Dragan Kadić i Zoran Mašanović: Motoristi za koje granice ne postoje

Foto: Meridianbet.me

Nakon što su prošle godine odlučili da se prepušte ekstremnoj avanturi i zapute se do najsjevernije tačke Evrope, Nordkapa, dvojica bajkera iz Podgorice, Dragan Kadić i Zoran Mašanović ove godine su odlučili da krenu na suprotnu stranu i dotaknu najjužniju tačku Evrope – Kabo da Roka u Portugalu i Tarifa u Španiji, a za ekipu Meridian Sporta koja je odlučila da ih podrži u tom poduhvatu, odlučili su da otkriju šta se krije iza svih tih avantura…

Ideju da krenu na put dobili su prije par godina, ali je mnogo faktora uticalo na to da baš u tom trenutku spreme svoje motore i krenu otvorenim putevima.

“Ideja da motorima stignemo do krajnjih tačaka kontinentalne Evrope datira unazad nekoliko godina, ali je zbog korone odložena za prošlu godinu kada smo i krenuli na Nordkap. Na to putovanje smo se odlucili nakon što smo izvozili sve planinske vrhove od austrijskih, italijanskih, švajcarskih i francuskih Alpa, Rodopa, Karpata…kada smo osjećali da imamo i dovoljno vozačkog iskustva i jos uvijek snage da izdržimo tako zahtjevan i dug put.”

Svojim motorima prešli su nebrojeno mnogo zemalja, a našu ekipu zanimalo je da li su na putu do cilja imali vremena da posjete usputne destinacije te koja im je od tih zemalja ostala u posebno lijepom sjećanju?

“Kada planiramo, uvijek je cilj taj za koji se odvoji najviše vremena. Kroz ostale zemlje prolazimo i zaustavljamo se tamo gdje nam se dopadne neki pejzaž ili neko mjesto za koje unaprijed znamo da želimo baš tu da se zaustavimo. Suština naših putovanja je zapravo sama vožnja motorima. Teško je izdvojiti samo jednu zemlju i reći “E ta je najljepša ili ta mi se najviše sviđa”. Svaka zemlja ima svoju ljepotu, svoju osobenost, svaka je priča za sebe…ali eto,neka to bude Španija, možda i zbog toga što su i utisci najsvježiji.” rekli su podgorički avanturisti.

Da li najsjevernija ili najjuđnija tačka Evrope, cilj je isti – stići do nje, a Dragan i Zoran otkrili su nam kakav je osjećaj stići na zacrtano mjesto.

“Pa kao i u svakoj životnoj situaciji kada ostvarite neki cilj. Osjećaj ogromnog zadovoljstva i potvrda da i dalje možemo ostvarivati zadate ciljeve, čak i ako su veoma fizički i mentalno zahtjevni. Finansijsku stranu nećemo pominjati. Mada i ona  takođe jeste veliki izazov, pogotovo kada vodite računa da ne narušite porodični budžet previše.”

Motori važe za brze i opasne mašine i često smo svjedoci nesreća na cestama u kojima su glavni akteri upravo motociklisti, ali Dragan i Zoran vjeruju svojim “dugoprugašima“.

“I Zoran i ja vozimo Suzuki V strom, motore poznate kao upravo po izdržljivosti na dugim rutama. Već smo dosta izvozili sa njima, ali dobrom tehničkom pripremom i redovnim održavanjem, vjerujemo da će nas još služiti bar koliko i nas snaga i zdravlje za ovako duge poduhvate.”

Dug put donosi različite situacije sa kojima se putnici sretaju, od promjena vremena do psihičke i fizičke iscrpljenosti, a podgorički avanturisti su za Meridian Sport otkrili da li im se nekada dogodila neka nepredviđena situacija, te da li su nekada poželjeli da odustanu i vrate se u Crnu Goru.

