Grci se oproštaju od Ivkovića: Otišao je najveći od svih

Foto: Printscreen YouTube

Legenda jugoslovenske košarke, Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini.

Ivković je tokom bogate karijere boravio u Grčkoj, gdje je vodio najveće klubove – Aris od 1980. do 1982, PAOK (1991-1993), Panionios (1994-1996), Olimpijakos (1996-1999), AEK (1999-2001) i na kraju ponovo Olimpijakos (2010-2012).

Sa PAOK-om je 1992. godine bio šampion. Potom dva puta sa Olimpijakosom (1997. i 2012.). Grčki Kup osvojio je četiri puta – dva puta sa Olimpijakosom (1997. i 2010.) i dva sa AEK-om – 2000. i 2001.

Sa Olimpijakosom je 1997. i 2012. bio šampion Evrope.

“Velika ličnost svjetske košarke preminula je danas u 78. godini. Dušan Ivković, Srbin sa velikim prisustvom u Grčkoj, koju je osjećao svojom drugom kućom. Članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza Grčke, na čelu sa predsjednikom Vangeliosom Lioliosom, izražavaju tugu zbog ovog velikog gubitka. Ivković je bio čovjek koji je dao značajan doprinos napretku sporta u svijetu, ali i u našoj zemlji nakon što je svoje trenersko prisustvo spojio sa značajnim timskim uspjesima na međunarodnoj sceni”, navodi se u poruci grčkog Saveza.

Otišao je najveći od svih piše u poruci Olimpijakosa.

“Crveno-bijela porodica je devastirana. Najveći trener Olimpijakosa i jedan od najboljih u Evropi, ogromni Dušan Ivković, više nije sa nama. Legendarni Duda je otišao na dugo putovanje i ostavio iza sebe veliki jaz. U takvim trenucima riječi su suvišne… Naše misli su sa njegovom porodicom. Učitelju, hvala vam na onome što ste nam ponudili. Uvijek ćemo te se sjećati. Srećan put, legendarni Dudo”, poručili su iz Olimpijakosa.

Oglasio se i Panatinaikos.

“Izražavamo iskreno saučešće porodici jednog od najvećih učitelja u istoriji sporta”.

Žal zbog odlaska svog bivšeg trenera izrazio je i Aris.

“Odlazak legendarnog srpskog trenera izazvao je tugu u svijetu košarke”, navodi se između ostalog u vijesti objavljenoj na sajtu solunskog kluba.

I PAOK je uzdrman je ovom viješću.

“Učitelj, mudrac, veliki Dušan Ivković. Ogromna ličnost svjetske košarke preminula je danas, ali sjećanja će trajati zauvijek, kao i njegov ogroman doprinos sportu. Srećan put, Dudo”, poručuju crno-bijeli.

Foto: Printscreen YouTube

Fifa rang lista: “Sokoli” na 71. mjestu

Rastali se Jeretin i Primorje