Novi 45. broj časopisa Komuna posvećen u cjelosti KK Budućnost Voli

Foto: Komuna

Upravo je iz štampe izašao 45.broj Komune na povećanom broju stranica sa bogatim programskim sadržajem o KK Budućnost Voli  i već se nalazi na svim prodajnim mjestima i kioscima za štampu u svim crnogorskim gradovima.

Iz širokog tematskog opusa istorije ovog trofejnog kluba na pragu sedam ipo decenija postojanja, izdvajamo neke od naslova.

Ovaj broj počinje Uvodnikom Dragana Bokana, predsjednika KK Budućnost Voli pod naslovom ,,Svi smo mi jedan tim “ u kojem ističe da je klub u svim  segmentima osnažen i organizovan na način na kojem bi mu pozavidjeli klubovi iz mnogo razvijenih sredina; ,, Ne skrivam ponos kada govorimo koji značaj ima Budućnost Voli, učesnik ABA lige, Evrokupa i Evrolige, ne samo na regionalnoj, nego i na evropskoj sportskoj sceni, značajan za državu i generacije koje stasavaju”.

Radmila Uskoković Ivanović  u tekstu ,,Decenije za ponos” podsjeća na istoriju i hronologiju Budućnosti od amaterskih koraka preko ABA titule do fanatične Evrolige, o brojnim igračkim imenima Budućnosti raznih generacija, trenera, funkcionera i ostalih košarkaških radnika, kao i kultnom igralištu na obali Morače otvorenom prije šest ipo decenija, a koje predstavlja dio mnogih šampionskih karijera u tekstu pod naslovom   ,,Vječni šarm Njegoševog parka”.

U ovom posebnom tematskom broju Komune publikovan je i ekskluzivni tekst Rusmira Halilovića iz Zagreba koji je daleke 1980.godine stigao u Titograd  kao  strateg i trener  i uspio da uvede  prvi put Budućnost u tadašnju I košarkašku ligu SFRJ.

Za ovaj broj Komune piše i Zoran Antić koji u tekstu pod naslovom “Zvuk Moračinih žutih stolica “opisuje kako je Titograd osamdesetih godina prošloga vijeka  živio za košarku i kada je svaka utakmica Budućnosti bila praznik za grad.

Foto: Komuna

Živko Brajović, jedan od trofejnih trenera Budućnosti čiji su rezultati kao trenera ostali zapisani zlatnim slovima u istoriji tog kluba, u autorskom tekstu za ovaj poseban broj Komune pod naslovom “Dvadeset trojki trećeg marta Garovoga “ piše o osvajanju prvog trofeja Budućnosti-osvajanju Kupa Jugoslavije kada je savladana ekipa beogradskog Partizana.

Dražen Drašković, koji je u ovom broju Komune imao i ulogu gost-urednik  u tekstu pod naslovom ,,Igor, Poli i Gašo” piše o tri ikone Budućnosti ( Igoru Popoviću,  pokojnom Goranu Bojaniću i Gavrilu Pajoviću), koji su kako kaže: ,,podijelili vrijeme sa svim svojim originalnostima, načinima života, sličnim odnosom prema sakupljanju prijatelja i uspomena, sa svim svojim košarkaškim moćima i nemoćima”, zatim o posebnostima košarkaških družina koje su nastajale u Njegoševom parku kao što su dosta rođene braće koji su uglavnom istovremeno bili igrači ili igrači i treneri među kojima su braća Blažević, Bakić, Pavićević, Rakočević, Ivanović i Šehović.

 Željko Rutović u sociološkom tajm autu pod naslovom ,,Dvokorak urbane svijesti” piše o zajedničkom stasavanju KK Budućnost, Titograda, Podgorice… u kojem ističe da  u širim državnim okvirima istorija tog sportskog kolektiva više je od košarke i više je od sporta.

Takođe  u tekstu pod naslovom ,,Budućnost  je Budućnost- Voli je Voli” Dražen Drašković piše o karakteru pobjednika, Draganu Bokanu, prvom čovjeku poslovnog i sportskog sistema koji je decenijama stvarao kompaniju Voli  sa najviše zaposlenih u Crnoj Gori i jednim od vodećih trgovačkih brendova regiona koji  je već  dvanaest godina na čelu Budućnost Voli, sportskog sistema koji je postao crnogorski sportski brend, itekao prepoznatljiv u evropskim košarkaškim razmjerama.

Tu je i razgovor Amera Ramusovića sa Vojinom Žugićem, članom Upravnog odbora KK Budućnost Voli u tekstu pod naslovom                     ,,Moderan klub u koji vrijedi investirati” koji govori o vezi između privrede i sporta, finansiranju i funkcionisanju  sportskog simbola Podgorice i Crne Gore i višestrukom značaju podrške privrednih kolektiva KK Budućnost Voli koji vodi stvaranju novih i učvršćivanju postojećih poslovnih realacija i kontakata.

U ovom broju Komune i tekst Milivoja Kovačevića pod naslovom           ,, Klinac iz Njegoševog parka” o Luki Pavićeviću, djetetu Budućnosti i jednom od najuspješnijih  košarkaša Podgoričana, koji ako se uzme u obzir broj osvojenih trofeja, sigurno je najbogatiji igrač koji je ponikao u KK Budućnost, kada su klupski pehari u pitanju, a ekskluzivno u razgovoru za Komunu iz Amerike se javlja Dejan Milojević, nekadašnji košarkaš Budućnosti i trener u jednom periodu, a sada član stručnog štaba NBA šampiona ,Golden Stejt Wariorsa koji kaže da je u Podgorici osvojio ,, titule” koje neće uspjeti nigdje da osvoji – ,,trofeje” iskrenog i trajnog prijateljstva.

