Igor Štimac: Vidim Hrvatsku na krovu planete, Argentinu ćemo riješiti u 90 minuta

Foto: FIFA World Cup/twitter

Proslavljeni hrvatski fudbaler i nekadašnji selektor “vatrenih”, Igor Štimac kazao je da vidi Hrvatsku na krovu planete…

“Vidim i imam neki dobar osjećaj da nam neće trebati više od 90 minuta protiv Argentine”, kazao je Štimac u intervju za Meridiansport.

Reprezentacije Hrvatske i Argentine odigraće treći međusobni susret na Svjetskim prvenstvima. U Francuskoj, 1998. godine “gaučosi” su slavili 1:0, a prije četiri i po godine u Rusiji “vatreni” su slavili sa ubjedljivih 3:0.

Upravo zbog tog trijumfa Štimac ne krije oduševljenje.

“Samo nam je taj skalp nedostajao. Kroz ne tako davnu prošlost imate skalp Njemačke 3:0 u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, Argentine u Rusiji 3:0 prije četiri godine, nedavno i pobjedu nad Francuskom u Parizu u Ligi nacija, pobjedu nad najjačom Holandijom ikad za treće mjesto u Francuskoj, trijumf nad Englezima u polufinalnu – falio je samo Brazil… Sve su te utakmice istorijske na neki način. Taj trijumf ‘98 nad Njemačkom u Francuskoj cementirao je mjesto Hrvatskoj u svjetskom fudbalu i otvorio put kojim moraju da idu generacije. Dvadeset godina kasnije, ti momci kojima smo bili idoli, otišli su korak dalje. Ja sam nakon tog prvenstva u Rusiji rekao da bi iduće trebalo da bude zlatna medalja, da ćemo biti četiri godine iskusniji, možda nećemo imati toliko individualnog kvaliteta ili svježine, ali za ovakvo prvenstvo iskustvo je nešto što se ne može kupiti. To se pokazuje tako. Ova pobjeda nad Brazilom je napravila nešto što se može okrakterisati poput definitivne potvrde vrijednosti hrvatskog fudbala. Ne može se više govoriti o slučajnosti, dobrom danu, trenutku – to je to, Hrvatska je u vrhu svjetskog fudbala”.

Nekadašnji selektor Hrvatske se potom okrenuo Argentini…

“Dobro poznat protivnik. Više glavobolja imaju oni i razloga za brigu, čak po najavama skreću ulogu favorita na nas, a to jasno govori o kakvom se stanju kod njih radi. Pokazali su izuzetan kvalitet tokom turnira, ali i dosta slabosti. Sve moramo dobro analizirati. Neće biti mnogo drugačija utakmica u odnosu na Brazil. Radi se o sitnoj izmjeni u konceptu igre, jer će opasnost sada dolaziti sa polu-lijeve strane, a prošla je dolazila sa polu-desne. Vjerujem da će Hrvatska isto odgovoriti, zatvaranjem te distribucije lopte prema Mesiju i ogranačivanja prostora da lopta ne može proći, jer kad loptu dobije onda je veći problem, treba zgusnuti linije, potrošiti nekoliko igrača za branjenje tih prostora što znači da će drugi biti slobodniji. Vidim tu dobru priliku”, kazao je Štimac.

Miodrag-Miško Popović posthumno dobitnik povelje „Ivan Crnojević”

Derbi u Nikšiću, Sutjeska želi da nastavi seriju