Nova krivična prijava za Sepa Blatera

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Sepa Blatera zbog finansija muzeja svjetske kuće fudbala u Cirihu, koji posluje sa gubicima.

Fifa je danas saopštila da sumnja na “kriminalno i loše upravljanje bivšeg menadžmenta Fife i kompanija koje je odredila da rade na muzeju” u renoviranoj i iznajmljenoj zgradi u centru grada.

Taj muzej smatra se ličnim Blaterovim projektom.

Muzej je otvoren 2016. godine, nakon što je potrošeno 140 miliona dolara novca iz fudbala za obnovu poslovne zgrade iz sedamdesetih godina, uključujući i 34 stana za izdavanje.

Taj muzej trebalo je da bude otvoren u maju 2015. godine, kada je Blater dobio peti mandat na funkciji predsjednika, ali je odložen sve dok nije napustio posao pod pritiskom istraga u Švajcarskoj i SAD i međunarodnih fudbalskih zvaničnika.

Blater je Fifu obavezao ugovorom o zakupu sa vlasnikom zgrade, osiguravajućom kompanijom Svis Lajf, koji zahtijeva plaćanje 360 miliona dolara do 2045. godine po tržišnim cijenama, navela je Fifa.

U finansijskom izvještaju Fife navodi se da je muzej svake godine poslovao sa gubitkom, uključujući i 50 miliona dolara 2016. godine, što uključuje i jednokratne troškove.

Prema izveštajima za 2019. godinu, muzej je imao 3,5 miliona dolara prihoda i 6,3 miliona dolara za investicije i troškove. Na računima iz 2018. godine prihod je bio skoro četiri miliona dolara, a potrošnja 12 miliona.

Blater rizikuje istragu na lokalnom nivou dok je već osumnjičen u dva krivična postupka koja su otvorili savezni tužioci o tome kako je kao predsjednik trošio novac Fife.

Izmedju ostalog, istražuje se i isplata od dva miliona dolara bivšem predsjedniku Uefa Mišelu Platiniju iz 2011. godine i milion dolara Fudbalskom savezu Trinidada i Tobaga.

Zvezda se pojačala iz Intera

Simović: Sutjeska će se maksimalno posvetiti mlađim selekcijama