednik opštine Raičević dao priliku da budem ovdje“, kazao je Stojanović.  

Za FK Mornar, kako je istakao meč koordinator kluba Đuro Stambolić, ova monografija je dokaz trajanja kluba i generacija Barana koje su živjele Mornar.

Foto: Opština Bar

„Ova monografija smo mi, tu su naši očevi, djedovi, naš današnji grb i onaj od prije 100 godina, tu su četiri stadiona, naša putovanja barkom, kamionom, šinobusom, vozom…  U knjizi su Barani, oni koji su utkali dio sebe u istoriju kluba“, kazao je Stambolić.

Dodao je da je fudbal danas drugačiji zbog napretka u tehnologiji, ali da je strast ono što je konstanta. Stambolić je istakao da su ambicije kluba velike, ali i moguće za ostvariti zahvaljujući podršci opštine Bar i Fudbalskog saveza Crne Gore .

O dobroj saradnji sa FSCG govorio je i Raičevič najavljujući dalju podršku opštine razvoju kluba.

„Nećemo stati sa projektima. Nastavljamo dalje, najavljujemo nove investicije da bi Bar bio rasadnik talenata“, rekao je Raičević i precizirao da će se formirati Mornarova fudbalska akademija kako bi što više djece bilo na terenu i među budućim legendama Mornara i crnogorskog fudbala.

Andrej Žakelj: Velika pobjeda za ove momke

Sjutra start 76. Prvenstva Crne Gore