Svi debitanti Budućnosti: Od Pavićevića, Žugića, Mijatovića…

Foto: Facebook/Euroleague/Fiba Europe

Mnogo je velikih talenata, asova poniklo u Košarkaškom klubu Budućnost kroz 73-godišnju dugu istoriju “plavih”.

Rijetki su uspjeli da uđu u prvi tim, golobradi, a time i u košarkašku istoriju najvećeg crnogorskog kluba, budu dio najveće scene.

Sportski.me je odlučio da vas podsjeti na najmlađe debitante Podgoričana.

LUKA PAVIĆEVIĆ PROBIO LED

Luka Pavićević je sa 14 godina i 96 dana – debitovao za Budućnost – kada se 22. septembra 1982, na utakmici sa IMT-om našao u sastavu “plavih”. Luka je rođen 17. juna 1968. godine.

Trener Čedo Đurašković je imao samo osam igrača u Kup utakmici, pa je silom prilika morao da uvede u igru i mladog Pavićevića.

Do 40. minuta, zbog pet ličnih grešaka meč su ranije završili Slavenko Rakočević, Milorad Bojanić i Ivo Petović…

Pavićević, koji trenutno odmara u Beogradu nakon sezone u Japanu i Alvarku prisjetio se puta do prvog tima Budućnosti, debija.

“Tog aprila 1982, ja sam završavao Osnovnu školu “Maksim Gorki”. Bio sam već juniorski reprezentativac Jugoslavije, dominirao u tom uzrastu. Nakon jednog basketa tokom ljetnjeg raspusta u Njegoševom parku, trener Čedo Đurašković mi je prišao i rekao: “Mali da se javiš u prvi tim”. Tako da sam ja praktično sa nepunih 14 godina bio u prvom timu Budućnosti, i igrao prvu ligu SFR Jugoslavije. Sjećam se tog meča u septembru u Kupu protiv IMT-a. Praktično, zadnji minut sam ušao u igru”, rekao je za Sportski.me bivši trener Budućnosti i selektor Crne Gore i dodao…

“Još su mi u sjećanju Konors dresovi – veći je tada, dres bio od mene. Arijan Komazec je debitovao sa 15, a ja nisam imao punih 15 godina, kada sam igrao u Kupu Jugoslavije”.

Zbog povreda, izostanka u meču protiv IMT-a koji je slavio 106:87 – šansu su, pored Luke, tada dobili i Žarko Paspalj (16), Igor Đuranović (17), Nenad Vujadinović (17).

NAJMLAĐI DEBITANT U ISTORIJI EVROLIGE

Fedor Žugić će dugo pamtiti, 22. februrar 2019. godine, hladni Kaunas meč sa Žalgirisom u 23. kolu Evrolige.

Fedor je sa 15 godina i 157 dana postao najmlađi debitant ikada u elitnom takmičenju, pretekavši na vječnoj listi Makedonca Ugrinoskog, koji je bio 109 dana stariji, kada je 2004. godine upisao svoj prvi evroligaški nastup za Cibonu.

Samo 23 dana ranije Fedor je zaigrao za prvi tim Budućnosti u “Morači” protiv Ibra u četvrtfinalu Kupa Crne Gore.

Žugić, je iste godine, ali sa navršenih 16 godina i 17 dana igrao prvi meč protiv Zadra u Podgorici 6. oktobra u ABA ligi.

Fedor, košarkaš Ulma je na nedavno završenom U20 prvenstvu Evrope sa reprezentacijom Crne Gore osvojio bronzanu medalju i izabran je u idealnu petorku Eurobasketa koji je održan u podgoričkoj “Bemax areni”.

NAJMLAĐI DEBITANT U ABA LIGI

Nenad Mijatović, nekada veliki talenat Budućnosti, evropske košarke, najmlađi je debitant u istoriji ABA lige sa samo 15 godina i 36 dana.

Foto: FIBA Europe

Mijatović, koji je pokrivao pozicije pleja i beka – izuzetan potencijal kome se predviđala velika evropska karijera je, debitovao u regionalnoj košarkaškoj ligi 26. februara 2002. godine u meču u ,,Morači” protiv Krke iz Novog Mesta.

Nakon povrede, loma noge 2007. godine je, praktično je nestao sa velike scene.

Imao je kratke epizode u Kijevu (Ukrajina), Mursiji (Španija), Mersinu (Turska) i na Kipru, Maroku…

Mijatović je u februaru 2014. godine ponovo obukao dres Budućnosti, ali se nije dugo zadržao u timu koji je tada vodio Igor Jovović.

Nenad je prestao da se bavi košarkom.

U vrhu liste je i nekad veliki talenat “plavih” Ognjen Čarapić.

Baranin je u ABA ligi debitovao u dresu Budućnosti sa 16 godina i 38 dana, protiv MZT-a, 12. oktobra 2014. godine u “Morači”. Ognjen je potom nosio dres Mega Bemaxa, francuskog Burža, FMP-a.

Foto: Printscreen/YouTube

Čarapić je član KK Podgorica, a nedavno produžio ugovor sa ekipom i igraće ABA 2 ligu i crnogorski šampionat.

Kadetkinje protiv Turske otvaraju šampionat u Podgorici

Gojković: Imaćemo jasniju sliku nakon turnira u Dizeldorfu