Rusija u Podgorici, Jovanović: Rasterećenost je naša šansa

Foto: KSCG/Saša Matić

Košarkašice Crne Gore su učestvovale na svakom Evrobasketu do sada.

U pohod ka još jednom plasmanu na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta „crvene” kreću u četvrtak od 18.30 časova iz „Bemaks arene” protiv reprezentacije Rusije.

Po prvi put će Crnogorke nastupiti bez Jelene Dubljević i Snežane Aleksić.

Odlazak iz nacionalnog tima takve dvije igračice je veliki hendikep za crnogorsku žensku košarku, ali i mladost ima svoje prednosti.

– Nedostajaće nam iskustvo Jelene i Sneže. Sa druge strane mlađe igračice donose veliku energiju. Njihovu borbenost i želju za pobjedama probaćemo da iskoristimo na najbolji mogući način – kazala je na konferenciji za medije Milica Jovanović.

Centar će nakon povlačenja iskusnog tandema imati veću odgovornost.

– Nas nekoliko iskusnijih smo pripremane za ovo, ne bježimo od odgovornosti, naprotiv, volimo pritisak koje donose mečevi reprezentacije. Sve jedva čekamo period kada se oblači dres sa državnim grbom i daćemo sve od sebe da smjena generacija prođe što bezbolnije – obećava Jovanović.

„Crvene” se na startu sastaju sa najtežim rivalom u grupi.

– Ne treba trošiti riječi o kvalitetu Ruskinja, znamo kako su igrale na poslednjem Evropskom prvenstvu, ali smatram da jakom odbranom, smirenošću i donošenju pravih odluka, što nam je bio problem na Evrobasketu, možemo da odigramo jako dobar meč. Zbog koranavirusa sa nama neće biti selektorka Škerović, koja će sigurno nedostajati, ali vjerujem da će poćnici Alberto i Vlado prenijeti na pravi način njene zamisli. Sigurno nećemo dozvoliti nikome da se poigrava na našem terenu – poručila je Milica.

Jovanović je dobro upoznata sa kvalitetima Ruskinja.

– Prije nedjelju dana sam igrala u Evrokupu protiv jedne ruske ekipe. Par igračica iz tog tima su u reprezentaciji. Jedna od najboljih njihovih košarakašica je Musina. Odličan je napadač, ima veliku slobodu i igri i na nju treba obratiti veliku pažnju, kao i na Vadejeva, koja igra Evroligu od svoje 17 godine. Pomenuti tandem će iznijeti najveći teret.

Pored Crne Gore i Rusije u grupi su još Austrija i Danska, objektivno selekcije slabijeg kvaliteta.

– Utakmica sa Rusijom je sigurno najozbiljniji test za nas. Niko u Evropi ne očekuje ništa od nas, pogotovo jer Jelena nije tu. Smatram međutim da imamo svoje adute i da upravo rasterećenost može biti naša prednost – zaključila je centar crnogorske košarkaške reprezentacije, Milica Jovanović.

Foto: KSCG/Saša Matić

Omladinci poraženi od Republike Irske

Ilija Vukotić prvi put na spisku “sokola”: Fenomenalan je osjećaj biti u A timu