Sprema se za Top ten turnir u Sarajevu – Nikola Malović crnogorski karatista

Foto: Malović Nikola

Nikola Malović, osvajač dvije evropske medalje (Gvadalahara bronza 2019. i Poreč srebro 2021) – sprema se za prvi, ozbiljni takmičarski izazov u kalendarskoj godini.

Nikšićanin će učestvovati na prestižnom turniru Top ten, koji će 25. marta biti održan u Sarajevu.

O kakvom se turniru radi govori i to da će se u glavnom gradu BiH, pojaviti osvajači odličja sa svjetskih i evropskih prvenstava, učesnici Olimpijskih igara u Tokiju.

Ozbiljan izazov za našeg borca…

“Definitivno se radi o najboljim borcima Evrope. Radi se u apsolutnoj kategoriji i to će biti novo iskustvo za mene. Očekujem dobre mečeve, organizacija je sjajna i biće spektakl. Pripremam se najbolje što mogu u ovim trenucima”, rekao je Malović za Sportski.me.

Da li je srebrna medalja sa muškom ekipom u borbama prošle godine u Poreču, motiv da se već od turnira u Sarajevu najave veći dometi u 2022. godini ?

“Prošla godina mi je bila podsticaj da nastavim da se borim, treniram još jače i pokušam nastaviti kontinuet. Od ove godine samo očekujem da u borbama budem pametnijii , iskusniji i još jači. Da li će to biti dovoljno da se napravi bolji rezultat , vidjećemo”.

Za sjajane rezultate stiglo je i priznanje od KSCG. Izabran si za najboljeg karatistu u 2021. godini ? Koliko ti znači priznanje?

“Mnogo mi znači, jer je to ono za šta se svaki sportista bori i sprema. Znači mi, jer to ostaje kao uspomena , i kao dokaz da je ta godina bila izuzetna. Vjerujem da se mnogo prolivenog znoja uvijek isplati i mnogo je lijep osjećaj kada se to nagradi”.

Protekla godina je bila izuzetno uspješna za crnogorski karate. Hoće li biti teško ponoviti rezultate ili napraviti stepenicu više ?

“Prošla godina je bila najuspješnija u istoriji karate sporta. Muška ekipa je bila druga u Evropi, zenska ekipa peta u svijetu. Mislim da je to ogromni uspjeh za jednu državu i sport. Crna Gora ima sjajne sportiste samo je potrebno ulagati u njih i pružiti im odgovarajuću podršku koja nam puno znači”.

Koliko je važna psihološka priprema pred takmičenja. U trenucima kada jedan potez, praktično odlulčuje o plasmanu dalje, a nekad i podijumu ?

“Psihološka priprema je na vrhu piramide , ona odvaja šampione od onih kojima za dlaku izmakne uspjeh. Potrebno je uvijek ostati gladan rezultata, biti motivisan. Ali mislim da je najvažnije spreman dočekati šansu za uspjehom, jer vjerujem da se svakom ko je istrajan pruži šansa i poklope kockice”.

Pripremaš se u svom matičnom klubu – KK Onogošt, sa trenerom Dragoljubom Fatićem. Klub pod Trebjesom je nastavio kontinuitet dobrih rezultata i rada sa selekcijama?

“KK Onogošt je posljednje dvije godine najbolji klub u Nikšiću, moj trener  Dragoljub Fatić, najbolji trener u gradu. Mislim da to sve govori, a znam da iza toga stoji veliki rad i trud. Talenata svuda ima, ali bitno je biti vrijedan i trenirati. U mom slučaju talenat ne postoji nego samo veliki rad i posvećenost. Sve to nije dovoljno, ako i trener nije dobar i ako ti on ne prenese znanje. Mislim da je ovo grad šampiona , ali takođe smatram, da se šampioni ne mogu napraviti u školicama sporta kojih je sve više, nego samo u ozbiljnim klubovima u kojima šampioni i rade sa djecom”.

Gdje vidiš sebe u budućnosti ? Da li kao trenera gdje bi prenosio svoje znanje, iskustvo novim talentima ?

“Ne razmisljam o dalekoj budućnosti, gledam samo da najbolje iskoristim svaki dan da napredujem, da ostvarujem kratkoročne ciljeve. Mišljenja sam da uvijek treba biti spreman i čekati priliku i ‘zgrabiti’ je. Ostaću u sportu dok me god zdravlje bude služilo, i dok god budem gladan pobjeda i medalja”.

Imaš li neku poruku, savjet za najmlađe karatiste koji tek oblače kimono, uče prve karate poteze?

“Najvažnije je da se djeca bave sportom. Da im se omuguće uslovi za to. Moja želja je da nadolazeće generacije karatista iz Niksića imaju uzora u svim uzrastima, da prate rezultate i jednog dana, zablistaju u seniorskoj konkurenciji”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Foto: Nikola Malović

Nastavljena Studentska liga Crne Gore u košarci

Uskrsnuće