‘’Kišni čovjek’’ Petar Stojanović: Basket u mom kvartu je omiljeni događaj mnogim basketašima (FOTO)

Foto: Sekretarijat za sport

Sunčani dani, toplije vrijeme, povratak lastavica, drveće koje pupi – vjesnici su proljeća, ali i signal ‘’priprema, pozor, sad!’’ za ljubitelje basketa 3×3, koji će narednih mjeseci imati brojne aktivnosti i mogućnosti da demonstriraju svoje umijeće u igri pod obučem sa žuto-plavom loptom ‘’šesticom’’.

Prvi, i svakako jedan od najpopularnijih basketaških događaja koji predstoje, je ,,Basket u mom kvartu’’. Manifestacija Sekretarijata za sport Glavnog grada, koja se sastoji od serije kvalifikacionih turnira uličnog basketa na otvorenim terenima širom Podgorice, te završnim spektaklom za najbolje u basketaškom hramu u Njegoševom parku, počinje krajem aprila, a prijave za ekipe već od početka narednog mjeseca.

U drugom izdanju ove lijepe, zdrave gradske priče, učestvovalo je 60 ekipa, a žiža interesovanja za treću ediciju već intenzivno sija, pa iz redova organizatora, možda neskromno, ali realno – očekuju novi rekord i popunjenost do posljednjeg dostupnog mjesta.

Foto: Sekretarijat za sport

Za najavu trećeg ,,Basketa u mom kvartu’’ izabrali smo jednog od najreprezentativnijih i najvjernijih učesnika ovog sportsko rekreativnog ‘’eventa’’ – Petra Stojanovića. Cetinjanin na radu u Podgorici je sportista ‘’na 360 stepeni’’: bivši košarkaš, koji je silom prilika rano bio prinuđen da prekine igračku karijeru, preselio se sa druge strane aut linije, odakle znalački vodi djevojčice i djevojke iz ženskih košarkaških klubova Podgorica i Budućnost, te crnogorskih reprezentativnih selekcija.

 ‘’Od kada sam završio sa profesionalnim, aktivnim bavljenjem košarkom odlučio sam se za trenerski poziv i to je nešto što me ispunjava i čime želim da se bavim u životu. Međutim, s obzirom da sam bio jako mlad kada sam naprasno prekinuo igračku karijeru, ostala je velika strast i želja za igrom, tako da koristim svaku priliku da uživam i nadmećem se na košarkaškim terenima, kroz Rekreativnu ligu, i kroz turnire basketa 3×3, koji sui z godine u godinu sve popularniji’’, startovao je Petar razgovor sa nama.

33-godišnji velemajstor košarke i basketa, ne propušta gotovo nijedan turnir u Crnoj Gori, i šire, a na prethodna dva izdanja ,,Basketa u mom kvartu’’ ne samo da je igrao, već je sa svojim saigračima iz ekipe Cetinje i osvojio fetu nagradnog fonda: prve godine treće mjesto, a prošle šampionsku titulu.

‘’Iskreno vjerujem da je ‘’Basket u mom kvartu’’ postao jedan od omiljenih 3×3 turnira u zemlji mnogim basketaši. Ono sto ga čini posebnim i što mu daje posebnu draž jeste sistem na koji je osmišljen. Prije svega, kvalifikacioni turniri su ti koji se pobrinu da na završnom događaju budu isključivo najbolje ekipe, koje su bez ikakve dileme jako kvalitene i samim tim u Njegoševom parku uvijek bude pravi spektakl. Organizacija je na vrhunskom nivou, što je opšti utisak, i o čemu na kraju krajeva svjedoči interesovanje i broj prijavljenih ekipa’’, nastavlja Stojanović.

Foto: Sekretarijat za sport

Za ekipu popularnog Peśa sa prošlogodišnjeg izdanja vezana je zanimljiva anegdota. Naime, nastupili su na kvalifikacionom turniru na terenu u centru Podgorice, koji je u jednom trenutku prekinula kiša. Turnir je završen u zatvorenom, Cetinje je osvojilo prvo mjesto i čekiralo vizu za Njegošev park. Tamo se ponovila slična situacija – pred sami kraj kiša se stuštila na kultni teren, turnir je preseljen u salu, gdje su Stojanovići (u ekipi sa Petrom igra i njegov brat Marijan, MVP prošlogodišnjeg turnira) ponovo izašli kao pobjednici, ovog puta finalnog čina. ‘’Kišni čovjek’’ sa Cetinja se na konstataciju da mu očigledno prijaju promljenjivi vremenski uslovi, široko nasmijao i našalio:

‘’Pa jeste, dobro ste to primijetili. Nevjerovatno je da se oba puta desila ista situacija koja je nama očigledno išla na ruku. Tako da se nadam da će i ove godine, ukoliko dođemo u situaciju da se borimo za najveći plasman, kiša ponovo učiniti svoje.’’

Na pitanje da li ekipa planira nastup na narednim turnirima ‘’Basketa u mom kvartu’’, Petar odgovara kao iz topa:

Foto: Sekretarijat za sport

‘’Bez dileme učestvujemo. Već smo u januaru mjesecu formirali ekipu upravo za ovaj tutnir, što samo po sebi govori koliko jedva čekamo da počne i koliko se radujemo istom. Ove godine ćemo nastupiti u malo izmijenjenom sastavu, ali očekivanja ostaju ista. Potrudićemo se da ponovimo isti rezultat kao prošle godine.’’

Novost ovogodišnjeg završnog turnira u Njegoševom parku će biti brendirani dresovi za sve igrače koje će sponzorisati kompanija ‘’ONE Crna Gora’’. Prošle godine su takmičari i publika uživali u sladoledima koje je dijelila kompanija ‘’LEDO’’, ‘’Dunk shop Montenegro’’ je obezbijedio vaučere za publiku i najboljeg igrača, a brojni partneri Sekretarijata za sport će i ove godine biti uključeni kako bi ovaj događaj bio još atraktivniji.

‘’Interesovanje sponzora i društveno odgovornih kompanija da daju doprinos organizacionom iskoraku svjedoči o kvalitetu finalnog proizvoda i dodatno podiže značaj i popularnost samog turnira. Ponavljam, jedva čekamo da sve počne!’’, poentirao je vrsni poenter.

Pioniri Budućnosti šampioni Crne Gore

Vaterpolista Marko Mršić – stipendista Opštine Tivat