Blater i Platini sjutra na sudu u Švajcarskoj

Foto: Twitter.com/adidasfootball

Bivši predsjednik FIFA Sep Blater i nekadašnji čelnik UEFA Mišel Platini, trebalo bi da se sjutra pojave pred švajcarskim sudom zbog optužbi za korupciju, koje su prouzrokovale njihov odlazak sa fudbalske scene.

Švajcarski tužioci ih optužuju da su protivpravno organizovali da FIFA plati Platiniju dva miliona švajcarskih franaka (2,08 miliona dolara) 2011. godine.

Slučaj je okončao vladavinu Blatera svjetskim fudbalom, koja je trajala 17 godina, a upropastila je i njegove planove da ga Platini naslijedi na funkciji predsjednika FIFA.

Slučaj koji se vodi protiv Blatera i Platinija samo je jedna od 25 istraga koju državni tužilac Švajcarske vodi zbog korupcije u fudbalu, prenosi Tanjug.

“Ovaj slučaj se odnosi na događaj iz 2011. godine. Riječ je o administrativnoj stvari, isplata novca koja se dugovala. Stvar je deklarisana kao isplata zarade i odobrena je od svih relevantnih organa FIFA”, izjavio je Blater.

Platini je kazao da ulazi u ovaj slučaj sa mirnoćom i samopouzdanjem.

“Ubijeđen sam da će pravda biti zadovoljena poslije godina divljih laži i optužbi sa kojima sam se suočavao. Dokazaćemo pred sudom da sam radio iskreno, da mi je FIFA dugovala isplatu zarade i da je sve urađeno perfektno legalno”, istakao je Platini.

Etički komitet FIFA smanjio je prvobitne kazne Blateru i Platiniju sa osam na šest godina zabrane rada u fudbalu.

Crna Gora sa sedam takmičara na Prvenstvu malih država Evrope

Crnogorski sportisti do OI u Parizu u opremi Najk