Bonus sa Petrom Mijovićem

Foto: Sportski.me

Piše: Petar Mijović – košarkaški trener

Sezona kojoj svjedočimo ulazi u završne borbe pred plej of je, mišljenja sam najbolja evroligaška sezona od promjena i ozvaničenja novog sistema takmičenja sa 16 na 18 ekipa. 

Budžeti, kvalitet sastava timova, ujednačenost i bezmalo 13-14 ekipa koje se 10 kola prije kraja regularnog dijela sezone bore za doigravanje svjedoči tome. 

Ekipe koje tradicionalno slove za favorite takmičenja poput Reala, Barselone, Olimpijakosa Fenerbahčea, Anadolu Efesa ove sezone imaju značajno više problema u regularnom dijelu nego ranijih sezona, i svaki meč je izuzetno opterećenje i zahtijeva konstantno visok nivo kvaliteta igre, što nije lako pogotovu ekipama iz Španije, Italije, Turske jer u mečeve Evrolige ulaze iz jako zahtjevnih utakmica u domaćim ligama. 

Sa druge strane, to daje prostor i mogućnost ekipa koje ne igraju tako zahtjevne domaće lige da sa više dana za ozbiljnu pripremu i sa više svježine ulaze u utakmice sa kvalitetnijim protivnicima. 

Što se pojedinačno ekipa tiče poseban osvrt i akcenat na nekoliko timova koji su na mene ostavili najjači utisak u dosadašnjem dijelu sezone. 

Foto: Euroleague

Olimpijakos

Velikan iz Pireja sa vjerovatno najboljom timskom igrom i strukturom igre u oba pravca, kontinuitetom trenera i nosioca igre sa dominantno Pnr napadačkom strukturom i velikim atleticizmom i talentom koji im daje mogućnost da i kroz igru na otvorenom terenu kreiraju jako veliki broj poena po utakmici u “ranim” udarima. Defanzivno izuzetna odgovornost u situacijama 1:1 na svim pozicijama, mogućnost adaptacije na različite napadacke ideje protivnika im daju mogućnost da u kontinuitetu igraju na visokom nivou i potpuno zasluženo drže poziciju u samom vrhu od starta lige.

Baskonija

Ekipa iz Baskije srazmjerno budžetu igra sjajnu košarku. Izuzetan rekruting ovog ljeta, pronalazak Hauarda, koji je otkrovenje lige i sjajan napadački set koji posjeduju ih je doveo do borbe za plej of i do ekipe koju je vrlo lijepo gledati, a ljubitelji košarke na poen više s pravom uživaju iz kola u kolo. Trener Penjarol je apsolutno adaptirao igru u odnosu na napadački potencijal koji ekipa ima. Ako su Olimpijakos i Partizan dominantno ekipe sa najboljom pnr strukturom onda je Baskonija ekipa sa izuzetnom produktivnošću kroz screen offens igru. 

Foto: twitter/Euroleague

Monako

“Kneževi” koje vodi Saša Obradović su jedna od najopasnijih ekipa iz drugog plana. Izuzetno fizički selektirani sa maksimalnom slobodom na lopti Majka Džejmsa, i ostatka tima koji, a to nije lako na tom nivou košarke prati takvu ideju i u svojim ulogama nalaze ekstra kvalitet koji se ogledao u nekoliko velikih pobjeda ove sezone posebno na gostujućim terenima svrstava ih u prvog favorita iz drugog reda klubova po kvalitetu u Evroligi.

Foto: visitmonaco.com

Crvena zvezda i Partizan

Crvena zvezda i Partizan su sastavili izuzetne timove. Ključ u ruke za razliku od nekoliko vrhunskih ekipa nije dat zvijzdama na terenu već po meni najboljim trenerima u ovogodišnjoj Evroligi. Željko Obradović i Duško Ivanović uz poštovanje svim trenerima koji rade na Evroligi nivou su lokomotive projekata koje načinom igre, organizacijom i količinom talenta koje posjeduju sa pravom su u borbi za Top 8, a ako se istog domognu biće siguran sam opasan protivnik svima.

Foto: KK Partizan

Partizan i pored mišljenja sam nedostatka još jednog igrača kreatora na poziciji PG igra sjajnu napadačku košarku u kojoj dominira PNR i igra na donjem postu koju uz Lesora koriste i dva igrača sa spoljnih pozicija Egzum i Papapetru. U samom početku lige čvrstina u defanzivi ih je koštala određenih poraza ali u momentima kad je taj segment igre podignut Partizan je došao do pozicije broj šest i u vrlo dobrom momentu čekaju nastavak takmičenja. 

Crvena zvezda dolaskom Duška Ivanovića, potpisima prvenstveno Kampaca i Vildoze je pokazala svoje ambicije. 

Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Izašli su iz problema povreda, ubrzo izlaze i iz problema Kamapaco što se Evrolige tiče i njihove najbolje igre se tek očekuju. 

Trener Ivanović je adaptirao igru dominantno u dva pravca. Screen offense iz kojeg Nedović i Dobrić imaju veliku slobodu u kreiranju situacija i PNR igra gdje Kampaco, Vildoza, Ivanović su sigurno među najboljim u Evropi. 

Posebnu težinu u toj igri daju dva izuzetna pasera na visokim pozicijama Mitrović i Petrušev. Jasna hijerarhija u timu i visok nivo inteziteta u odbrani mišljenja sam ključno će odrediti njihov nastavak takmičenja i prilično sam uvjeren da su blizu ulaska u Top 8.

Analizirajući ekipe koje u samom startu nisu možda bile viđene za najviši plasman potvrđujem rečeno da je ova sezona jedna od ako ne i najbolja evroligaška sezona do sada.

Real, Efes, Barsa, Fener ekipe koje su dominirale uz CSKA Moskvu ranijih sezona dobili su velike takmace i ljubitelji košarke imaće šta da vide i u nastavku takmičenja.

Nikšićanin Marko Popović učesnik prestižnog “Endesa Mini Kopa” turnira (VIDEO)

Upoznaj indijansku princezu i uživaj u SJAJNOJ ZABAVI!