Ništa od četvrtfinala: Španija prejaka za Crnu Goru

Foto: FIBA

Plasman u 2. fazu, među 12 najboljih evropskih selekcija, bio je, očekivano, krajnji domet crnogorskih košarkašica. I realan…

U meču osmine finala, „crvene“ su poražene od Španije, aktuelnog šampiona, rezultatom 78:51.

Crnogorska reprezentacija može da žali što nije pružila jači otpor velikom favoritu, makar približno kao što je, recimo, uradila prije pet godina u četvrtfinalu Eurobasketa, kada je španski tim slavio 75:74, ali što se tiče ukupnog utiska, nema razloga za nezadovoljstvo.

Sam prolaz na veliko takmičenje je uspjeh, svaka pobjeda je korak više.

Španija je, s druge strane, velesila, koja ima sa četiri zlatne, jednom srebrnom i pet bronzanih medalja, aktuelni olimpijski vicešampion, osvajač tri odličja sa svjetskih prvenstava.

Crna Gora je samo u prvom dijelu prve četvrtine imala rezultatski priključak, ali nije imala rješenje za Astu Ndur (11 poena), a nije se prilagodila ni sudijskom kriterijumu…

Od sredine prvog perioda popustila je i odbrana, organizacija igre je, takođe, bila problem kod presinga protivničkih igračica, kao i protiv Italije i Srbije, pa je Španija za 10 minuta ubacila 26 poena, za plus osam.

Sve je odlučeno u drugoj četvrtini, u kojoj je naša reprezentacija imala velike probleme u napadu, protivnice su se odlijepile i bilo je definitivno jasno da od iznenađenja nema ništa.

U nastavku lagani ritam, pobjednik je bio poznat, a prednost Španije je rasla do maksimalnih plus 27…

Po 10 poena postigle su Jelena Dubljević, Milica Jovanović i Markiša Getling.

Marija Konde sa 19 i Astu Ndur sa 17 poena vodile su selekciju Španije, koja u četvrtfinalu igra sa Srbijom.

Zvezdan Mitrović trener godine u Francuskoj

Škerović: Doći na Eurobasket sa 20 profesionalnih igračica je veliki uspjeh