Piše: Igor Hrvatin

Luis Hamilton trijmfovao je na posljednjoj trci sezone koja se vozila prethodnog vikenda u Saudijskoj Arabiji. Hamilton je tako došao do svoje 103. pobjede u karijeri ali ono što je najvažnije za njega izjednačio se po broju poena sa najvećim protivnikom Maksom Ferstapenom (369,5 poena). Nevjerovatna sezona formule 1 u nedjelju u Abu Dabiju u posljednjoj rundi dobija dugo očekivani epilog. Imamo li novog šampiona ili Luis Hamilton ostaje sam na tronu sa svojih osam titula.

Ovo će takođe biti i jubilarni 30. put da se jedna sezona odlučuje u posljednjoj trci. Vjerujem da neko ko studira filmsku režiju nije mogao da napiše bolji scenario od onoga koji se upravo pred našim očima dešava. Nakon trke u Meksiku i dominatnog izdanja Red Bula i “Letećeg Holanđanina” gotovo da nije bilo osobe na planeti koja nije otpisala Hamiltona, prosto činilo nam se nevjerovatnim da neko u ovako ludoj i neizvjesnoj sezoni zabilježi 4. pobjede zaredom i tako osvoji titulu.

Upravo je Luis na putu da to ostvari, vezao je 3, Brazil, Bahrein i Džeda. Mercedes se nakon trke u Meksiku, razgoropadio, čini mi se da mehaničari, inženjeri Njemačkog giganta nisu danima spavali kako bi unaprijedili dodatno bolid svog ljubimca. Trud im se isplatio, prosto je nevjerovatno da ekipa Mercedesa, koja je zaostajala gotovo više od pola sezone za Red Bulom, odjednom postaje ponovo dominatna sa razlikom u brzini koja je očigledna i tempom koji ne može ni Maks da prati. Malo je vjerovatno da je Ferstapen zaboravio da vozi ili da se žargonski rečeno, prepao od titule. Uvukla se doza nesigurnosti kod njega to je evidentno, vidi i on sam da njegov bolid nema brzinu kao Mercedes na trci, u kvalifikacijama uspjeva da parira Britancu, iako ponekad kao na poslednjoj trci u velikoj želji da postavi savršen krug pretjera pa udari u zaštitnu ogradu.

Foto: F1

Sve je to za razumjevanje , Ferstapenu je ovo prvi put da se ozbiljno bori za titulu, Hamilton se nalazi na dobro poznatom terenu , na kom je već do sada u sličnim situacijama i dobijao ali i gubio (2007,2016). Kada se sve uzme u obzir pred zadnju trku sezone, moje je mišljenje da Hamilton ima prednost, ima savršen bolid koji je očigledno najbrži na pravcu i dugim krivinama, Maks ne može da mu parira, Red Bull ili nema tu potrebnu snagu motora za cijelu trku ili aerodinamička rješenja nisu dovoljno dobra, vidimo i da Hamilton a i Botas bolje čuvaju gume, veoma važan faktor uoči poslednje trke. Kad smo kod poslednje trke tu su malo zadovoljniji momci iz Red Bula. Staza Jas Marina u Abu Dabiju više je pogodovala njihovoj ekipi, Maks je prošle sezone ubjedljivo stigao do trijumfa na pomenutoj stazi, takođe u prošlosti kada je Fetelu bila potrebna pobjeda u zadnjoj trci tokom sezone 2010. na istoj stazi Red Bull je pobjeđivao, prija im staza i njihov bolid se ponaša izvanredno u krivinama i na pravcima staze u Abu Dabijju. Sve ovo na jednu stranu, ovo je trkanje, performanse bolida, umijeće vozača i slično.

Foto: F1

Na pretposlednjoj trci sezone, gledali smo i neke stvari koje niti jedan fan formule ne želi da vidi, pored uzbuđenja, preticanja, incidenata(neko i to voli) vidjeli smo i ozbiljnu blago rečeno “diplomatsku” borbu Mercedesa i Red Bula, mada je poštenije reći, borbu Tota Volfa i Kristijana Hornera sa prvim čovjekom svjetske automobilske industrije Majklom Masijem, ko će imati veći uticaj na sudije ili samog Masija.

U trenucima mi se činilo da je Masi mirotvorac koji mora zavađene strane da smiri na način kako sam zna i umije. Tako smo vidjeli i pokušaj pa slobodno možemo reći trgovine startnim mjestima u kojima se Mercedesu i Red Bulu nude dilovi kako bi se zadovoljile obje strane a da se ne vrši pritisak na stjuarte trke. FIA mora da ujednači pravila, nema popuštanja, iako nije lako odbiti ni Mercedes ni Red Bul ni Ferari kada vrše pritisak na vas. Pravila se moraju znati, onaj ko ih prekrši se mora adekvatno kazniti. Ne želim da ulazim u dublju analizu zadnjeg vikenda, fanovi jedne i druge ekipe smatraju da su oštećeni, da su Maksu nepravedno dodjeljene kazne a da Luis za kontakt i udar u Ferstapena nije adekvatno kažnjen.

Foto: F1

Sa druge strane Mercedes a i sam Hamilton protestujju da neke odluke nisu ispravne i da utiču direktno na ishod trke. Da zaključimo, pošteno je reći da ima istine u svemu pomenutom, Mercedes koristi svoju dominatnu ulogu koju već godinama ima, zahvaljujući svim svojim ostvarenjima, ali nije ni Red Bul naivan niti nevin potpuno. Maks se često ponaša kao da je sam na stazi i vozi i preko granice, ugrožavajući sebe i druge vozače. Svjestan je da u ovom trenutku svaki incident koji bi izbacio oba vozača ide njemu u korist.

Kada se sve uzme u obzir FIA drži glavnu i poslednju riječ kod sebe i bilo bi pametno da pozove sve strane na sastanak da se objasni i upozori koje se stvari neće tolerisati, kako za sledeću trku tako i za ubuduće. Da ne gledamo situaciju koju najavljuju svi teoretičari zavjere, Maks u prvoj krivini udara i izbacuje Luisa sa staze i osvaja titulu jer iako imaju isti broj bodova, Holanđanin ima jednu pobjedu više.

Pomenuta situacija sa Maksom i Luisom neodoljivo podsjeća na rivalstvo Sene i Prosta i na njihove dvije kontroverzne sezone (1989,1990) kada su se oba vozača izbacivala sa staze u poslednjim trkama, kako bi osigurali naslov prvaka. Ferstapen ima šansu da kao junak izađe iz ove velike borbe, ako pošteno i fer odveze zadnju trku ili da skroz ukalja svoj trkački ugled ukoliko pokuša da protivnika na silu izgura sa staze. Sezona jeste bila naporna, puno truda je uloženo, na kraju ostaje pitanje za Maksa i Luisa, šta je važnije biti sportista ili šampion?

Odgovor ćemo dobiti veoma brzo.

Leave a Reply