"Ajkule" na startu sa Francuskom, Gojković: Cilj je pobjeda, šanse su velike

Foto: Krsto Vulović

Podgorica će narednih dana biti centar vaterpola – u četvrtak počinje završni turnir evropskih kvalifikacija za finale Svjetske lige.

Sedam, najjačih selekcija Starog kontinenta (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Italija, Španija, Grčka, Mađarska) i tim koji je u usponu i koji prijeti najvećim silama (Francuska) boriće se za jedno od prva tri mjesta koja vode u završnicu.

“Ovo je mini-evropsko prvenstvo”, kazao je selektor “ajkula” Vladimir Gojković.

Crna Gora na otvaranju igra i najvažniji meč, i to baš protiv sve boljih Francuza (četvrtak, 19 sati), koji su organizatori i sigurni učesnici završnog turnira, u julu u Strazburu.

“Igramo kući, prvi cilj je da dobijemo četvrtfinalni meč, za šta imamo velike šanse, i pored njihovih dobrih nastupa u grupnoj fazi i pobjeda nad Španijom i Njemačkom. Vidi se da su na većem nivou, ali kao domaćini moramo da se postavimo tako da nam je cilj pobjeda i plasman u polufinale, a da onda u dva meča tražimo šansu za mjesto u završnici. Vjerujem da će atmosfera domaćeg terena povući momke da izvuku maksimum, možda i više od toga”, kazao je Gojković.

“Biće nam motiv više što igramo kod kuće, vjerujem da će nam to dati vjetar u leđa, a ne da će nas sputati”, kazao je Vladan Spaić, koji sa lica mjesta može da ocijeni koliko je francuska selekcija napredovala u posljednje vrijeme, jer je član najboljeg kluba – Marseja.

“Oni su ušli u pripremni ciklus za Olimpijske igre 2024. čiji su domaćini. Ovo im je prvi turnir u sklopu tih priprema i silno su motivisani. Imaju i razloga za to. U njihovom timu prednjače Ugo Kruzija i supertalentovani centar Toma Vernu. Od njih nam dolazi najveća opasnost”.

“Marsej igra dvije godine na vrhunskom nivou, vodi ih Miloš Šćepanović, ušli su u sistem koji je sličan našem. Taj klub je napravio veliki iskorak, a time je dobila i francuska reprezentacija. Spremamo se za njih, ali mi smo imali naš uobičajeni način priprema. I mi smo selektirali novu ekipu, ima igrača koji ili nisu nosili glavnu rolu ili uopšte nisu bili u sastavu. Na ovom, važnom meču vidjećemo kako će da se ponašaju u nekim drugačijim ulogama”, naglasio je Gojković.

Aleksandar Ivović se oprostio od nacionalnog tima, Draško Brguljan zvanično nije, ali, po svemu sudeći, i on je u Tokiju odigrao posljednji meč…

“Ivović je i dalje u Pro Reku, jedan je od najboljih igrača svijeta, da dođe sjutra – imao bi mjesto. Brguljan je jedan od najstarijih igrača u evropskom vaterpolu i još igra na vrhunskom nivou. Hvala im na svemu, ali moj stav je – ako mladi igrači ne počnu da uzimaju glavnu ulogu sada mi nećemo imati spremnu ekipu za kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. To je put koji smo izabrali, a nije prvi put da se u olimpijski ciklus ulazi sa promjenama”, kazao je Gojković.

Crnu Goru na ljeto čekaju dva velika takmičenja – Svjetsko, pa Evropsko prvenstvo.

“Šampionat Evrope je izuzetno važno i to je krajnji cilj. Vjerujem da ćemo na tom takmičenju biti na mnogo većem nivou nego što smo danas”, zaključio je Gojković.

Povratak šampiona

Drašković saopštio spisak za mečeve sa San Marinom