Reprezentativci Srbije pobjednici tekbol turnira na Velikoj plaži

Foto: TSCG

Srpski reprezentativci, par „TEQ Liman“, Nikola Mitro i Bogdan Marojević, pobjednici su prvog internacionalnog tekbol turnira, Volcano TEQ, koji je na ulcinjskoj velikoj plaži organizovao Tekbol savez Crne Gore uz podršku kompanije „Vezuv-Volcano“.

Aktuelni svjetski prvaci pokazali su zašto su vodeći na FITEQ rang listi – u finalu su bili sigurni protiv francuskog para, 2:0, po setovima 12:6 i 12:9, tako osvojili novčanu nagradu od 1.500 eura.

„Ovo je na neki način revanš za finale u Majamiju, gdje su nas dobili 12:11, 12:11. Iskreno, pijesak je podloga koja nam najviše prija. Ovog ljeta dolazimo poslije mnogo igranja našeg sporta u Novom Sadu, tenisa glavom i puno vremena provedenog na pijesku, tako da sam očekivao da ćemo pobijediti. Ne ovoliko ubjedljivo, ali odigrali smo dobar meč, riješili ga u dva seta. Ovo je dobra priprema pred ono što nas očekuje već sljedeće nedjelje u Krakovu. I tamo, naravno, cilj nam je da napadnemo prvo mjesto. Biće teže nego ovdje, ali se nadamo da ćemo uspjeti u tome“ zadovoljan je bio član ekipe „TEQ Liman“ Nikola Mitro.

„Prvo, veoma smo srećni što smo ovdje. Čuli smo mnogo toga lijepog o vašoj državi. I zaista je ovo prelijepa zemlja. Ljudi su veoma dobri, ljubazni. Mnogo se radujemo što smo došli na ovo divno mjesto i što smo učestvovali na ovom turniru. U finalu smo izgubili od najboljeg tima na svijetu. To potvrđuje i njihova pozicija na svjetskoj rang listi. U finalu turnira u Majamiju odigrali smo sjajno, servirali veoma dobro, mnogo bolje napadali. To danas nije bio slučaj, već smo protivniku dozvolili da vodi igru, a kada ovakav tim počne da napada veoma je teško odbraniti se“ kazao je francuski reprezentativac Žulijen Grondin.

Grondin je sa partnerom Igom Rabeaom, sa kojim čini „Thann Teqball Club“ ekipu, priredio fenomenalno polufinale sa mađarskim dublom „Phoenix“, koji čine Mađari Adam Blasovič i Balaš Velej. Nakon tri seta Francuzi su priredili preokret. Prvi dio igre pripao je ekipi „Phoenix“ 6:12, naredna dva osvojio je „Thann“ 12:9 i 14:12 i zakazao finale sa „Limanom“.
Sastav iz Novog Sada imao je u polufinalu test u vidu najboljeg crnogorskog para „Kurjaci“, podgoričke ekipe koju čine Marko Žarković i Andrija Jovanović. U prvom polufinalu bilo je 2:0, po setovima 12:7, 12:5 za svjetske prvake.

„Uvijek je čast i privilegija da se igra u Crnoj Gori, pogotovo što sam ja porijeklom iz Crne Gore, iz Nikšića. Osvojeno prvo mjesto na prvom internacionalnom turniru u Crnoj Gori ikada naravno da nas čini presrećnim. Što se tiče same organizacije tekbol turnira – sve je bilo na vrhunskom nivou, tako da samo srećni i s te strane“ istakao je Bogdan Marojević, igrač „Limana“.

Da sve bude na očekivanom nivou Tekbol savezu Crne Gore pomogli su partneri – kompanija „Vezuv-Volcano“, ali i Ministarstvo sporta i mladih. Ministar resora, Vasilije Lalošević, ispratio je završnicu takmičenja u Ulcinju i najavio podršku tekbol sportu u budućnosti.

„Od prvog dana Ministarstvo sporta i mladih podržalo je tekbol asocijaciju i danas se vidjelo da su oni za vrlo kratko vrijeme ostvarili fenomenalne rezulatate. Osim što su imali turnire na Luštici, Bjelasici, u Podgorici, Bijelom Polju i ovo sjajno finale na Velikoj plaži u Ulcinju, oni daju veliki doprinos i razvoju turizma, promociji Crne Gore. Imao sam zadovoljstvo da prisustvujem ovoj borbi za prvo mjesto. Fenomenalan meč između šampiona „Limana“ i Francuza, u kom su timovi prikazali zašto je ova igra perspektivna. U polufinalu vidio sam i jednu podgoričku ekipu koja je igrala izvanredno, tako da imam osjećaj da će i u Crnoj Gori mladi zavoljeti ovu igru. Ono što je najbitnije od svega jeste činjenica da u moru nekih novih sportova ovaj sport zauzima svoje mjesto i niko mu ga ne može oduzeti. Sama činjenica da se on odvija u ljetnjim mjesecima, sama činjenica da se ovaj sport promovisao i na Bjelasici, kada je okolo svuda bio snijeg, govori da se tekbol može igrati tokom cijele godine i da mladi momci koji rukovode ovom asocijacijom imaju perspektivu. Uvijek ćemo im davati podršku jer je ovo nešto novo. Postoji i nagovještaj da može čak i doći do toga da tekbol jednog dana postane i olimpijski sport. Vidimo da se održavaju turniri širom svijeta, zašto da Crne Gora ne bude dio mape na kojoj će se ovi turniri održavati, gdje će ovi sjajni momci dolaziti?“ kazao je ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore, Vasilije Lalošević.

Volcano TEQ turnir za pamćenje u Ulcinju bio je sjajna uvertira za završnicu sezone. Podgorica će u nedjelju, 18. septembra, biti domaćin najboljim crnogorskim ekipama koje će se osim za novčanu nagradu i prestiž boriti za mjesto u tekbol reprezentaciji pred izazove na evropskom i svjetskom nivou.

Tanja Bokan se emotivnom porukom oprostila od reprezentacije

Basket 3×3 reprezentacija završila nastup na šampionatu u Gracu (FOTO)