Marko Simonović: Pružiti maksimum, šansu vidim protiv Švedske

Foto: FIBA

Košarkaši Crne Gore spremaju se za predstojeće izazove na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Iako će tek sjutra odraditi trening u kompletnom sastavu, s obzirom da u popodnevnim časovima stižu Dino Radončić i Kendrik Peri, svi u taboru naše selekcije sa dosta optimizma očekuju početak novog ciklusa.

Prvi put nakon Mundobasketa naši najbolji košarkaši su na okupu, spremni da i u novom ciklusu pokažu svoje vrijednosti.

-Poslije duge pauze i nastupa prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu ponovo smo se okupili uoči novog ciklusa. Kreću kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a tek od sjutra bićemo svi na okupu, jer su neki igrači imali duže klupske obaveze, zbog čega je bilo nemoguće u početku raditi trening 5 na 5. Jasno je da nema mnogo vremena za pripremu prve utakmice sa Njemačkom, ali vjerujem da ćemo dati sve od sebe da ostavimo što bolji utisak na startu kvalifikacija – rekao je Marko Simonović, centar naše reprezentacije. Svaka pobjeda biće važna, jer tri selekcije iz grupe izboriće odlazak na prvenstvo čiji su domaćini 2025. godine Kipar, Letonija, Finska i Poljska.

-Sigurno da neće biti lako. Jako zahtjevna grupa, gdje će svaka pobjeda biti dragocjena. Prvi meč igramo protiv Njemačke, koja je prošlog ljeta osvojila Svjetsko prvenstvo, tako da je jasno da se radi o veoma kvalitetnoj ekipi. Samim tim znamo da ćemo morati da damo svoj maksimum kako bi bili u egalu sa takvom ekipom, a ne sumnjam da ćemo se svi potruditi da budemo na što većem nivou. Ipak, iskren da budem naš prioritet u ovom ,,prozoru“ svakako je meč sa Švedskom u Podgorici, gdje moramo da damo maksimum – objasnio je visoki Kolašinac.

Predstojeće mečeve naša selekcija ne dočekuje bez najiskusnijih – Nikola Vučević je u NBA, nema ni Bojana Dubljevića (Zenit) i Nikole Ivanovića (Runa), koji su bili na širem spisku. Ipak, optimizam je tu…

-Sve ovo kratko traje i kroz samo par treninga igrači treba da se uvedu u sistem koji traži selektor. Nije lako, ali navikli smo, jer nije nam prvi put da igramo kvalifikacije. Ekipa je mlada, nedostaju nam tri najiskusnija igrača, ali moramo da damo maksimum i ispunimo ono što se od nas očekuje – dodao je Simonović.

Marko je prošlog ljeta iz Čikaga stigao u Crvenu zvezdu, da bi prvih dana 2024.godine na pozajmicu stigao u Bešiktaš. Njegova forma može da raduje naš stručni štab.

-Uklopio sam se dosta dobro i brzo u novu sredinu. Poslije promjena, mislim da sam ušao u prvi ritam, a na posljednjih četiri – pet mečeva igrao sam baš dobro, tako da mogu biti zadovoljan formom.

Treće izadnje Tekbol lige u novom formatu

Gatuzo dobio otkaz u Marseju