Održana promocija knjige – Veljko Uskoković vaterpolo karijera za ponos

Foto: Sportski.me

U prepunoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici večeras je održana promocija knjige “Veljko Uskoković, vaterpolo karijera za ponos” – autora Dubravka Stamatovića.

Na promociji su govorili predsjednik COK-a Dušan Simonović, dugogodišnji novinar RTCG Branko Vujisić, legenadrni vaterpolista Veljko Uskoković. Moderator je bio Sabrija Vulić.

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da je Uskoković imao čast da nosi zastavu Crne Gore na prvim Olimpijskim igrama, od sticanja nezavisnosti u Pekingu 2008. godine, predvodi vaterpolo reprezentaciju, što je imalo posebnu težinu.

Dugogodišnji sportski novinar RTCG Branko Vujisić osvrnuo se na zlatnu biografiju Uskokovića, koji je igrao za tri reprezentacije, uzeo tri evropska zlata. Olimpijsku bronzu. Ima svjetsko srebro i bronzu, kao i srebro sa Starog kontinenta.

“Ovo je prva knjiga direktno posvećena jednom crnogorskom sportisti, koji je to zaslužio 100 posto. A imamo veličanje sportista koji to ničim ne zaslužuju. To sam morao da kažem”, rekao je Vujisić i dobio aplauze prisutnih.

Foto: Sportski.me

Na promociji je saopšteno da će sva sredstva od prodaje knjiga biti uplaćena Fondaciji “Budi human”.

Trofejni vaterpolista, Veljko Uskoković je pozdravio prisutne.

“Hvala što prisustvujete u ovolikom broju. Hvala medijima, mojoj porodici, prijateljima, sportistima, sportskim radnicima, kao i onima koji večeras nisu bili u mogućnosti da prisustvuju promociji, a doprinijeli su da knjiga ugleda svijetlost dana. Zahvalnost dugujem Dušanu Simonoviću, Branku Vujisiću, Sabriji Vuliću, koji su biranim riječima, toliko toga lijepog rekli o knjizi. Pozdravljam gospodina Gorana Jovanovića osnivača Fondacije “Budi human”. Sigurno ste upoznati sa njihovim radom. Fondacija, radi sjajne stvari, pomaže onima, kojima je pomoć najpotrebnija, i to me je i podstaklo da se upustim u ovaj projekat”, rekao je u uvodu Uskoković.

Ispričao je kako je došlo do realizacije knjige.

Foto: Sportski.me

“Tu je najzaslužnjji autor knjige Dubravko Stamatović koji večeras nije mogao da prisustvuje promociji, On je glavni “krivac”, što je knjiga ugledala svijetlost dana. Punih 40 godina, u knjizi je prva slika iz 1984, godine, sam sakupljao, (zahvaljujći mojim roditeljima koji su to pedatno i precizno radili) fotografije, dokumentaciju, video zapise. I sad, nakon 40. godina, to je pomalo počelo da gubi smisao, da stoji po tim fiokama. Kontakiraio sam gospodina Stamatovića, znao sam da se on time bavi, i on mi je odmah predložio, da bi knjiga bila najbolje riješenje. U početku sam malo bio skeptičan po tom pitanju, ali kasnije sam to prihvatio, kada sam vidio kako on to radi, temeljno i kvalitetno”, kazao je Uskoković i nastavio…

“Knjiga je retrospektiva mojih sportskih događaja. Ima ponešto i iz mog privatnog života. Prije svega pominju se sva velika takmičenja, utakmice na kojima sam nastupao, ali i one manje bitne, koje su meni podjednako drage. Knjiga, govori o meni, ali ne samo o meni – govori o 40 godina, kotorskog, crnogorskog i jugoslovenskog, pa i svjetskog sporta, viđenog iz mog ugla, i iz ugla autora knjige gospodina Stamatovića. U knjizi se govori o saigračima sa kojima sam igrao, i protiv kojih sam igrao, neki su večeras i ovdje. Trenerima, sa kojima sam radio, neki od njih nažalost nisu među živima, kazao je Uskoković.

Poručio je da njegova knjiga treba bude podstrek i ostalim crnogorskim sportistima da krenu u istom pravcu.

“Zadovoljan sam što je knjiga objavljena i ugladala svijetlost dana. I volio bih da bude podstrek ostalim sportistima, posebno onim bivšim da urade nešto u ovom pravcu. Sasvim sam siguran da bi knjiga o Igoru Vušuroviću, Bojani Popović, Katarini Bulatović, Goranu Đukanoviću, Ratku Đurkoviću, Vladu Šćepanoviću, bila pun pogodak. O Dejanu Savićeviću je ispjevana pjesma, ali mislim da zaslužuje i knjigu. Tako da…volio bih da ovo bude prvi korak u tom nekom pravcu. To smo dužni prema cijelokupnoj crnogorskoj sportskoj javnosti, kao i prema generacijama koje dolaze. Moramo da ostavljamo tragove, preko kojih će oni čitati i upoznavati velike sportiste i sportiskinje, koje je ovako mala Crna Gora iznjedrila”, zaključio je Uskoković.

Na promociji su pročitana pisma od legendarnog asa, člana Kuće slavnih, sada selektora Slovenije Mirka Vičevića i predsjednika Skupštine VK Jadran Bora Mračevića.

Izvučeni parovi polufinala Kupa Crne Gore u odbojci

Paspalj hitno operisan