Katarina Bulatović – Kako sam uspjela u sportu

Foto: EHF

Legendna crnogorskog rukometa, vrhunska sportiskinja Katarina Bulatović – za Sportski.me je govorila na temu: “Kako sam uspjela u sportu”.

Proslavljeni desni bek, djevojka koja je četiri puta osvajala Ligu šampiona (dva puta sa ekipom Budućnosti) sa reprezentacijom Crne Gore ima olimpijsko srebro i evropsko zlato (bila najbolji strijelac na ta dva takmičenja) 2012. godine – je mladim sportistima (koji žele da uspiju u sportu) podjelila savjete, znanje, bogato iskustvo.

38-godišnjakinja rođena u Kragujevcu, nakon trofejne karijere, obojene zlatom, danas obavlja funkcije sportske menadžerke u Ženskom rukometnom klubu Budućnost Bemax i sportske direktorice u Crnogorskom olimpijskom komitetu (COK).

“Po mom viđenju uspjeh jednog sportiste, pored osvojenih medalja i trofeja, mjeri se tim sa koliko ljubavi i žara radi to čime se bavi. Jako je bitno i to koliko uspijemo da sačuvamo zdravlje i koliko smo spremni za život koji nas čeka poslije sportske karijere. Ako sportista uživa u sportu, ako ostane u njemu osjećaj radosti zbog same igre do kraja karijere i ako to pritom donese i poneko odličje, možemo reći da je to uspjeh u sportu”, kazala je Bulatovićka za Sportski.me. 

Je li talenat neki prvi preduslov za uspjeh. Talenat bez kojeg se ne može?

“Prvi preduslov je da neko voli to što radi i da ima takmičarski duh. Potom je bitan talenat, ali radna etika i disciplina odlučuju ko će uspjeti a ko će ostati na nivou prosjeka”. 

Koliko je važan motiv? Motiv da se dođe do cilja?

Foto: ŽRK Budućnost Bemax

“Ako nemamo cilj onda ne znamo ni kojim putem da idemo. Ukoliko nedostaje motiv tu se svaka priča o uspjehu završava”. 

Uloga roditelja nekad zna biti mač sa dvije oštrice. Kako Vi gledate na to?

“Roditelji treba da budu oslonac i podrška djeci u svemu što rade, ali ne treba da preuzimaju ulogu trenera, sudija, menadžera…Roditelji vrlo često pokušavaju da svoje neostvarene ambicije prebace na djecu i na taj način nesvjesno urušavaju njihov odnos prema sportu i, nažalost, veoma loše utiču na njihove karijere”. 

Glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor?

“Ako ne postoji želja koja nas pokreće i nosi kroz sve izazove i poteškoće, i ako ne ostavimo i poslednji atom snage na svakom treningu teško da će se dogoditi neki veliki rezultat. Svaki veliki sportista iz dana u  dan prevazilazi sebe i svoje mogućnosti i tako gradi karijeru koja ima velike šanse da se nazove uspješnom”. 

Karakter?

Foto: ŽRK Budućnost Bemax/Dejan Starčević

“Rijetki su slučajevi da sportisti bez karaktera i radne etike postignu veliki uspjeh. Čvrst karakter je jedan od najbitnijih preduslova za ozbiljno bavljenje sportom. Ukoliko nedostaju karakter i disciplina onda je to na nivou rekreativnog bavljenja sportom”. 

Koliko je bitan taj faktor prepoznavanja odluke (dobre) …često ti detalji znaju da prelome ?

“Godine provedene u sportu sa sobom donose i iskustvo koje nam je neophodno da u datom momentu donesemo odluku koja će nas odvesti na viši nivo. Da bi donijeli ispravnu odluku potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora na osnovu kojih ćemo odlučiti šta i kako dalje. Treba biti realan u sagledavanju svojih mogućnosti i želja u datom momentu. Takođe je potrebno imati viziju svoje karijere jer na taj način lakše isplaniramo sledeći korak”. 

Sreća? Koliko je važna ?

“Kao i u životu potrebno je da u svemu što radimo imamo i malo sreće, odnosno spleta okolnosti koje su nam naklonjene. Moram da napomenem da se naklonost sreće zaslužuje napornim radom i požrtvovanjem na terenu”. 

Rad na sebi, korigovanje grešaka. Prihvatiti savjet bez ega ?

Foto: Aniko Kovacs/IHF

“Pobijediti sebe koliko god je više puta moguće i to u svim aspektima. Ostaviti sujetu po strani i osluškivati savjete od onih za koje vjerujemo da su kompetentni da ih daju”. 

Koliko je bitna sam atmosfera na putu ka uspjehu?

“U timskim sportovima dobra atmosfera znači igrač više. Sa dobrom energijom u timu svi izazovi se lakše prevazilaze, samopouzdanje i moral ekipe su na mnogo višem nivou”. 

Kako se po Vama postaje lider? Nije lak zadatak da zavrijediš pažnju, odnosno liderstvo u ekipi ?

Foto: COK

“Lider se ne postaje nego se rađa. Lider se pojavi kad svi ostali postanu nemoćni i nevidljivi na terenu. Kad cijela hala ne vjeruje da je nešto moguće u datoj situaciji lider preuzme odgovornost i pokaže da je ipak moguće”. 

Poruka za mlade za kraj?

“Sve je moguće ako to radiš iz ljubavi i ako se do maksimuma posvetiš tome”.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Samsung S23 na dohvatu ruke

Karatisti osvojili evropsku bronzu