I posao i zadovoljstvo – košarkaški trener Haris Haverić

Foto: Darko Ranković

Legendarni as Radivoje Korać – primljen je u “Kuću slavnih” u Springfildu generacija 2022 – vijest koja je proteklog vikenda obišla košarkaški svijet.

Obradovala sve ljubitelje “kraljice igara”, a posebno klub u kojem je ponikao OKK Beograd – klub u kojem trenutno trenerski put gradi i Podgoričanin Haris Haverić, 26-godišnji trener sa diplomom Visoke škole za sport u Beogradu.

Haris je po drugi put dio “plavo bijelog” kolektiva koji je četiri puta bio prvak u velikoj SFRJ.

“U dogovoru sa trenerom OKK Beograda, mojim velikim prijateljem Vasilijem Budimićem dok ne pronađem angažman prisustvovaću treninzima prvog tima. Vjerujem da ću uskoro pronaći klub i nastaviti svoj trenerski put”, kazao je Haverić za Sportski.me.

Haverić je praktično i krenuo iz OKK Beograda, a prva epizoda u kultnom klubu, otvorila je i nove trenerske puteve…

“Imao sam sreću da radim sa prvim timom OKK Beograda, u drugom dijelu takmičarske sezone 2020/21, u vrijeme dok je Branislav Ratkovica bio trener. To je bilo lijepo iskustvo i zahvalan sam na tome, što sam imao priliku da učim i usavršavam svoje znanje”, rekao je Haris.

Foto: Darko Ranković

Tokom boravka u OKK Beogradu, uslijedio je poziv Košarkaškog kluba Dečić, člana I B lige Crne Gore u kojem se zadržao sedam kola, a klub ostavio na drugom mjestu u borbi za elitu.

“Prihvatio sam izazov da preuzmem Dečić i nakon sedam kola smo se razišli, nakon pet vezanih pobjeda i jedne za mene kao trenera istorijske od 42 poena razlike protiv ekipe Rudara. Klub sam ostavio na drugom mjestu u borbi za I A košarkašku ligu Crne Gore”, kazao je crnogorski trener.

Haverić je imao poziv da Evropu zamijeni Azijom, otputuje i radi u Kini. Sve je stopirano zbog pandemije koronavirusa.

“Tokom studija, bio sam u KK Crvena zvezda na praktičnoj nastavi kod trenera Slobodana Klipe. Nakon završetka fakulteta dobio sam poziv da radim u Kini. Međutim, pred sam polazak, krenula je pandemija koronavirusa, i ta opcija je morala da se odloži. Ostao sam u Beogradu i radio individualno sa seniorskim igračima”, rekao je Haris.

Ne krije da emocije za rodnim gradom postoje, a u startu košarkaške priče je imao i druge želje…

“Dok sam studirao sebe sam vidio u seniorskoj košarci i to sam polako počeo ostvarivati, ali ne u Crnoj Gori, i Podgorici, gradu u kojem sam rođen, na 500 metara od hrama košarke, dvorane “Morača”, već u Beogradu gdje sam završio studije i gdje živim “, kazao je 26-godišnji trener i otkrio ambiciozan plan…

“Nadam se da ću ostvariti svoj san, da jednog dana budem na klupi svog omiljenog kluba, Budućnosti i na klupi reprezentacije Crne Gore. Tu je i barski Mornar koji već godinama ima dobre uslove za rad”.

Aprilijin tango

FSCG: U ponedjeljak žrijeb za polufinale Kupa