Uskrsnuće

Foto: miskeone

Piše: Vladimir Kuzmanović, sportski konsultant na Sportklubu

Da, opet ja. Želim da vjerujem na radost mnogih. Moju svakako. Šta se desilo u ovih 10 mjeseci od našeg posljednjeg druženja? Rekao bih ne mnogo toga a da nam ostane u podužem sjećanju.

Naprotiv nalazimo se u takvoj geopolitičkoj situaciji da nam iz sjećanja naviru one najružnije uspomene iz devedesetih godina prošlog vijeka. Da l s početka ili kraja istih, svejedno je. U svakom slučaju tada smo na sopstvenoj koži osjetili sve ono što se, kao svojevrsna histerija, dešava ovih dana.

Naravno svako od nas ima svoj stav po tom pitanju ali jedino mi možemo zaista da znamo kako se osJećaju ruski sportisti. Ostali mogu samo da pretpostave. No vratimo se košarci i to reprezentativnim utakmicama. U poslJednjim prozorima, o kojima sam već pisao u prethodnoj sezoni, cio region, osim Srbije, nije prošao bez potresa. Hrvati vjerovatno najozbiljnijeg dok bi za mene veliko razočarenje bilo da na SP ne gledamo jednog od najboljih svjetskih igrača, Luku Dončića.

Naravno FIBA se, kao i obično, ne uzbuđuje zbog toga. Za njih je važno da tamo bude ekipe koje su se najbolje snašle u ovakvim (neregularnim) uslovima. Da li ima najboljih, da li gledamo najkvalitetnije? Ma dajte molim vas! Ipak, (ne)očekivani potres u EL i odlazak Bartomeua, koji se očigledno kvalifikuje kao tvrdo krilo, daje nekakvu nadu da će se pronaći kompromis i da ubuduće nećemo biti u dilemi da li da gledamo Evroligu, Evrokup ili reprezentaciju.

Što se tiče najkvalitetnijeg evropskog takmičenja Crvena Zvezda je sinoć napravila korak ka ulasku u top 8, savladavši Baskoniju. Kakav je osjećaj koji igrači imaju u novonastaloj skraćenoj ligi, ne znam ali vjerujem da nije isto postići takav uspjeh sada ili prije izbacivanja ruskih timova.

Foto: Euroleague.net

Ipak smatram da je sve što je Crvena Zvezda uradila do sada, prilično dobar rezultat ako se prisjetimo svih problema sa kojima su bili suočeni. Ne govorim o (isčezlom) kovidu već o povredama bitnih igrača za jedan ovakav sistem. Naravno taj utisak može da bude još bolji naročito zbog činjenice  da se zbog manjeg broja timova, evroligaške utakmice  neće poklopiti sa najvažnijim utakmicama ABA lige. S obzirom da rasplet u ABA ligi tek predstoji, a da se EK nije igrao, o Partizanu i Budućnosti nešto više u sljedećem pisaniju.

Dok pišem ovaj tekst nalazim se u putu za Podgoricu u kojoj nas očekuje treće kolo NLB Wheel lige, u hali Univerzitetskog centra. Crnogorski Paramont ugostiće Singidunum Crvenu Zvezdu, Zagreb i Zadar. Od 10 časova u subotu, ako vas put nanese, dođite i pozdravite ove momke, nećete zažaliti. Ah da… Još jedna misao koja mi se vrzma po glavi otkako sam se čuo sa urednikom i pristao da sa vama ponovo dijelim neka razmišljanja. Da li se, u posljednje 23. godine, desila još kakva vojna intervencija koja, za čudo, kao posljedicu nije imala nikakve sankcije, naročito ne sportske?

Imam neki gorak ukus u ustima kada o tome razmišljam a nekako se bojim da bi me još više razljutili mogući odgovori na to pitanje. Zato neka ostane samo za razmišljanje….Ah da x 2….Potražite na YT podkast sa Lukom i Kuzmom i uključite se u priču o, isključivo, afirmativnom aspektu košarke. Svaki savjet ili predlog je dobrodošao.

Do skorog čitanja (ili možda gledanja).

Sprema se za Top ten turnir u Sarajevu – Nikola Malović crnogorski karatista

Budućnost u Zadru, Nikolić: Uvijek je teško igrati protiv njih