Nova bura na Jadranu: Budućnost zakazala Skupštinu, Zvezda ne dolazi

Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je danas da je sazivanje predstojeće Skupštine ABA lige još jedan korak ka rušenju lige i da će sve odluke biti neobavezujuće i štetne za klubove koji su vlasnici regionalnog takmičenja.

U saopštenju na klupskom sajtu, Zvezda je navela da je za 2. april u Zagrebu sazvana Skupština ABA lige, koju je zakazao predsjednik košarkaškog kluba Budućnost Dragan Bokan.

“Ovo sazivanje takozvane Skupštine od strane neovlašćenog lica koje se lažno predstavlja i uzurpira funkciju predsednika lige, u suprotnosti sa odredbama Društvenog ugovora, vidimo kao još jedan korak ka rušenju ABA lige koja se već zbog niza ovakvih nelegalnih poteza nalazi u vrlo teškoj situaciji”, navodi se u saopštenju.

Zvezda je navela da liga ima svoje predsjedništvo, kao jedino nadležno telo, a da bi klub odazivanjem na ovaj nelegalni sastanak postao saučesnik u direktnom kršenju Društvenog ugovora ABA lige.

Prema odredbama, Skupštinu saziva predsednik ABA lige, što Bokan nije, a liga ima predsjednika i dva potpredsjednika, a nijednu od tih funkcija nema Bokan, dodaje se u saopštenju.

“Zbog svega toga, održavanje ovog sastanka smatramo izuzetno štetnim za sve klubove koji su učesnici i vlasnici ABA lige i može da donese nesagledive posljedice po takmičenje”, ističe se.

Zvezda je navela da je “konkretnim i direktnim djelima” pokazala i pokazuje da je za postojanje regionalnog takmičenja, ali isključivo u legalnim okvirima.

“Sve odluke donijete na sastanku u Zagrebu smatraćemo nelegalnim i neobavezujućim, a kao odgovoran klub Zvezda će nastaviti da se bori za postojanje i razvoj ABA lige isključivo kroz nadležne institucije i legalne tokove, a ne kroz sazivanje nelegalnih sastanaka, saopštenja raznih nepostojećih sudijskih udruženja i iznošenje raznih dezinformacija samo sa ciljem da se sportska i košarkaška javnost u regionu dovede u još veću zabludu”, piše u saopštenju.

Zakazivanje bilo kakvog sastanka sa fizičkim prisustvom i uz ograničavanje na po jednog predstavnika kluba u vrijeme pandemije Zvezda smatra izuzetno neozbiljnim i neodgovornim.

Klub je ocijenio da je taj čin je pokazatelj “kako regionalno takmičenje funkcioniše ove sezone, uz grube pokušaje pojedinaca da privatizuju ABA ligu, koja je u vlasništvu svih klubova”.

“Sokoli” pred anstavak kvalifikacija: Nećemo, naravno, jurišati bezglavo

Rid pred meč sa Monakom: Uradićemo to za naše plavo-bijele navijače, za Budućnost