Adria – japanski klub u Crnoj Gori

Foto: FK Adria

Dugi niz godina japanski fudbaleri u potrazi za klubom I pravljenjem karijere stižu u Evropu, pa samim tim i u Crnu Goru. Svake godine na našim terenima gledamo internacionalce iz zemlje izlazaćeg sunca, koji kroz pripremne mečeve pokušavaju da se izbore za ugovore u našim klubovima.

Glavni “krivac” za dolazak igrača iz Japana je Predrag Stevović. Ovaj trener igrao je u Japanu, potom napravio kontakt sa igračima i sve je tako počelo. Nekoliko godina kasnije, Stevović je osnovao i Fudbalski klub Adria, u kojem nastupaju većinom japanski igrači. U razgovoru za “sportski.me”, Stevović je pričao o klubu odnosno o tome kako je došao na ideju da osnuje ovaj klub.  

-Projekat dovodjenja japanskih igrača počeli smo januara 2013. godine a klub je osnovan 2017. Na ideju se došlo kada sam uvidio prostor da može da se unaprijedi rad u mlađim selekcijama, pošto sam radio upravo sa mlađim selekcijama u Japanu. Ime Adria smo izabrali da bude naša regija Jadrana, a Adria je svjetski prepoznatljiv naziv za nju – rekao je za sportski.me Predrag Stevović.

Adria se u Udruženje klubova Centar (nekadašnja Srednja regija), koliko imate selekcija i da li ste zadovoljni ucinkom?

Foto: FK Adria

-Imamo 4 selekcije, a to su: seniori, kadeti, stariji pioniri i mlađi pioniri. Najviše smo posvećeni radu sa mladim igračima, a za seniore nam igraju mladi igrači. Kadeti su jesenji prvaci i polufinalisti Kupa, pioniri se pravilno razvijaju kroz igru i utakmice. Imamo reprezentativce u mlađim selekcijama i to je nešto na šta smo ponosni. Takođe, ponosni smo što smo prvi iz regiona o trošku kluba vodili mlade fudbalere uzrasta U12 iz Crne Gore na turnir u Japanu. Jedan od tih igrača je Vasilije Adžić sadašnji igrač Budućnosti i reprezentacije. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da ćemo 30. i 31 marta i 1 aprila organizovati internacionalni Adria cup za djecu.

Foto: FK Adria

Svake godine u Crnu Goru stižu neki novi Japanci. Većina ostane da igra u prvoligaškim i drugoligaškim klubovima. Kakav je njihov kvalitet odnosno kako birate igrače koji dolaze?

-Kvalitet japanskih igrača je raznolik jer dolaze igrači koji izraze želju da se afirmišu kroz igranje u Crnoj Gori. Brojčano najviše igrača iz Japana ide u Španiju i Njemačku, ali Crna Gora se pokazala kao podneblje gdje su japanski igrači doživjeli najveću afirmaciju. Mi pokušavamo da ih pripremimo kroz treninge i prijateljske utakmice da se što prije adaptiraju. Za to imamo programe za usavršavanje koji traju od jednog mjeseca do godinu dana.

Foto: FK Adria

Ko je u svim prethodnim godinama pokazao najviše i napravio najbolju karijeru?

-Veliki broj igrača je napravilo odlične karijere a najveći uspjeh je napravio Kohei Kato, koji je došao do A reprezentacije Japana.

Kao i većina “malih” klubova u Crnoj Gori i Adria se bori a finansijama. Kako stojite na tom i gdje igrate utakmice, obzirom da nemate teren?

-Finansiramo se od projekata dovođenja japanskih igrača u Crnoj Gori, a imamo i sponzora iz Japana. Treniramo i igramo na stadionu Bratstva u Ljajkovičima i “DG Arena” u Donjoj Gorici.

Foto: FK Adria

Radom zaraditi sredstva

Na pitanje da li imaju kakvu pomoć iz Japana, obzirom da ima dosta igrača u timu iz te zemlje, Stevović je odgovorio:

-Pomoći nemamo, već moramo svojim radom zaraditi sredstva i opstati na svjetskom fudbalskom tržištu.

Planiraju gradnju terena

Foto: FK Adria

Stevović je najavio gradnju terena, koji bi bio u vlasništvu FK Adrie.

-Planiramo gradnju svog terena i predali smo zahtjev glavnom gradu za ustupanje zemljišta pošto ispunjavamo uslove za to. Nijesmo još dobili pismeno odobrenje a nadamo se da ćemo ga dobiti u budućnosti.

Stouk predstavio Šarkića

Donacija zdravstvenom sistemu Crne Gore