Mala – velika šampionka: Bojana Gojković sanja nastup na Olimpijskim igrama

Foto: BK Budva

Bokserka Bojana Gojković je prva dama koja je Crnoj Gori donijela medalju u plemenitoj vještini sa velikih takmičenja i to zlatnu sa juniorskog prvenstva Evrope.

Bojana je apsolutni vladar u svojoj kategoriji, četvorostruka je uzastopna šampionka Starog kontinenta – djevojka koja je svojim talentom, radom, rezultatima najavila da može da ostavi dubok trag i u seniorskoj konkurenciji.

Prvo takmičenje u sezoni, šampionat u Poreču do 22. godine – nedavno je propustila iz objektivnih razloga.

“Zbog prehlade nisam nastupila na šampionatu Evrope u Poreču. Ostaje mali žal zbog toga, ali okrećem se novim obavezama”, kazala je Gojković za Sportski.me.

Bojana se vratila trenažnim aktivnostima. Rukavice na ruke, sparing, vreća, trčanje – uobičajeni je radni dan najbolje crnogorske bokserke. Sa trenerom u matičnom klubu Budva Nikolom Ružićem, (tvorcem mladih, velikih šampiona) priprema se za nove obaveze.

“Vratila sam se u salu redovnim treninzima, i sve protiče dobro. Nadam se da će to ići sve svojim tokom, kako sam i planirala”, kazala je Bojana.

Foto: BK Budva

Ambicije su i ove sezone najveće moguće.

“Ove godine mi je cilj Evropsko prvenstvo – nadam se da ću uzeti medalju za svoj klub grad i državu”, nedvosmislena je Bojana.

Boks se polako vraća na mjesto koje mu pripada u Crnoj Gori. To su pokazali i rezultati, posebno u mlađim kategorijama, gdje su naši bokseri i bokserke blistali prošle godine – donosili medalje sa najvećih takmičenja.

Priznanje za rad u crnogorskom boksu je i organizacija šampionata Evrope za mlade u Budvi.

“Da, rezultati su dobri. Zaista nikad nije bila ovakva konkurencija i drago mi je da je boks doživio svoj progres u zadnje vrijeme. Svakako da je to izazov i motivacija i za mene”, kazala je Bojana.

Foto: Printscreen

CILJ PARIZ 2024.

Crnogorska bokserka ne krije da sanja o nastupu na Olimpijskim igrama, ali i o medalji i postolju…

“Ono što je cilj svakog sportiste jeste učešće na Olimpijskim igrama. Borbe sa najboljim rivalima i naravno, želja da se ide do kraja, a to je olimpijska medalja”, kazala je članica BK Budva.

Sprema se i za seniorsku konkurenciju, viši, teži nivo – zvuk gonga, koji će označiti i prvi meč.

“Bliži se polako i taj trenutak, prelazak u viši, seniorski rang takmičenja i drago mi je zbog toga. Treniram, spremam se za sve sto me očekuje u narednom periodu. To će sigurno biti poseban osjećaj za mene”, kazala je Bojana.

Bojana je četiri puta birana za najbolju mladu sportiskinju Crne Gore u izboru COK-a, (prošle godine je priznanje podijelila sa karatistkinjom Omladinca Milenom Jovanović).

Priznanje krovne crnogorske sportske organizacije je dodatni motiv više.

Foto: BK Budva

“Mnogo mi znače priznanja od Crnogorskog olimpijskog komiteta. To je dokaz da naša država brine o mladim i uspješnim sportistima i to nam daje motiv da budemo što bolji i uspješniji”, kazala je crnogorska bokserka.

Otkrila je i kad je prvi put ušla u ring, stavila rukavice i zaštitnu kacigu…

“Prije osam godina sam počela trenirati boks. Moj brat je trenirao i onda sam počela i ja i dopalo mi se. Sve je bilo dinamično, mečevi treninzi…Pronašla sam se u tome i ostala u ovom sportu”, rekla je Gojković.

DAMA U BOKSERSKIM RUKAVICAMA

Bilo je i pitanja zašto se baš opredjelila za boks…

“U početku je bilo pitanja na tu temu, mnogo više nego sad. Ali, navikla sam se na takve komentare i sve je to u redu. Predrasude postoje da bi ih neko “razbio”, uz osmjeh je prokomentarisala Bojana.

Foto: BSCG

BOKS U TRADICIJI

Sa rezultatima u mlađim kategorijama sigurno će se podići interesovanje za boks u Crnoj Gori – koji je uz fudbal, košarku, rukomet nekad bio u vrhu. Talenata ima – potreban je veliki rad i podrška.

“U BK Budva se jako dobro radi sa djecom. Interesovanje za boks je veliko. Naše podneblje je uvijek bilo rasadnik talenata za boks, borilačke sportove. Ima dosta boksera koji su sjajni i koji će vjerujem brzo donijeti medalje sa velikih takmičenja”, zaključila je Bojana.

Ovaj tekst je dio projekta finansiranog kroz Fond za pluralizam Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija

Zatišje

Dabanović sudi najveći grčki derbi