Tanja Bokan – Kako sam uspjela u sportu

Foto: OSCG

Proslavljena crnogorska odbojkašica Tanja Bokan – za Sportski.me je govorila na temu: “Kako sam uspjela u sportu”.

Tanja je 17 sezona nosila nacionalni dres, a na klupskom nivou, ima izuzetan CV – sa velikim uspjehom je igrala u dalekom Japanu, Filipinima, zatim u Kanu u Francuskoj, te Italiji, Mađarskoj…je mladim sportistima (koji žele da uspiju u sportu) podjelila savjete, znanje, bogato iskustvo.

35-godišnja, Baranka je karijeru obojenu trofejima nastavila na domaćoj sceni – ove sezone vodila je Herceg Novi do duple krune.

“Osvajanje, kako ličnih tako i klupskih priznanja, igranje za reprezentaciju znaci su velikog uspjeha. Ali, uspjeh, iz moje neke prizme gledanja kako u sportu tako i u drugim sferama života mjeri se ličnom satisfakcijom”, kazala je Bokan na početku razgovora za Sportski.me.

Je li talenat neki prvi preduslov za uspjeh. Talenat bez kojeg se ne može?

“Talenat je bitan, ali ne i presudan. Mora postojati talenat kako bi se i na samom početku bavljenja nekim sportom napravila kategorizacija i stekao preduslov za bavljenje istim, ali mišljenja sam da je rad i upornost poslije toga važniji faktor”.

Koliko je važan motiv? Motiv da se dođe do cilja?

“Postoji citat: “jedan koji hoće uvijek je jači od dvojice koji moraju”. Mislim da sam vam sa njim uspjela i odgovoriti na pitanje”.

Foto: odbojka.me

Uloga roditelja ( u razvoju sportista) nekad zna biti mač sa dvije oštrice. Kako Vi gledate na to?

“Dobro ste rekli “mač sa dvije oštrice”. Stručni ali objektivni roditelji su itekako od koristi mladim sportistima, ali njih nema puno, a oni “drugi” su nažalost štetni po svoju djecu. Da se razumijemo niko nema lošu namjeru ali ponekad njihove ambicije ne poznaju granice i tu nažalost dolazi do negativnog ishoda. Roditelj treba da bude potpora i podrška, vjetar u leđa, ali isto tako treba da pusti dijete da se samo izbori jer time pored velikog napora koji se ulaze u napredak u sportu i samostalno prevazilaženje problema to dijete postaje jedno samostalno i nezavisno biće, jedna zrela osoba”.

Glad za uspjehom i radovanje svakom treningu, a pogotovo utakmici. Većina uspješnih sportista naglašavaju kako je ovo izuzetno bitan faktor?

“Jeste važan. Ali, ako vam je važno samo učesće onda nemate karakter šampiona. U svakom sportu je cilj biti prvi i ako nemaš takve ambicije uvijek ćes biti prosječan”.

Foto: odbojka.me

Karakter?

“Ako bih rekla da su svi uspješni sportisti karakterni slagala bih – jer ima i onih čiji karakter nije toliko izražen, ali ih onda vjerovatno prati luda sreća”.

Sreća? Koliko je važna ?

“Sreca je jedan od bitnijih faktora. Sreća mora biti utkana u uspjeh jer drugačije ga ne bi ni bilo. Jedan od primjera je imati sreće i ostati zdrav u karijeri jer smo nažalost svjedoci velikog broja talentovanih i perspektivnih sportista čije su se karijere nažalost morale završiti zbog raznih povreda”.

Foto: odbojka.me

Koliko je bitna sama atmosfera na putu ka uspjehu?

“U kolektivnim sportovima je jako važna atmosfera. Ukoliko ekipa nije homogena tu ne dolazi do uspjeha. Koliko puta samo čujete: “napravili dream team, a nista nisu osovjili”, nisu jer nisu “kliknuli” i u takvim klubovima je uglavnom loša atmosfera problem”.

Rad na sebi, korigovanje grešaka. Prihvatiti savjet, bez ega?

“Još jedna jako važna stavka, sportista se cijelu svoju karijeru nadograđuje i usavršava. Važno je sarađivati prije svega sa ljudima koje cijenite i poštujete njihovo znanje, a samim tim to isto znanje ćete i usvajati u suprotnom jedini ishod je obostrano nezadovoljstvo i stagnacija”.

Kako se po Vama postaje lider ? Nije lak zadatak, da zavrijediš pažnju, odnosno liderstvo u ekipi ?

“Lider se rađa. Moraš imati u sebi taj vodeći instikt. Moraš imati tu vrelu krv i hladno srce. Moraš i vrijedno raditi da se razumijemo, ne samo vrijedno već više od drugih i na svakom treningu. Ako neko treba da te slijedi, onda mu to pokazuješ svakog dana”.

Foto: odbojka.me

Odlučnost. Hrabrost, koliko je to bitno. Sreća, prati hrabre? Da li je to uvijek tako u profesionalnom sportu ?

“Hrabrost koja se graniči sa “ludošću” slobodno mogu reći. Sreća prati i hrabre i vrijedne”.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Brnović: Vjerujemo da možemo do titule, Budućnost je pod većim pritiskom

Kovinić napredovala na WTA listi