Olimpijske i Paraolimpijske igre u Los Anđelesu koštaće 6,9 milijardi dolara

Ljetne Olimpijske i Paraolimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine koštaće oko 6.9 milijardi dolara, najavila je izvršna direktorica Organizacionog odbora Keti Karter.

“OI i POI će fiskalno biti zdrave i ostaviće trajan uticaj na gradu domaćinu,” najavila je Karter.

“Prije svega, mi ćemo biti domaćini Igara koje su na vrijeme i u okviru proračuna”, dodala je kazavši kako će Igre koristiti široki spektar postojećih sportskih objekata u gradu, a potrošnja će se nadoknaditi prihodima od sponzorstava, prodajom ulaznica i drugim izvorima.

Rekla je kako je ključna komponenta izgradnje trajnog nasljeđa i pridobijanja skeptika u gradu početak programa koji će poboljšati živote stanovnika LA .

U tu je svrhu LA je obećao ulaganje od 160 miliona dolara kako bi djeci u cijelim gradu sport bio pristupačniji.

“Nismo htjeli da čekamo 2029. nakon što zatvorimo Igre i uredimo knjige kako bismo počeli da utičemo na učestvovanje djece u sportu. Vjerujemo da ćemo moći da poboljđamo živote djece u Los Anđelesu,” kazala je Karter.

Osvrnula se i na tek završene OI i POI u Tokiju koje su održane u vrijeme pandemije i bez gledalaca.

“Moraamo biti spremni na nepoznato. Mislim da je to ključno za svakoga u poslu, a posebno za sport, zabavu i velike događaje. Nikada ne možete biti previše spremni za neočekivano,” poručila je.

Foto: Olympic.org

Budućnost dočekuje Borusiju, Brnović: Moramo da budemo borbenije

Lalošević: Premije još jedan pokazatelj pažnje prema sportistima