Bonus sa Petrom Mijovićem

Foto: Sportski.me

Piše: Petar Mijović – košarkaški trener

Poslije dužeg niza godina počela je sezona u kojoj je Admiralbet ABA liga ponovo sa više od jednog predstavnika u Evroligi. Standardnim predstavnicima u Evrokupa i nizom veoma izjednačenih ekipa koje pobjeda ili dvije dijele od borbe za plej of ili opstanka. 

Partizan i Crvena zvezda su sastavi za respekt i visoke ambicije i u Evroligi, samim tim glavni i po meni jedini pretendenti za titulu u regionalnom takmičenju.

Prošlogodišnji povratak Željka Obradovića i ovosezonski odgovor Zvezde sa Duškom Ivanovićem podigao je timove i samu ABA ligu na značajno veći nivo. Prisustvo takva dva eminentna stručnjaka uz dolazak Duška Vujoševića na savjetničku funkciju u SC Derbi donijelo je ozbiljno interesovanje gledalaca i van eks Ju granica.

Cedevita Olimpija i Budućnost Voli u projekcijama ovogodišnje lige važe za dvije ekipe koje su sljedeći nivo kvaliteta i po budžetu, igračkom kadru i posebno po organizaciji.

Obije ekipe što se ABA lige tiču igraju promjenjivo, Cedevita već treću sezonu uzastopno nakon lošijeg starta hvata ritam i na krilima individualnog kvaliteta Ferrela i Adamsa i Omića postaje ozbiljan kandidat da se pozicionira iza vodećeg dvojca. 

Foto: ABA liga

Kao i ranijih sezona šut za tri poena kao glavno oružje izbalansiran sa unutrašnjom igrom koja uglavnom ide preko Alena Omića su glavne karakteristike ekipe iz Ljubljane. Igra u ranom napadu sa dosta razlicitih single pnr udara , i igra na veliki broj posjeda je nesto sto ih krasi ali često ne donosi kontinuitet dobrih rezultata. 

Sa druge strane Budućnost je ušla u sezonu u prilično otežanim uslovima. Veliki broj igrača u reprezentacijama, kasno priključivanje, ulaz u sezonu sa malim brojem pripremnih mečeva su uslovili toplo-hladno igru na otvaranju sezone. Promjena u rosteru, dva nova igrača su sigurno znak da Budućnost želi više od ove sezone i da adapticijom novajlija se očekuje da u narednom periodu igra tima bude konstantnija i da se kroz oba takmičenja traži plej of i u isti da se uđe sa ambicijama da se ide što dalje.

Foto: KK MZT

Po meni, dva najveća pozitivna iznenađenja lige su FMP i SC Derbi. U ovim timovima kontinuitet trenera se pokazuje kao jedini ispravan put u stvaranju tima, igraca i rezultata.

Ekipe igraju modernu košarku, agresivnu na obije strane terena i jasno iskazanu hijerarhiju unutar tima kao važan faktor za funkcionisanje istog. 

Foto: Filip Roganović/SC Derbi

Uz ova dva tima vrijedi spomenuti Zadar koji na krilima razigranih Luke Božica i Daria Drežnjaka igra atipičnu i skroz drugačiju košarku ove zone. Atletski i sa size-om dobro spakovan tim.

Tim u kojem je primarna igra u ranom napadu sa prenosom lopte gdje su uključeni svih pet igrača. Centri koji šutiraju za tri poena i unutrašnja igre iz koje kreiraju mnogo dobrih stvari a koja kreće i u skorerskom dijelu i u dijelu skoring pasova od Božića.

Manji fond igrača i kao prednost ali i kao mana zbog načina na koji se igra prvenstvo Hrvatske. 

Foto: KK Mega/Ivica Veselinov

Što se tiče borbe za opstanak MZT je u najtežem položaju, porazi od direktnih konkurenata kod kuće u jos većoj mjeri opterećuju njihovu situaciju. Promjene na klupi i u rosteru govore da se neće lako predati i da će sve pokušati da izbjegnu direktno ispadanje. 

Ostalih 5-6 ekipa su prilično izjednačene i tražiće svoje šanse za opstanak, a samim tim biti blizu i borbe za TOP 8 odnosno doigravanje.

U svakom slučaju očekuju nas mečevi sa sve većim ulogom iz kola u kolo i poslije duže vremena u ABA ligi imamo situaciju da se svaki tim bori za nešto.

Razlika između plej of a i opstanka nikad nije bila manja i to garantuje zanimljive okršaje do samog kraja.

Musa odlučio “el klasiko”, Valensija bez Dubljevića slavila u Berlinu, Radonjićev veliki preokret u Atini

U Crnoj Gori zarada na dnevnom nivou 14.000€!