Najveći uspjesi crnogorskog sporta – Filip Radović

Foto: POKCG

Filip Radović najbolji crnogorski paraolimpijac, osvajač bronzane medalje u parastonom tenisu sa Paraolimpijskih igara u Tokiju 2021, ima dva srebra, dvije bronze sa Evropskog prvenstva, trenutno je drugi igrač u kategoriji S10.

Filip će se ovog ljeta po drugi put pojaviti na Paraolimpijskim igrama u Parizu – svjestan je da će u biti znatno teže ponoviti, ili nadmašiti rezultat iz Tokija.

“Biće teško sigurno. Mislim da je uvijek teže ponoviti dobar rezultat nego ga napraviti prvi put. Razlog je to što je pritisak sad još veći jer su i očekivanja veća, ali isto tako i ostali igrači se pripremaju drugačije i sigurno ću biti ja jedan od onih na kojeg će posebnu pažnju obratiti u pripremnom periodu. Bez obzira na sve, daću svoj maksimum da se pripremim što bolje i da prikažem svoju najbolju igru u Parizu”, kazao je Radović za Sportski.me.

Filip je pripreme za Pariz počeo praktično sa Novom godinom. Spremao se u Njemačkoj, a protekle sedmice je drugi put osvojio turnir u Laškom. Svjestan je da su u “gradu svijetlosti” očekivanja sportske javnosti veća, s obzirom na iskustvo, napredak u posljednje tri godine.

“Trenutno ne razmišljam o rezultatu. Idem korak po korak, uvijek sam tako radio. Pripremam se za svaki meč posebno, od prvog do posljednjeg. Ja bih lično bio prezadovoljan da ponovim isti rezultat, ali ako uđem u polufinale i ovoga puta, sigurno ću imati veliku želju da pobijedim i taj meč i da odem barem jednu stepenicu više u odnosu na Tokio”, poručio je Cetinjanin.

Foto: POK

Konkurencija za najviši plasman biće izuzetna. Nastup su između ostalih obezbijedili Nigerijac Alabi Olufemi (Afrika), Brazilac Klaudio Masad (Amerika), Kinez Hao Lian (Azija) i Poljak Patrik Čojnovski (Evropa)…

“Konkrencija je jaka kao i na svakom velikom takmičenju. 14 najboljih igrača svijeta ce učestvovati u Parizu. Razlika u kvalitetu većine igrača je minimalna i mislim da ce osvajači medalja biti igrači koji se najbolje adaptiraju na uslove Paraolimpijskih igara”, rekao je Filip.

ČOJNOVSKI PRVI RIVAL ZA ZLATO

Jedan od rivala za najviši plasman, zlato Filipu biće Poljak Čojnovski. Da li je vrijeme ga upravo u Parizu naš as skine sa trona…

“Teško. Mnogo je dobar i do sad nisam nikad bio blizu da ga pobijedim. Sigurno se neću predati protiv njega ako se sastanemo. Ulazim u taj meč da pobijedim kao i svaki drugi, ali i dalje je on veliki favorit za osvajanje zlata. Mislim da ja ipak imam veće šanse protiv njega od svih drugih igrača iz kategorije S10”, rekao je Radović.

Foto: POKCG

NAJDRAŽA MEDALJA

Filip je dugo na najvećoj sceni, osvojio je mnoge medalje, priznanja. Ipak, jednu je izdvojio.

“Najdraža mi je bronza sa Evropskog prvenstva iz 2015. godine. Tada sam osvojio prvu veliku medalju kao totalni autsajder”, nedvosmislen je Radović.

Jedan poraz mu je posebno ostao urezan. Filip je objasnio i zašto.

“Teško mi je pao poraz u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Granadi od Austrijanca Gardosa. Trudio sam se tokom čitave godine kako bih takve turnire dočekao spreman. Ipak, ne možeš stalno da igraš na visokom nivou i porazi su sastavni dio sporta. Izvukao sam određene pouke iz tog meča kako bih pokušao da smanjim greške koje sam tada pravio”, poručuje Radović.

LOS ANĐELES NOVA ŠANSA ZA EKIPNA TAKMIČENJA

Da li očekuješ da Svjetska federacija vrati ekipna takmičenja. Kako bi u Los Anđelesu, ti i Bakić mogli da osvojite medalju, koja vam je izmakla u Tokiju?

Foto: POK /Duško Miljanić/

“Očekujem promjene za naredni olimpijski ciklus. Nadam se da će uvesti  sistem takmičenja u kojem ćemo ja i Bakić, kao dvojica iz kategorije S10, moći da nastupamo u dubl ili ekipnoj konkurenciji”, kazao je Radović.

Od kojeg trenera si najviše naučio u karijeri. Damjanovića, Lupuleskua, Marića ?

“Ne mogu da izdvojim jednog. Svaki od njih je imao ogromnu ulogu u različitim periodima moje karijere i mislim da su svi odradili odličan posao. Marić je trenutno moj trener i stvarno imamo odličnu saradnju u svakom smislu. Nadam se da će nas trenersko-igrački odnos potrajati što duže”, rekao je Radović.

EVROLIGA

Osim, sporta kojim se baviš, veliki si ljubitelj košarke, pratiš Evroligu, navijač si Crvene zvezde, redovan na njenim utakmicama.

“Pratim sve sportove, a naročito košarku i Evroligu. Navijam za Crvenu zvezdu i redovno idem na njihove utakmice. Atmosfera koju prave navijači je nevjerovatna i stvarno uživam da prisustvujem takvim događajima”, zaključio je Radović.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Dominacija Ferstapena u Katalunji

Oliver Šarkić i zvanično u Budućnosti