Prelazni šok!

Foto: miskeone

Piše: Vladimir Kuzmanović sportski konsultant na Sportklubu.

Dugo sam razmišljao o samom naslovu najnovije kolumne jer mi se boljim učinio “Prelazni rok en rol”. Sada kada sam ispisao ove redove i kada znate oba, prosto izaberite onaj koji vam se više sviđa. Oba su potpuno adekvatna.

Ne pamtim da je toliko uzbuđenja izazvao bilo koji prelazni rok u posljednjih 10 godina. Možda ni svi zajedno nemaju ni približno jednaku važnost kao ovaj u čijem se epicentru nalazimo. I to najviše (ili možda isključivo) zbog pojačanja koja pristižu u dva najtrofejniji kluba u regionu. Igrači koji su već potpisali ugovore kao i igrači koji se pominju kao potencijalna pojačanja, doskora nisu bili na radarima regionalnih klubova, uglavnom iz jednostavnog razloga – nedostatka sredstava. A onda se juna 2022 sve  promijenilo! Kako i zašto neka bude priča za neku drugu priliku. Za sada samo o dobrim aspektima svega što smo pročitali, što kao polu, što kao prave vijesti.

Foto: Euroleague

Veoma me raduje povratak dvojice nekadašnjih reprezentativaca Danila Anđušića i Nemanje Nedovića. Dva momka, dva dobra prijatelja, pokušaće da nastave onim putem koji je izuzetno kvalitetno utabao Nikola Kalinić. U godinama su da imaju i dovoljno iskustva a čini mi se i kapaciteta za takve uloge. Nedovićevo veliko iskustvo i uloga koja mu se nameće, mogu da ga usmjere ka najboljem periodu njegove karijere u kojoj ga očekuje, do sada ne odigrana, uloga lidera. Idealna prilika da svima pokaže da li dovoljno kadar da taj teret i ponese.

S druge strane Anđušić se po treći put nalazi u Partizanu željan da ovoga puta ostavi neizbrisiv trag. Igra najbolju košarku u svojoj karijeri, donosi veliko iskustvo i dobru ruku i ne bježi od kapitenske trake koja je, na neki način, ulazak u legendu. Konačan sastav tima i najviše Obradovićeva procjena, daće odgovor i na to pitanje. Vjerujem da bi mnogi voljeli da ih vide u tim ulogama. Ja sigurno.

Što se tiče drugih igrača opet vidimo dva različita pristupa. Da li je Zvezda brže reagovala, da li gleda dalje u budućnost vezano za razvoj domaćih igrača, što je i bio jedan od razloga zašto je Zvezda potvrdila titulu ili je Partizan izabrao sigurniji recept dovođenjem iskusnih evroligaških igrača. Sigurno je da je Naneli neko ko zna šta će od njega tražiti Obradović i da će mu sistem igre biti poznat, sigurno je da je Papapetru tu da bude onaj koji povezuje sve na terenu i sigurno je da je Jasikevičius dao sve inpute svom mentoru vezano za Eksuma te da su svi igrači pažljivo birani.

Foto: KK Partizan/twitter

S druge strane prvo ime ovog prelaznog roka, što se crveno bijelih tiče, bio je Dalibor Ilić. Iako se taj transfer odužio, Ilić je nedavno uz Petruševa pojačao sastav aktuelnog šampiona, čime Zvezda nastavlja sa nečim na šta nas je navikla prethodnih 10-tak sezona, jaka baza domaćih igrača. Ipak glavni zaokret je možda u tome što su crveno bijeli prvo riješili, možda najbolniju tačku prošle sezone, iako sam ubijeđen da su i Kuzmić a naročito Mitrović, izvukli svoj maksimum na poziciji 5. Došli su Martin i Bentil, obojica prije svega korisni igrači na oba dijela terena dok je Holand, igrač nevjerovatne energije, mnogo raznovrsniji i uz to željan dokazivanja u najboljoj evropskoj ligi.

Foto: KK Igokea/Nikola Vuruna

Sastavi još nisu konačni i vjerujem da nas čeka još zanimljivih transfera ali ono što bi vam rekli treneri ova dva tima je da tek sad predstoji težak zadatak, povezati sve u jednu cijelinu.

Kada smo kod trenera….Obradoviću je ovo još jedan tim s kojim želi najviša dostignuća, projekat koji ima svoje uspone i padove i s kojim će željeti makar u top 8. Jovanović, trener koji se suočava sa najvećim izazovom u svojoj dosadašnjoj karijeri ali sa odličnim rezultatima iza sebe, takođe želi u top 8. I jedan i drugi priželjkuju pripreme na kojima će moći da računaju na što više igrača da bi proces uigravanja krenuo što prije.

Foto: ABA/Dragana Stjepanović

Takođe obojicu vezuje još jedna zajednička crta: sa ovakvim sastavima javnost opravdano očekuje isključivo pobjede što sigurno stvara dodatni pritisak u ionako stresno okruženje kojem su izloženi.

Svakako će ova sezona biti posebna u svakom smislu a vjerujem da će od uspijeha oba tima zavisiti u kom pravcu će se dalje razvijati evroligaška priča, odnosno koliku podršku će beogradski timovi imati i posle sezone 22/23. Takođe se nameće i pitanje položaja,  statusa i rejtinga srpskih timova s obzirom da se još ne nazire ko će biti predsjednik ove organizacije.

Nadajmo se da će to biti najveći i nakvalitetniji transfer ovog ljeta.

Budućnost poražena na Islandu: Brejdablik u finišu do 2:0

UEFA kaznila Budućnost