Ado Gargović za Sportski.me: Cilj mi je da predstavljam Crnu Goru na Olimpijskim igrama

Foto: wpolo.me

Crnogorski plivač Ado Gargović prije deset dana je potvrdio dominaciju u domaćim okvirima.

Član matičnog kluba Budva je na šampionatu Crne Gore je opravdao ulogu favorita, nadvisio konkurenciju i superiorno stigao do trofeja.

“Očekivano je bilo da ću biti najbolji plivač, uprkos povredi koju sam imao prošle nedjelje, jer sam ujedno i najstariji takmičar sa najviše takmičarskog iskustva. Ali nisam očekivao obaranje rekorda na svakoj mogućoj disciplini mješovitim stilom”, kazao je Gargović za Sportski.me.

Gargović je na dvodnevnom prvenstvu nastupao u čak 12 disciplina.

“Sve su to zahtjevne discipline na 200m i 400 mješovito, 400 kraul i 200 delfin, dovoljno govori koliko naporon i zahtjevno je takmičiti se i pripremati se za isto. Bol i iscrpljenost koju okusim na takmičenju je veoma velika. Ali, uz timski duh i dobru hranu, oporavim se brzo”, kazao je Gargović.

Otkrio je i svoje omiljene discipline…

Foto: FINA

“Ne pronalazim se u sprinterskim disciplinama, ali su svakako bitne za moj dalji napredak. Discipline koje mi najviše prijaju su 200m i 400m kraul, 200m mješovito i 100m leđno”, kaže naš plivač.

Da je u izuzetnoj formi potvrdio je time što je popravio lične rekorde u svim disciplinama.

“Da, popravio sam lične rekorde od 50m do 400m svakim mogućim stilom. Što znači da je prošla godina bila veoma uspješna za mene i radiću na tome da napredak konstantno raste”, nedvosmilen je Gargović.

Budvanin je treninge, bazen, kratko zamijenio katedrom. U saradnji sa Paraolimpiskim komitetom Crne Gore učestvovao je na seminaru sa mladim ambasadorima Evrope i radionici “No hate speech” koju je organizovala EU u Crnoj Gori.

“Bavim se omladinskim aktivnostima na promociji evropskih vrijednosti, kao i organizovanje ličnih projekata za promociju vodenih sportova u Crnoj Gori. O tome ću nešto više govoriti u danima koji dolaze”, kazao je Gargović.

Gargović je najbolji mladi ambasador, crnogorskog sporta, grada Budve koja mu je početkom, februara uručila plaketu za uspješnu promociju prijestonice crnogorskog turzima.

“Priznanje za uspješnu promociju Crne Gore i grada Budva sam dobio od Opštine Budva, koja mi predstavlja prepoznavanje mog dugoročnog rada i trudi, ali nažalost to priznanje nije bilo ništa više od obične plakete”, kazao je Gargović.

Foto: wpolo.me

Koliko je bitna ta psihološka priprema pred takmičenja. I kako se spremaš ?

“Rekao bih da je psihička priprema bitnija od samih fizičkih priprema, jer ima veliku ulogu u poboljšanju performansi tokom takmičenja. Spremanje zavisi od takmičenja do takmičenja, ali u suštini trudim se da budem što opušteniji i fokusiran na moju uobičajenu rutinu pred trku”.

Kako gledaš na razvoj plivačkog sporta u CG. Dosta problema sa uslovima za trening. Do skoro smo imali tri zatvorena bazena u Podgorici, Budvi i Nikšiću?

“Teško je baviti se ovim sportom kod nas. Iz više razloga…Plivački sport je veoma nerazvijen u odnosu na zemlje u okruženju, a tek u svijetu. Ne samo da mladi ljudi napuštaju zemlju, već i plivači rano prestaju da treniraju. I to je loše. Plivanje je veoma zahtjevan sport ako je u pitanju profesionalno bavljenje, i zbog toga bi trebalo da ima mnogo veću podršku države. Talenata i interesovanja ima, djeca žele da treniraju…Ali, uslovi i podrška moraju biti bolji. O svim ovim tužnim anegdotama ću pričati kao mladi evropski ambasador”.

Anđela Antunović je bila na OI u Tokiju. Bili ste zajedno sa reprezentacijom u Abu Dabiju, kao i Jovana Kuljača i Vasilije Andrić. Znači li vam ta podrška, zajedništvo pred takmičenja?

Foto: VPSCG

“Podrška znači mnogo, zajedništvo nas drži motivisanim za što bolji nastup i plasman na velikim takmičenjima”.

Jesu li Olimpijske igre tvoj takmičarski san ?

“Olimpijske igre su san svakog sportiste, naravno da su i moj san. Ali moj najveći cilj da je predstavim CG na OI sa otplivanom B normom, iz prostog razloga jer to nijedan crnogorski sportista nije uradio”.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Olimpija bolja od Bajerna, Alba srušila Fener

Anćeloti zaražen koronavirusom