Spremne za novi uspjeh: Košarkašice zovu navijače, zajedno do sedmog Eurobasketa

Sa pres konferencije, Foto: KSCG

aše košarkašice imaju veliku šansu da se sedmi put uzastopno domognu Eurobasketa.

Sa sedam seniorki i djevojkama koje igraju u mlađim kategorijama Crna Gora ima šansu da stigne do još jednog nastupa na smotri najboljih. Time bi se nastavio kontinuitet nastupa na šampionatima kontinenta i mlađim djevojkama dala još jedna šansa da napreduju i stiču rutinu da preuzmu lidersku ulogu.

Sjutra od 18 sati u Bemax areni rival je Austrija.

Savladali smo tu selekcjiu u gostima, ali niko u našem taboru ne očekuje lak posao.

“Imamo te dvije utakmice na domaćem parketu. Prva šansa da obezbijedimo Evropsko prvenstvo je sjutra protiv Austrije. Ne očekujemo laku utakmicu, imamo opet problem zbog povreda, nemamo Milicu Jovanović ni Jovanu Pašić, a takođe smo oslabljeni i na poziciji pet neigranjem naturalizovane košarkašice. Biće teško, jer Austrija igra atipičnu košarku, pa od starta moramo da postavimo naš ritam, da ne dozvolimo da uhvate neki njihov ritam i da igraju kako vole. Želimo da igramo našu igru i obezbijedimo odlazak na Eurobasket. Pozvala bih publiku da dođe da nam pomogne, da bodre ove djevojke koje mogu sedmi put zaredom da se domognu Evropskog prvenstva. Kada pogledamo kakva je situacija u seniorskoj konkurenciji u ženskoj košarci, to je nevjerovatan rezultat. Generalno je ženska košarka u nekom ponovnom usponu u Crnoj Gori. Zato pozivam navijače da vide tu novu mladost crnogorske košarke, našu budućnost,” kazala je selektorka Jelena Škerović.

Foto: KSCG

Jelena Dubljević pokušaće sa još jednom generacijom da napravi uspjeh. Nema dilemu da sve zavisi od Crnogorki, ali takođe naglašava da bi navijači mogli da odigraju bitnu ulogu.

“Sjutra je prva šansa da obezbijedimo Eurobasket, sedmi put uzastopno što nije mala stvar, kada pogledamo koliko igračica imamo i kakva je prva liga, tim je uspjeh još veći. Igrati protiv Austrije i Danske je teško jer su atipične, nepredvidive su. Kada igraš protiv Španije i Francuske, uvijek otprilike znaš gdje će biti postavljene na terenu i kakav sistem igraju. Dobro je što nije prvi put da igramo protiv njih, poznajemo ih i sve zavisi od nas. Moramo da budemo fokusirane od prvog momenta, da im pokažemo da nemaju što da traže, pa da već oko 20 sati proslavimo plasman na Eurobasket. Pozvala bih i navijače, nemamo puno prilika da igramo kod kuće, nemamo priliku da igramo pred našim navijačima. Sami dolazak što više ljudi bi bio motiv više i dodatan plus za ove mlade djevojke,” ističe Dubljević.

Mlade reprezentativke su ljetos osvojile zlato na B prvenstvu Evrope do 20 godina. Tu su pokazale da posjeduju veliki talenat. Sada žele da ga potvrde i u seniorskoj reprezentaciji.

“S obzirom na to da nam je tim dosta podmlađen sigurna sam da ćemo od starta ući fokusirano i da će svaka od nas dati maksimum. Sigurna sam da ćemo mi mlađe iskoristiti svaku šansu i doprinijeti ostvarenju cilja, a to je plasman na Eurobasket,” poručuje jedna iz mlađe garde Zorana Radonjić.

Foto: KSCG

Naše cure su spremne za mečeve odluke, a selektorku posebno raduje to što su u dobrom ritmu u klubovima.

“Imamo sreće da i djevojke koje su u inostranstvu i djevojke koje su ovdje igraju puno. To je jedan veliki plus, u svojim ekipama su lideri, što se tiče fizičke spreme su na zavidnom nivou. Ostalo je da ostvarimo te naše taktičke zamisli. Neće biti lako, ali vjerujem da ćemo već sjutra slaviti plasman na Eurobasket,” zaključila je selektorka.

Meč u Bemax areni počinje u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Basino najbolja u Meribelu, Šifrin osvojila 12. medalju na svjetskim prvenstvima

Novi 45. broj časopisa Komuna posvećen u cjelosti KK Budućnost Voli