Preminuo Dušan Duda Ivković

Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini.

Vijest je za Sport klub potvrdio i Goran Kalinić prvi čovjek Radničkog sa Crvenog krsta, kluba gdje je Ivković i započeo veliku karijeru.

„U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa“, rekao je Kalinić za Sport Klub.

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću. Cijelu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta gdje je započeo i veliku trenersku karijeru. Poslije rada sa juniorima Radničkog je prešao u Partizan koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri. Te 1979. godine je sa Partizanom osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugolasvaije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća).

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris gdje se takođe zadržao dvije godine. Potom slijedi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK.

Bio je jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspješniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vrijeme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Foto: Euroleague

Ništa od Lige šampiona: Mornar izgubio u Talinu

CFL: Kolo počinje u Podgorici, završava u Tuzima