Najveći uspjesi crnogorskog sporta – ŽRK Budućnost

Foto: ŽRK Budućnost

Crnogorski sportisti u proteklih 20-tak godina ispisali najsjanije stranice na najvećoj sceni – stvarajući uspomene za sportski nezaborav.

Ženski rukometni klub Budućnost je u najsjanijem krugu – “Najvećih uspjeha crnogorskog sporta”.

Rukometni evropski šampion, uz Vaterpolo klub Primorac iz Kotora jedini je klub iz Crne Gore koji može da se pohvali da je pokorio Evropu.

Za razliku od Kotorana, Podgoričanke su dva puta bile osvajačice EHF Lige šampiona 2012, i 2015. godine.

POLUFINALE i KUP POBJEDNIKA KUPOVA

Rukometni gigant u prvom mandatu skinuo je veliki teret. Na prelazu između dva milenijuma, od 1996. do 2002. podgorički klub je šest godina zaredom stizao do polufinala Lige šampiona, ali nije uspijevao da preskoči posljednji stepenik ka toliko čekanom snu brojnih navijača, generacija Podgoričkog kluba.

Najbliži je bio 2002. godine – nakon remija u Budimpešti (32:32), Budućnost je bila na pragu ostvarenja decenijskog cilja, ali je Herc slavio (32:31) u prepunoj „Morači”.

Foto: ŽRK Budućnost

“Plave djevojke” 2006 i 2010. godine su se oktile Kupom pobjednika kupova i to kao da je bila najava za nešto mnogo veće, zlatno…Uslijediće samo dvije godine kasnije. 2012. olimpijska godina je bila čarobna za crnogorski klupski i reprezentativni rukomet. Sa ove distance, teško da će se ponoviti u skorijoj budućnosti.

ZLATNA 2012

Budućnost je postala prvak Evrope (nezaboravno finale sa Đerom), naše “lavice” bile srebrne na Igrama u Londonu. Nakon toga u smiraj kalendarske godine u nezaboravnom finalu u Beogradu, pobijedile velikog rivala Norvešku i osvojile titilu prvaka Evrope, revanširale se za poraz na Olimpijskim igrama.

“Plavi” bombareder sa brojem 32 – Katarina Bulatović za Sportski.me se osvrnula na zlatni period, ali i na ostale rukometne teme.

Foto: ŽRK Budućnost Bemax

“Sigurno da je 2012. godina bila čarobna za naš rukomet i za našu zemlju uopšte. Godina koja će se teško ponoviti u nekom narednom periodu.  Kad se sjetim tog čuvenog revanša protiv Đera, sjecam se da je bilo male treme ali ne i pritiska. Znali smo nekako da možemo, vjerovali smo da ćemo uspjeti i desilo se. Nakon toliko neuspjelih pokušaja, titula je konačno došla u Podgoricu”, kazala je Bulatović za Sportski.me. 

Nakon titule mnoge evropske ekipe su se otimale za našeg beka. Naredna Kaćina stanica bio je Olkim Vlčea, a zatim Đer koga je vodila do novog trofeja Lige šampiona.

“Istina je, otišla sam poslije titule, ali sam se i posije dvije sezone vratila”, prisjeća se Kaća.

POVRATAK I ČETVRTA TITULA LIGE ŠAMPIONA

Novi poziv Budućnosti, povratak i druga titula prvaka Evrope, protiv Larvika u Budimpešti. Djevojke Dragana Adžića impresivnu sezonu završile bez poraza, sa 15 pobjeda i remijem protiv Vardara.

U Podgorici se tih godina, živjelo za rukomet, teško dolazilo do mjesta u “Morači”., koja je znala da bude puna i sat vremena prije prvog sudijskog zvižduka.

“Vratila sam se i opet smo osvojili titulu. Zaista su to bile sjajne godine, Budućnost je bila klub gdje su sve djevojke željele da igraju. Atmosfera je bila nevjerovatna”, kazala je Bulatović, koja je osim Budućnosti i Đera, prvak Evrope bila sa Slagelsom još 2007. godine.

Budućnost, devet godina od posljednje titule, zlatne ere – trenutno je daleko od te priče. Klub ove sezone nije uspio da izbori nokaut fazu.

“Sigurno da je Budućnost u proteklom periodu imala dosta problema, ogromnih dugova, bila na korak do gašenja, ali srećom ta vremena su prošla i Budućnost će se nerednih godina vratiit tamo gdje joj je i mjesto, a to je u vrhu svjetskog rukometa”, kaže Bulatović nastavlja… 

Foto: ŽRK Budućnost Bemax/Dejan Starčević

“Biće teško naravno povratiti onaj imidž, ali klub je stabilan, ekipa se pojačala za sljedeću sezonu i korak po korak opet će biti u vrhu.  Za velike rezultate treba vremena, ali se nadam da nećemo dugo ćekati da vidimo Budućnost u punom sjaju”, rekla je Bulatović. 

PARIZ 2024

Katarina je sportska direktorica u Crnogorskom olimpijskom komitetu, pripreme za Pariz, polako se zahuktavaju. Naši sportisti od februara počinju da se bore za vizu, a tu će biti i rukometašice, koje imaju šansu već u aprilu da se domognu norme za “grad svijetlosti”.

I pored brojnih obaveza uspjela je da isprati prvi dio EHF Lige šampiona.

“Pratim naravno. Igra se sjajan rukomet. Gledamo nevjerovatne utakmice i to nas raduje. Više je ekipa podjednakog kvaliteta i ima baš dosta zanimljivih utakmica”, zaključila je Bulatović.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Podgorica od -16 do važne pobjede

Đurašković vratio Odluku kojom je Vuković predložena za sportiskinju godine na ponovno odlučivanje