Stojan Stamenić  u ovom broju Komune piše o,,Crncima i Crnogorcima i huku pjeničke poruke u modernim vremenima i dvoranama“ u tekstu pod naslovom “Parket potpisan NBA zvijezdama” gdje ističe da ,,američki košarkaši, NBA klasa, bili su i jesu ona karika koja je podgoričkom timu pružala i pruža posebnu klasu i šmek, kao i o Evroligi koja je označila dolazak Evrope u Crnu Goru zbog Budućnost Voli”.

Nikola Nikolić u ovom posebnom broju Komune piše o osvajanju ABA lige i proljeću 2018.godine kada je Podgorica disala za Budućnost Voli u tekstu pod naslovom ,,Istorija na našim usnama” u kojem naglašava da scene iz aprila 2108.godine kada su košarkaši Budućnost Volija u “Morači” ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji -osvajanje ABA lige, pamtiće se zauvijek, a on takođe potpisuje i tekst pod naslovom     ,, Crnogorski nerv da budemo vođe” koji govori  o Petru Popoviću-aktuelnom kapitenu Budućnost Voli.

Tu je i intervju Milivoja Kovačevića sa Vladimirom Jovanovićem, aktuelnim šefom stručnog štaba Podgoričana pod naslovom  ,,Imponuje biti dio istorije Budućnosti” u kojem Jovanović ističe da je u Podgorici upoznao mnogo dobrih ljudi koji vole klub, grad  i državu.

Nezaobilazni su u ovom broju Komune i tekstovi o navijačima Budućnost Voli “Varvari” koji potpisuju Darko Skoćko Ivanović koji u pismu iz Amerike  tekstu pod naslovom  ,,Heroji ulice sa herojima parketa” kaže da ,, navijači moraju biti integralni dio kluba, njihov glas i akcije se moraju uvažavati  i sve se  sa njima se mora dogovarati, jer bez njih nema ni kluba, a onda su uspjesi neminovni”. Tu je i tekst Aleksandra Sekulovića, koji ističe da se dolaskom na čelo kluba Dragana Bokana promijenila situacija u klubu i oko kluba, jer je rukovodstvo kluba promijenilo strategiju koja je donijela dugo čekanu titulu i igranje u Evroligi, kao i da je oko šest hiljada  ,,Varvara”obilježilo sjajne partije  Budućnostt Voli protiv Crvene zvezde u finalu kada je osvojena ABA liga.

Da dobar i moderan klub poput Budućnost Voli nije zamisliv bez stalnih ali posebnih navijača govori i tekst Dražena Draškovića o Pavlu Peđonoviću, Ulcinjaninu, nekadašnjem košarkašu i sportskom radniku poznatom po humanizmu, ali i vjernom navijaču Budućnosti sa redovnom i konstatnom podrškom koju pruža na skoro svakom susretu Budućnosti bilo gdje da igra a koji je ljubav prema Budućnost Voli prenio i na svog osmogodišnjeg sina Olivera.

Da bi ovaj broj Komune ostao za istoriju kluba, kako za nekadašnje i sadašnje, ali i za buduće generacije kao znameniti arhiv Budućnost Voli govori i tekst Milivoja Kovačevića o zapamćenom primjeru humanosti i izuzetnom gestu kada je  nekadašnji košarkaš Budućnosti Nigerijac Dželil Akindele u sezoni 2013/14 g. poklonio automobil tadašnjem fizioterapeutu Saši Buriću pokazavši da i u današnjem vremenu postoji iskrena briga za čovjeka.

Isto tako da osim igrača, trenera i rukovodstva,  Budućnost Voli čini čitav tim koji doprinosi renomeu i uspjesima kluba govori tekst  o Batu Krstajiću, ekonomu i Predragu Mihajlovu koji su veliki oslonac kluba i sportskog sistema i predstavljaju ,,Virtuoze iz sjenke” bez kojih  klub ne bi mogao da funkcioniše.

Da su godinama košarkaši Budućnost Voli najbolji reprezenti Podgorice i Crne Gore za specijalni tematski broj Komune govore poznate ličnosti koje vole i vezane su za sport  među kojima nekadašnja rukometašica reprezentacije Crne Gore Maja Bulatović, odbojkaš, a sada generalni sekretar Olimpijskog komiteta CG Igor Vušurović, predsjednici Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta CG Dušan Simonović i Igor Tomić, sportski novinar Nebojša Šofranac i estradni umjetnik Bojan Delić.

Najnoviji broj Komune posvećen KK Budućnost Voli završava tekstom Radmile Uskoković Ivanović o prvoj monografiji u istoriji kluba koja predstavlja bogato svjedočanstvo o sedam decenija postojanja,  a koja je štampana i objavljena  kao reprezentativno i luksuzno izdanje i predstavlja zbirku sjećanja na generacije koje su zauvijek utkale sebe u Budućnost i Budućnost u sebe.

I ovaj broj Komune uz svesrdnu pomoć gost urednika Dražena Draškovića uredio je gl.urednik Amer Ramusović, dok je za dizajn i grafičko uređenje bio zadužen Voislav Bulatović.

Spremne za novi uspjeh: Košarkašice zovu navijače, zajedno do sedmog Eurobasketa

Ne odričemo se titule, kadetkinje sjajne, djevojčice iz Akademije razbile predrasude