Amin Hot pauzu od košarke zamijenio katedrom

Foto: KK Mornar/Media Pro

Amin Hot je u svom rodnom gradu Rožajama, gdje čeka rasplet situacije oko novog kluba.

Slobodno vrijeme pored induividulanih treninga, Hot koristi i za rad sa djecom u Školi košarke “Rastimo”u dvorani na “Bandžovom brdu”.

Nova uloga, kako kaže, prija…

“U ljetnjoj pauzi kada mi mogućnosti dozvoljavaju potrudim se da se odazovem pozivu Škole košarke u Rožajama, što me, druženje sa djecom, izuzetno raduje. Uvijek sam gajio želju da radim sa mališanima te da svoje znanje i iskustvo, na neki način, prenesem na njih. Volio bih da radim na tome da doprinesem košarci u mom gradu, kao i mladima. Još uvijek sam aktivni košarkaš ali jednog dana se nadam da ću doprinijeti kao trener razvoju košarke”, kazao je Hot na početku razgovora za Sportski.me.

Kako su reagovala djeca kada su svog sugrađanina umjesto sa loptom vidjeli u ulozi pedagoga, trenera…

“Djeca su navikla da me prate i gledaju u drugoj ulozi, ali reagovali su sa oduševljenjem kada su saznali da ću ih ja trenirati. Mogao sam primijetiti da su sa velikim zadovoljstvom i željom trenirali i odmah nakon završetka su se raspitivali kada će naredni trening. Ono što želim istaći takođe je da su me mnogi roditelji kontaktirali i raspitaivali se da svoju djecu upišu kod mene za košarkaške treninge. Moram pohvaliti Školu košarke “Rastimo”, koja ima posvećene trenere, koji rade sa djecom”, rekao je Hot.

Vidiš li danas kod djece želju za sportom, treniranjem, radom…Čini se da je generalno u malom padu interesovanje za sportom…

 “Saglasan sam. Bez ogromnog rada, truda, i bez velikog odricanja ne može biti nekog značajnijeg uspjeha i pomaka. Bitan je talenat, ali svakako bez rada nije garant nekog uspjeha. Naravno da bi neko svoj talenat pretvorio u kvalitet neophodno je da ima odgovarajuće uslove za rad, jer sve je povezano. Mislim da ima mnogo djece koja vole da rade i koja su talentovana za košarku. Ali isto tako živimo u vremenu gdje su telefoni, kompjuteri, razne društvene mreže postale glavni predmet interesovanja kod djece, jednostavno smatram da im previše vremena oduzimaju i pretvaraju im se u prioritete. Trebalo bi da roditelji malo više kontrolišu svoju djecu, da se više posvete realnom životu, tj. u ovom slučaju sportu”, rekao je Hot.

28-godišnji košarkaš je objasnio i kako on u budućnosti vidi ulogu trenerskog posla…

“Izuzetno težak zadatak za sve koji se odluče baviti ovim poslom. To je osjetljivo, i sa tom djecom treba raditi sa velikom pažnjom. Nije stvar samo u tome da im se uzme članarina, uzeti svoju platu, naravno svaki trener treba da bude plaćen za svoj posao, ali ipak je neodgovorno baciti im loptu da igraju i to je cijela filozofija. Djecu treba privući da zavole košarku, pa ih u skladu sa njihovim godinama naučiti nešto o košarci, skrenuti im pažnju, pratiti ih i skloniti ih sa ulice i raznih poroka koji razaraju današnju mladež. Poenta je da nešto nauče što će ih voditi kroz cijeli život i da postanu zdrave ličnosti, jer su te godine izuzetno bitne. Kada radiš sa profesionalcima oni su već formirane ličnosti, ukoliko nešto ne poštuju, ne pridržavaju se pravila šalješ ga kući ili kazniš a sa djecom je drugačije, moraš da radiš i da ih učiš. Nije uopšte jednostavno biti trener/pedagog, mora se posjedovati znanje i iskustvo”, kazao je Hot.

Amin je prošlu sezonu proveo u Slovačkoj u redovima Levice patrioti kluba ostaje žal što je takmičenje prekinuto zbog poznate situacije pandemije koronavirusa.

“Definitvno veliki žal što nismo posao završili do kraja. Ekipa je bila uigrana, uklopljena i spremna da ispuni zacrtani cilj a to je da vratimo titulu. Sezona je prekinuta i nije se razmatralo da se uopšte nastavi, nego da se poništi. Međutim prošlo je već skoro pola godine. U Slovačkoj su sve mjere opreza preduzete odmah i to je jedna od zemalja u Evropi koja je imala najmanji broj zaraženih i umrlih, što svjedoči da su se izuzetno ozbiljno i disciplinovano ophodili prema pandemiji”, nastavlja Hot.

Amin je u karijeri osim za Levice igrao i za Bosnu, Apolon, Enosis, Ibar, Balkan, Mafc a uskoro bi trebalo da sazna ime novog kluba….

“Za novu sezonu se individualno spremam koliko mi to epidemiloška situacija dozvoljava. Imao sam kontakte sa određenim klubovima, slobodan sam igrač, svo ovo stanje je nepoznanica i vidjećemo kako će se odvijati kompletna situacija vezano za novi klub”, rekao je Hot.

ABA 2 je odlična za razvoj mladih igrača…

Crnogorska klupska košarka ove sezone napravila je ogroman eks Ju progres. Čak šest ekipa učestvovaće u ABA i ABA 2 ligi.

Budućnost i Mornar boriće se za najviši elitni rang, dok će Lovćen, Sutjeska, Podgorica i Studentski centar kroz ABA 2 ligu probati napraviti korak više…

Hot kaže da je ABA 2 odlična za razvoj mladih igrača…

“Sigurno jedna dobra stvar za klubove iz Crne Gore. Kada pomenemo crnogorsku košarku, ono što me pored klubova odmah asocira, jesu mladi igrači i njihova uloga u timu. Teško je očekivati od klubova u ABA ligi da će biti dovoljno strpljivi za mlade igrače, jer je rezultat u prvom planu. Na drugoj strani ABA 2 liga je odlična za razvoj talentovanih mladih igrača. Ovoliki broj klubova iz Crne Gore u regionalnom takmičenju treba da otvori prostor igračima koji će nekad u budućnosti biti kandidati za reprezentativne selekcije”,kazao je Hot.

Toronto ima najboljeg trenera u NBA ligi

Povjetkin nokautirao Vajta VIDEO