Četiri finala za kraj ljetnje sezone Teqball Montenegro

Foto: Tekbol savez Crne Gire

Spektakularna završnica Teqball Montenegro ljetnjeg karavana. U Podgorici, na Trgu Svetog Petra okupili su se najbolji tekeri u Crnoj Gori i priredili sjajan finalni turnir koji je donio četiri finala.

Zvijezda nedjeljnje večeri bio je Željko Janković, dvostruki šampion, pobjednik u singlu i dublu, u kom se takmičio u paru sa Minjom Ljumovićem u ekipi „L’Immortale“. Nekadašnji fudbaleri Koma bili su bolji od najuspješnijeg tekbol dvojca ove sezone, sastava „Kurjaci“ rezultatom 2:1, po setovima 10:12, 12:7, 12:14.

„Prije svega želim da čestitam mojim drugovima, „Kurjacima“, izvanrednoj ekipi koja ne propušta bukvalno ni jedan trening u ovom sportu. Ja i moj saradnik, Željko Janković, moj dugogodišnji drug, prikazali smo dopadljivu igru večeras i skinuli konačno sa trona „Kurjake“ poslije tri turnira. Zadovoljni smo, najviše mi je drago zbog mog druga Željka jer je malo „pao u vatru“, ipak je još uvijek mlad momak. Kao što sam ranije navodio ovo je veoma lijep sport, meni izuzetno prija, čak sam zbog njega prestao da igram mali fudbal, a bavio sam se fudbalom preko 20 godina. Nemam baš toliko vremena za trening, zbog obaveza koje imam kao fudbalski trener, ali kad god mogu odem da odigram tekbol“ kazao je Minja Ljumović.

U singlu Željko Janković je u finalu bio bolji od svog doskorašnjeg partnera iz ekipe „Stroj“, Balše Bogićevića, 2:0, po setovima 12:10, 12:11.

„Konačno je stigla titula u dublu za mene. To je bila repriza ranijeg finala takođe u Podgorici. Bilo je veoma uzbuljivo. Bilo je i malo tenzija, ali to donosi finale. Izivnjavam se javno ukoliko sam nekog uvrijedio, nije bilo namjere, međutim dese se takve stvari u žaru borbe. Što se tiče singla, neću biti skroman. Reći ću da je bilo očekivano. Po zajedničkim treninzima znamo, manje-više, ko je favorit. Tako je i bilo u finalu, osvojio sam ponovo singl titulu i slavio u kategoriji u kojoj se po drugi put održava turnir. Jedva sam čekao i stigla je nova pobjeda“ zadovoljan je dvostruki šampion Željko Janković.

Uvodna dva turnira ljetnje sezone na Luštici i u Kolašinu pripala su „Kurjacima“, koji su se našli i u polufinalu internacionlanog turnira u Ulcinju zajedno sa najbolje tri reprezentacije svijeta – Srbijom, Francuskom i Mađarskom. Četvrti ljetnji turnir, održan u glavnom gradu, donio je novinu u crnogorskom tekbolu – takmičenje mješovitih parova.
Na suprotnim stranama stola ponovo Minja Ljumović iz „L’Immortale“ ekipe i Marko Žarković iz „Kurjaka“, ali, ovog puta uz partnerke Jovanu Sarić i Saru Draganić. Marko i Sara bili su bolji u dva seta, 12:11 i 12:8.

„Mješovita kategorija je najpopularnija kategorija na globalnoj sceni i vjerujemo da potencijal za to postoji i u Crnoj Gori. Stoga nas raduje što smo premijerno imali „Mixed Double“ u kom su se djevojke sjajno pokazale, tako da jedva čekamo nove turnire sa istom kategorijom“ kazao je predsjednik Tekbol saveza Crne Gore, Milorad Šutulović, i dodao da je više nego zadovoljan tekbolom ali i posjetom na finalnom danu ljetnje sezone.

„Prezadovoljni smo. I na mene su najbolji utisak ostavile pune tribine tokom cijelog dana i to me posebno raduje. Ovo je najposjećeniji tekbol turnir do sada. Finala, pogotovo u muškom dublu su bila spektakl, to mišljenje svi dijele. Poslije meča mogli su da se čuju ljudi koji komentarišu da je meč bio triler. I stvarno je bio pravi triler, svaka lopta je bila ključna, svaki momenat je bio bitan, bilo je tenzije, bilo je, siguran sam, veoma zanimljivo za publiku.“

Tekbol savez, uz podršku Sekretarijata za sport i mlade glavnog grada, vrijedno radi na promociji ovog urbanog sporta, pa su se na Trgu Svetog Petra nadmetali i dječaci. Najbolji par, ekipu imena „Zabjelski“ činili su Bogdan Milačić i Petar Ljumović. Njih dvojica su u finalu bila bolja od sastava „FK Zabjelo“ u dva seta, 12:4, 12:11. U revijalnom dijelu za tekbol stolom oprobali su se i crnogorski sportski novinari.

Turnir u Podgorici, kofinansiran od strane EU u okviru kampanje #BeActive, bio je posljednji pod otvorenim nebom u 2022. godini, a tekbol se seli u dvoranske okvire. Dok budu vremenski uslovi dozvoljavali besplatni termini za treninge i igru na otvorenom na stolovima Bemax Arene na raspolaganju su za sve zainteresovane, poručuju iz Teqball Montenegro federacije.

„U procesu smo popularizacije tekbola u cijeloj Crnoj Gori. U svim djelovima države, u svim gradovima, u svim starosnim kategorijama. Imamo već stolove u Bijelom Polju, u Pljevljima, na Ski Centru 1600 u Kolašinu, u Baru, na Luštici, u Podgorici na više lokacija. Već sa oktobrom imaćemo besplatne termine u južnoj, centralnoj i sjevernoj regiji. Stoga bih zamolio sve zainteresovane da nas zaprate na našim društvenim mrežama, gdje mogu naći više informacija o besplatnim terminima.“ objasnio je Šutulović.

U narednim sedmicama prve obaveze za reprezentaciju Crne Gore, koju čine najuspješniji u državi ovog ljeta, Marko Žarković i Andrija Jovanović iz ekipe „Kurjaci“. Krajem septembra u Budimpešti nastupiće na Evropskoj tekbol turneji, a krajem novembra u Nirnbergu, u Njemačkoj, Crna Gora će imati predstavnike u dvije kategorije na Svjetskom tekbol prvenstvu.

“Pg ping pong – tenis stoni u tvojoj zoni” dobio još četiri finalistkinje

Piksi Stojković objavio spisak za mečeve sa Švedskom i Norveškom