Petar Mijović za Sportski.me: Slask može biti ozbiljna prekretnica u mojoj karijeri

Foto: WKS Śląsk Wrocław

Petar Mijović u Vroclavu nastavlja da gradi trenersku karijeru.

Crnogorski stručnjak početkom juna je preuzeo nekadašnjeg evroligaša, Slask, zvanično trećeplasirani tim poljskog šampionata iz prošle sezone, i novog učesnika Evrokupa.

Početni dio priprema prolazi u sklapanju tima, upoznavanju sa novom sredinom, klubom…

“Dosadašnji rad sam iskoristio da se upoznam sa igračima, sa selekcijom. Još nismo kompletirali tim. Nedostaje igrač na poziciji 4, stranac. Nadam se do polovine avgusta da ćemo riješiti i to pitanje. Dvojica Amerikanaca u dogovoru su se priključili kasnije, procedure oko PCR testova, mjera, su to malo usporile, tako da, radimo sa igračima koji će biti okosnica tima u narednoj sezoni”, rekao je Mijović na početku razgovora za Sportski.me.

Foto: WKS Śląsk Wrocław

Svaki početak nosi i nove ciljeve, obaveze. Nema dileme da će Slask probati da zakorači na stepenicu više, posebno u domaćim okvirima…

“Ambicije postoje i ciljevi su postavljeni. Poljska liga je jako interesantna, sa dosta dobrih stranaca iz Amerike, okruženja, tu su i igrali sa eks Zu prostora. Liga je dugačka, zahtjevna za igru. Čekaju nas duga putovanja, šest ekipa igra različita evropska takmičenja VTB, Evrokup, Fiba Ligu šampiona…Očekuje težak posao, teška sezona. Iskreno, pravi uvid u mogućnosti ekipe, imaću nakon tri, četiri kontrolne utakmice”, rekao je Mijović.

Ljubitelji košarke Slask pamte kao redovnog učesnika Evrolige, izuzetno neugodnog rivala, kojeg je pratila odlična atmosfera, na svom parketu.

Foto: WKS Śląsk Wrocław

Prije nekoliko godina klub je bankrotirao i morao da ide u treći rang poljske košarke. Povratak na glavnu scenu je bio efektan.

“Slask je ekipa koja mnogo znači na prostoru Poljske. 17 puta prvak države, redovan učesnik Evrolige. Klub je imao posljednjih 4-5 godina turbulentan period, a sa novom upravom ponovo se vraća gdje je mu je i mjesto. Imaju želju da budu dominantni u šampionatu i konkurentni u Evropi”, istakao je Mijović i nastavio…

Foto: WKS Śląsk Wrocław

“Bitan je kontinuitet koji će pratiti rezultati. Imaćemo konkurentnu ekipu za poljsku ligu, plej of. Cilj je da odigramo dobro, riješimo utakmice uz našu korist. Nećemo se zadovoljiti prosjekom – već samim vrhom poljske košarke”, kazao je Mijović.

Pored rada u reprezentaciji Crne Gore i Budućnosti – za 39-godišnjeg Baranina će ovo biti novo iskustvo u inostranstvu, jer je bio pomoćnik Luke Pavićevića u francuskom Roanu, bio selektor Albanije i U17 selekcije Irana, te šef stručnog štaba kosovskih timova Baškimija i Sigala.

Foto: WKS Śląsk Wrocław

“Ovo gledam kao veliki izazov. Nema mnogo crnogorskih trenera koji rade u inostranstvu. Za mene je važno da ću biti treći put zaredom u Evrokupu. Slask je klub sa ozbiljnom istorijom. Priću sa maksimalnom posvećenošću, energijom. Trenerski posao je takav da poslova nema previše. Bitan je rad, i da ste košarkaški prisutni. Ovo može da bude ozbiljan korak u mojoj karijeri. Značiće mi iskustvo koje sam stekao u Budućnosti – kao i iz rada sa seniorskom reprezentacijom, Mornarom. Vjerujem da ću iz ovoga izaći iskusniji, i bolji kao trener”, rekao je Mijović, koji je sa poljskim klubom potpisao ugovor na dvije plus jednu sezonu.

.

Driničić: Ovo je pobjeda za Grivića, trener Jezera: Žao mi je što je momak stradao

Marija Vuković doputovala u Crnu Goru