Košarkaška porodica, Nebojša i Luka Bogavac: Isti geni, sličan put

Foto: Euroleague

Malo je košarkaških, pa i sportskih, „dinastija” u Crnoj Gori.

Kada se pomene košarkaška porodica prva asocijacija su Vučevići. Boro je proslavljeni igrač, Savo trener, a Nikola superstar.

Možda bi tim, ili makar sličnim putem mogli da krenu Bogavci.

Nebojša je nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije i Crne Gore, sjajni strijelac, sada trener Podgorice, a njegov sin 18-godišnji Luka nedavno je potpisao profesionalni ugovor sa Megom i debitovao u ABA ligi.

Nebojša Bogavac je iz Mojkovca i Kolašina počeo da gradi karijeru. Prošlo je mnogo godina od tada, ali sjećanja nisu mogla da izblijede, jer je i njegov nasljednik Luka imao isti put.

“Volio sam da se bavi ovim sportom, a, sa druge strane, znao sam šta sve treba da prođe da bude igrač na visokom nivou. Putevi su nam se poklopili. Ja sam iz Mojkovca putovao za Kolašin, pa i on je godinu radio isto, ali je želio da ide tim putem”, rekao je Nebojša Bogavac za Televiziju Vijesti.

“Privilegija je da imam oca kao trenera, koji uvijek može da mi pomogne oko košarkaških segmenata. Naravno, trener u mom klubu je taj kojeg treba da slušam. Ali, otac je tu da me pomaže, podrži što najbolje može. Tu su i Dragan Radović, kao i bivši trener Miroslav Janković, koji mi takođe daju dobru energiju”, rekao je Luka Bogavac.

Nebojša kaže da mu je u Lukinom košarkaškom odrastanju ponekad u drugom planu bila najvažnija uloga – uloga oca.

“Kada radite sa nekim ne možete mu budete otac i trener – to je mnogo teško. Bilo je situacija da sam mu ponajmanje bio otac, kada je imao 14-15 godina, a meni je to očinstvo nedostajalo. Da budem baš i samo otac. Sada je u Megi – bira svoj put, od njega sve zavisi. A sa druge strane – ja krećem da mu budem otac”, rekao je Nebojša.

Luka je mladi reprezenativac Crne Gore, prošao je sve selekcije “crvenih”, košarkaški se razvijao i u Francuskoj, gdje je Nebojša dugo i igrao i radio, uz slavnog Vensana Kolea.

Od prošle sezone Luka je u Megi, nedavno je postao punoljetan, potpisao profesionalni ugovor i debitovao za košarkašku fabriku talenata.

“Zahvalio bih se treneru Vladu Jovanoviću koji mi je dao šansu u ta četiri minuta. Mislim, da sam u dobroj formi, da dobro treniram. U dobrim sam odnosima sa saigračima, i to mi je pomoglo da napravim dobru statistiku na debiju”, kazao je Luka.

Sinovima uspješnih roditelja često nije lako, poređenja su neminovna…

“Nebojša je Nebojša, ja sam Luka. Dva različita igrača i tipa. Ne bih se puno osvrtao na to, da li mogu da iskopiram tatin šut i neke njegove segmente. Želim da imam svoju karijeru da budem prepoznatljiv po njoj”, kazao je Luka.

“I on je donakle volio da bude drugi tata, ali i da ima nešto svoje. Ja ću biti iskren – moj i njegov košarkaški talenat su u velikom dizbalansu, jer je on na dosta većem nivou. Ja jesam da on ima neki svoj prepoznatljiv stil – a ako vidi da nešto od oca vrijedi, da valja, nije mu zabranjeno da primjeni”, rekao je Nebojša.

Nebojša Bogavac se nakon šest godina iz Francuske vratio u Crnu Goru – preuzeo je Podgoricu sa kojom će ove sezone igrati ABA 2 ligu – ekipa je nova, mlada biće potrebno vrijeme, strpljenje za rezultate.

“Mi smo ušli srčanoi borbeno, možda i preambiciozno. Dopao mi se taj projekat. Pristao sam da se nakon 6-7 godina vratim iz Francuske i po meni to je dobra odluka. Vrijeme je ispred nas pa ćemo da sumiramo sve na kraju godine”, kazao je Nebojša.

Foto: Euroleague

“Zmajevi” oslabljeni: Kazahstan nije odobrio vize šestorici fudbalera BiH

Jedinstvo nakon produžetka srušilo Sutjesku