Od Rendžersa do Druge lige

Foto: FK Zeta/Facebook

Zeta je jedan od najstarijih klubova u Crnoj Gori. Tokom 95 godina postojanja mijenjalo se ime, predsjednici, treneri, dolazili su i odlazili igrači, ali najveći uspjesi ovog kluba vezani su za poslednjih dvadesetak godina. Međutim, poslednje dvije sezone su za zaborav, jer je klub nakon uspješnih godina u eliti prošlog juna ispao u Drugu ligu.

U ozbiljan kolektiv Zeta je izrasla još u zajedničkoj ligi Srbije i Crne Gore. Padali su na Trešnici i Zvezda i Partizan, padala je Vojvodina, ali i svi ostali klubovi koji su tada bili u Prvoj ligi. Zeta je godinama bila brend, a po osamostaljenju Crne Gore postala je prvi šampion naše države. Igrala je Zeta gotovo redovno Evropu, a još uvijek se prepričavaju duelu sa moćnim Glazgov Rendžersom 2008. godine i Sarajevom nekoliko godina kasnije. Upravo je taj uspjeh protiv eks šampiona Jugoslavije te sezone (2012-2013) trasirao put Zećana ka plej-ofu Lige Evrope, što je najveći uspjeh crnogorskog klupskog fudbala.

Ali, nakon te titule trofeja nije bilo, a poslednje dvije-tri sezone Zeta je tavorila, a bi prošlog juna prvi put ispala u Drugu ligu. Ostala je nevjerica da je Zeta to sebi dozvolila, bilo je čak i suza kod igrača i onih najvatrenijih navijača. Krenulo se u borbu za bodove u drugoligaškom rangu, sa nadom da će se Zeta ekspersno vratiti u elitu. No, kako sada stvari stoje na to će se sačekati, jer je ovaj klub trenutno bliži dnu nego vrhu tabele u Drugoj ligi. U pauzi između dva prvenstva pojačanja nije bilo, u ekipi su gotovo sve omladinci i potrebno im je vrijeme za uigravanje.

Situacija dakle nije dobra i ukoliko se nešto ne promijeni u skorijoj budućnosti, klub će padati sve niže. Ostaje upamćeno da je Zeta za 15 godina od kvalifikacija za Ligu šampiona došla do Druge lige Crne Gore.

Sjajne mlađe selekcije

Godina unazad Zeta ima odlične mlađe kategorije. Na pomoćnom terenu stadiona Trešnjica od jutra mraka trenira veliki broj dječaka i nema sumnje da su oni budućnost kluba.Treba istaći da se omladinci i kadeti Zete nalaze u samom vrhu Crnogorske lige.

Đukanović odlikovao rukometašice – Ordenom Crnogorske zastave I stepena

Ivan Vuković: Glavni grad će sa 100 hiljada eura podržati Rukometni savez