“Nepredviđena situacija se desila prošle godine na Nordkapu, koju smo riješili na potpuno nevjerovatan način i kad tada nijesmo odustali od puta nećemo nikada. Djelovalo je kao potpuno bezizlazna situacija, kvar koji se desio u potpuno nenaseljenoj oblasti, pukao je dio koji košta par eura, ali koji nemate da kupite nigdje, čak ni 3000km južno koje sam na improvizovanom rješenju vozio do prvog servisa gdje smo uspjeli riješiti problem. Čak ni tu u potpunosti, jer je jedan dio trebalo čekati nekoliko dana da stigne preko interneta, a Norveška je isuviše skupa zemlja da bismo mogli priuštiti prazan hod i čekanje. Kad je ”improvizacija” izdržala 3000km kroz Norvešku, izdržaće i povratak kući. Čak sam i kroz Podgoricu vozio neko vrijeme tako…”

“S tim samopouzdanjem smo krenuli prema Španiji i Portugalu i srećom sve je bilo rješivo, čak i nakon nemilog događaja koji nam se desio kada je Zoran imao saobraćajni udes na Sardiniji. Sve je prošlo dobro, Zoran dobro, momak sa Sardinije “samo” sa slomljenom rukom, a ručku koja je slomljena na Zoranovom motoru, našao sam u prvom sljedećem selu…Tako da, nema odustajanja…samo nas slabije zdravlje može zaustaviti.” rekli su optimistično ova dvojica duhom, mladića.

Narednu avanturu, ali i onu koja bi mogla stići nakon te, Dragan i Zoran već imaju u planu.

“S obzirom na to da je naš cilj da dostignemo i najistočniju tačku Evrope na Uralu sada, zbog rata između Rusije i Ukrajine, teško dostupan, a pitanje je i kada će biti, najvjerovatnije da će sljedeće putovanje biti Normandija, eventualno Velika Britanija, ali otom potom…”

MotoGP šampionat kulminirao je prošlog vikenda u Indiji, kada je Martin prišao na samo 12 bodova zaostatka u odnosu na Banjaju u borbi za titulu šampiona svijeta, a mi smo se zapitali da li naši sagovornici prate taj sport na šta smo dobili zanimljiv odgovor.

“Nijesmo veliki fanovi moto trka i ne pratimo pomno dešavanja na MotoGP karavanima…Valentino Rosi je, naravno ime koje svi znamo i divimo se kao i svakom vrhunskom sportisti ili profesionalcu koji na visokom nivou obavlja neki posao. Ali, mi u stvari volimo laganiju vožnju, volimo lijep ambijent i pejzaže, planinske puteve, volimo istoriju, lijepo vrijeme i to je to…”

Dragan i Zoran imaju mnogo pređenih kilometara iza sebe, kao što su i sami naglasili vole laganu, sigurnu i vožnju koja ih opušta, a čitaocima Meridianbet Sport portala, iskusni avanturisti dali su i par savjeta.

“Savjet bi bio da na duge ture kreću kada steknu dosta vozačkog iskustva i kada imaju dovoljno vremena da odvoje za dugo putovanje kako ne bi jurili, kako bi uživali u vožnji i pejzažima, jer je zaista uživanje voziti takvim putevima i u takvoj saobraćajnoj kulturi. Posebno smo oduševljeni norveškom saobraćajnom kulturom, a oduševila nas je i španska putna infrastruktura…o Norveškoj tek da ne pričamo…toliko podvodnih tunela, nadvožnjaka, mostova…sve sama arhitektonska čuda svijeta.”

“Takođe, ne treba ni da ih potpuno obeshrabri finansijska strana ovakvog putovanja jer se uz dobar plan i racionalan pristup troškovima može vrlo udobno i ugodno putovati i sa skromnijim sredstvima. Naravno, mora se imati i neki fond za neželjene situacije, ali sve je izvodljivo…” poručili su Dragan Kadić i Zoran Mašanović.

FSCG: Trebovanje ulaznica za meč sa Srbijom do 10. oktobra

Vanredna skupština KSCG 20. oktobra