Radičević: Crna Gora ispunila svoj cilj

Najbolje crnogorske rukometašice plasmanom u drugu fazu Evropskog prvenstva ispunile su cilj, a u duelima sa Rusijom, Švedskom i Španijom žele da pruže maksimum i pokušaju da iznenade rivale, kazala je kapiten Jovanka Radičević.

Crna Gora će na startu druge faze, nakon promjene rasporeda, sjutra igrati sa Rusijom, koja je takmičenje u grupi završila sa mskaimalnim učinkom.

Radičević je kazala da je bilo teško ispuniti cilj i da su ponosne jer su ga ostvarile nekompletne i sa dosta otežavajućih okolnosti uoči prvenstva. 

“Žao mi je što protiv Francuske nijesmo osvojile makar bod, jer smo odigrale veoma dobro. Bez obzira na dva poraza, utakmica protiv Slovenije je pokazala naš karakter, srce i šta za nas znači dres sa državnim grbom. Kada dođe takva utakmica, nije važna ni taktika, već se igra srcem i to smo i pokazale. Imale smo pad u igri, cilj je ostvaren i moramo da budemo srećne i ponosne”, rekla je Radičević.

Govoreći o rivalima u glavnoj rundi, Radičević je naglasila da utakmice protiv timova kao što su Rusija, Švedska i Španija ne može da zamijeni nijedan trening i da je ovoj generaciji potrebno da raste kroz takve duele. 

Foto: EHF

“I prije prvenstva je cilj bio da prođemo dalje, da bi imale još tri utakmice, kako bi se što bolje uigrale za ono što nas očekuje u martu. Vjerujem da ćemo svaki duel iskoristiti na najbolji način bez obzira na krajnji rezultat. Rusija ima sjajne igračice iako nije došla Ana Vjahireva, ali vidjele smo da igraju na vrhunskom nivou”, rekla je Radičević.

Ona vjeruje da mogu da se bore, navodeći da se u duelima protiv Francuske i Danske vidjelo koliko znači duža klupa protivnika.

Rusija je četvorostruki šampion svijeta i osvajač olimpijskog zlata 2016. godine, a u Dansku je stigla kao aktuelni vicešampion Evrope.

Pivot Ema Ramusović kazala je da je ponosna na ekipu i srećna zbog pobjede protiv Slovenije koja nam puno znači. 

“Imale smo i sedam golova prednosti, koja se istopila na samo jedan, ali srećne smo zbog pobjede i prolaza u drugu fazu. Imali smo oscilacija u igri u sva tri meča, razlog možda leži u tome da imamo nešto manju rotaciju”, rekla je Ramusović.

Ona je kazala da ne voli da prognozira i priča unaprijed kada su u pitanju protivnici u glavnoj rundi.

“Daćemo sve od sebe. Svaki tim je dobar na svoj način, pokriven na svim pozicijama i sa dugom klupom, tako da mogu da obećavam samo veliku borbu i zalaganje. Nadam se da će krajnji ishod biti u našu korist. Nama je svaka utakmica mnogo važna, to je iskustvo više i to u periodu kada nam je najpotrebnije. Još se upoznajemo sa novim selektorom, ali do sad je svaka djevojka zadovoljna i srećna što je on tu”, rekla je Ramusović.

Crna Gora i Rusija posljednji put igrali su u decembru prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Japanu, kada je ruska selekcija slavila u meču glavne runde 35:28.

Foto: EHF

Mnogo bolji utisak cr nogorske rukometašice ostavile na posljednjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada su doživjele minimalan poraz (24:23), iako su na poluvremenu imale dva gola prednosti (15:13).

Srednji bek Matea Pletikosić kazala je da je srećna zbog plasmana u glavnu rundu i zahvalna čitavom timu što su dale sve od sebe da pobijede Sloveniju. 

“Ostaje žal zbog utakmice protiv Francuske, nijesmo iskoristile neke zicere protiv protivnika koji se prikazao u nešto lošijem izdanju. Idemo dalje i okrećemo se novim protivnicima. Biće teško jer igramo protiv jakih protivnika, imaju kvalitetne igračice, ali nadam se da im možemo parirati sa energijom i željom koju imamo”, rekao je Pletikosić.

Ona smatra da je recept za uspjeh ponoviti igru iz duela protiv Francuske, uz malo veći fokus ili izdanje iz prvog poluvremena meča protiv Danske. 

Foto: EHF

“Sa tom energijom vjerujem da možemo odlučno da igramo protiv svakog tima. To će biti korisno za nas za sve što slijedi. Rusija je težak rival, ali moramo da se spremimo i idemo jako. Nedostaje im Vjahireva, jedna od najboljih igračica na svijetu, teško je zamijeniti, ali imaju takvu klupu i dobru rotaciju, dovoljno je da jedna igračica bude i desetak minuta na terenu, pa da njihov kvalitet dođe do izražaja”, rekla je Pletikosić.

Utakmica će početi u 18 sati i 15 minuta.

Evrokup: Partizan igra za Top 16

Seniorsko prvenstvo Evrope u Poreču