Zatišje

Foto: miskeone

Piše: Vladimir Kuzmanović sportski konsultant na Sportklubu

Nedjelja iza nas je vjerovatno nedjelja sa najmanje košarkaških uzbuđenja u ovoj sezoni. U Evroligi se već znalo ko su učesnici plej ofa da bi nam posljednja utakmica,  duel između Makabija i Fenerbahčea,  donio i tačan raspored ko s kim ukršta. Zašto je ta utakmica odigrana poslije faktičkog završetka sezone, ostaje nepoznanica a samim tim nameće se i pitanje zašto je Bajern morao da odigra tri utakmice u svega pet dana.

Ali nije ovo prvi put da gledamo tako nešto. Naime i prošle sezone je Zenit odigrao svoju utakmicu po okončanju regularnog dijela s tim što im je ta utakmica donijela plasman u top 8. Izgleda da se i u najelitnijem evropskom takmičenju neke stvari sporo uče. Sa ovog aspekta pričati o tome kakav će biti sastav učesnika za narednu sezonu, djeluje prilično nerealno. Ipak ono što bismo morali da znamo u najskorijem periodu, a prije prvih utakmica Evrokupa, jeste na koji će se način popuniti takmičenje koje je u ovoj sezoni ostalo bez tri izuzetna tima, tri tima koji nisu ma koji timovi i čiji će se izostanak poprilično osjetiti, ma kakvo riješenje pronađu čelnici EL.

Za sada se spekuliše sa nekoliko riješenja: jedno je da svakako uđu oba finalista Evrokupa, drugo da ligu popune uvijek veoma interesantni Valensija i Kinder prije svih. Naravno i Partizan je u opticaju kao tim koji zaslužuje svoje mjesto među najboljima. Bilo kako bilo ovo mora da bude prioritetni zadatak za EL jer za imidž i legitimitet lige ozbiljno poljuljan.

Foto: Olympiacos B.C.

U tom smislu stidljivo se pojavio naslov koji najavljuje formiranje nove lige pod vođstvom ruskih timova. Doduše nije bilo mnogo reakcija na tu informaciju ali to ne znači da u narednom periodu i neće a mnogo toga zavisi od koraka koje preduzme Evroliga. Rekao bih prije svega kvalitetnih koraka. Već sam i ranije govorio koliko mi se antiruska histerija činila preuranjenom i u svakom smislu pretjeranom, koliko ruskih sportista nije moglo da nastupa pod svojom zastavom, neki čak nisu uspjeli ni da nastupe, dok mi za oko nije zapao jedan detalj: zašto nisu kažnjeni i Rusi iz NHL?

Foto: Eurohoops

Znam da znate odgovor i zato EL mora da pokaže da je iznad politike i da se rukovodi zdravim razumom. Bojim se da neće a volio bih da griješim. Makar u ovom slučaju. Što se ABA lige tiče, kao i u mnogo slučajeva do sada, gledamo neku vrstu eksperimenta kojem će biti podvrgnute četiri ekipe, one od trećeg do šestog mjesta.

Budućnost i Cedevita će prije toga imati svoje okršaje u okviru Evrokupa, vidjećemo da li jedan ili dva nastupa a ukoliko se probiju do polufinala, tu utakmicu će igrati između dvije utakmice novoustanovljenog četvrtfinala plejofa.

 Foto: Zvonko Kučelin/KK Zadar

Pitam se da li je nekome u interesu da sve bude što teže ekipama iz regiona u pohodu na evropski trofej. Mislim da bi to bio veliki uspjeh i same ABA lige i potvrda da ekipe iz te lige zaslužuju bolji tretman u tim, nekada toliko dalekim, evropskim okvirima. A možda ja samo idealizujem stvari.

Ne bih da završim ovu kolumnu a da se ne osvrnem na zaista spektakularan meč između Crvene Zvezde i aktuelnog prvaka Efesa. Izuzetna atmosfera u ne prepunoj hali Aleksandar Nikolić, veliki povratak crveno-bijelih i završnica o kojoj će se ipak neko vreme pričati, s obzirom da je u pitanju posljednja utakmica sezone, idu u prilog tome da u Evroligi svaka utakmica znači bez obzira da li će se tim u bodovnom saldu popeti koji stepenik više ili ne.

Foto: KK Crvena zvezda/twitter

Vjerujem da su svi prisutni učesnici, od igrača, preko navijača, do novinara osjetili tu energiju i dobili odgovor zašto je košarka jedan od najljepših sportova na svijetu.

Nadam se da će navijači širom regiona znati to da prepoznaju i da će svojim prisustvom pomoći svojim miljenicima da ove godine urade i više od očekivanog.

Bubanja napustio Bokelj

Mala – velika šampionka: Bojana Gojković sanja nastup na Olimpijskim igrama