FIFA: Rusija igra na neutralnom terenu, bez himne, zastave…

FIFA je donijela odluku da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih utakmica, a “zbornaja” će svoje utakmice igrati na neutralnom terernu bez gledalaca.

FIFA je u svom saopštenju i zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija brzo ne popravi.

Također, ruska selekcija neće smjeti da koristi ni himnu ni zastavu. Odluka je donijeta jednoglasno, poručili su iz Ciriha.

“FIFA će nastaviti svoj s MOK-om, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila sve dodatne mjere ili sankcije, uključujući potencijalno isključenje iz takmičenja, koje će se primijeniti u bliskoj budućnosti ako se situacija ne bude brzo popravljala,” poručili su iz krovne fudbalske organizacije.

Posljednjih dana brojni savezi, ljudi iz fudbala, igrači vrše pritisak na FIFA-u da Rusiji zabrani nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sljedećeg mjeseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo sa Rusima, a predsjednik Francuskog fudbalskog saveza (FFF) Noel Le Gre poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa Mundijala.

“Što se tiče nadolazećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022., FIFA je zabilježila stavove koje su putem društvenih mreža iznijeli poljski, češki i švedski fudbalski savezi te se već uključila u dijalog s ovim savezima. FIFA će ostati u bliskom kontaktu kako bi zajedno nastojali da se pronađu odgovarajuća i prihvatljiva rješenja,” zaključili su iz Ciriha.

Foto: twitter

Ski skokovi: Kobajaši i Granerud podijelili prvo mjesto

Pravo u metu: Predstavljamo vam Jelenu Pantović najbolju crnogorsku streljašicu