Bar je Mornar, Mornar je Bar

Foto: Opština Bar

U sali Doma kulture u Baru sinoć je održana Svečana akademija povodom vijeka od osnivanja FK “Mornar”. Tom prilikom prikazan je kratki dokumentarni film o “Mornaru” kao svojevrsno svjedočanstvo i sjećanje na najznačajnije ličnosti i trenutke iz istorije kluba.

Poštovaocima Mornara koji su do posljednjeg mjesta ispunili salu obratio se Milovan Perović, predsjednik FK “Mornar” koji je kazao da Mornar nije Barselona, nije Liverpul, nije Juventus, Mornar je više – on je zbirka priča, anegdota, avantura, škrinja u kojoj su posložena sjećanja, on je energija sadašnjosti, volja za budućnost.

“Izazova je bilo i biće ih. Ali smo im dokazali, timskim radom, da nas izazovi samo jačaju. Uz pomoć Mornarovih radnika i fudbalera, Opštine na čelu sa predsjednikom Raičevićem, i naravno  sponzora, mi postojano opstajemo, jačamo. Oni su neraskidivi dio tima, posebno poglavlje u knjizi koju mornar piše cijeli jedan vijek. I na tome im hvala.” – dodao je Perović.

Prisutnima se obratio i predsjednik Fudbalskog Saveza Crne Gore Dejan Savićević koji se u govoru prisjetio velikih igračkih imena Mornara u znak sjećanja na rezultate koje su postizali tokom istorije i doprinos koji su dali na izgradnji Mornara kao kvalitetnog kluba. Savićević je iskoristio priliku da u ime FSCG uruči poklon predsjedniku “Mornara” Milovanu Peroviću.

Foto: Opština Bar

Sinoćnji događaj bio je prilika da se prisutnima obrate Zoran Đurašković, trener Prvog tima kao i Dejan Nenezić osnivač i trener Škole fudbala “Mornar” koji su istakli da je Mornar klub koji krase mlade generacije i veliki sportski potencijal što garantuje uspjeh ovog kluba u budućnosti.

Željko Milović, autor Monografije “100 Mornarovih godina”, je kazao da za razliku od drugih koji „Mornaru” žele izlazak u Evropu gdje bi igrao eventualno dvije utakmice sa uvijek neugodnim timovima sa Farskih ostrva ili iz Luksemburga, on mu želi samo da ostane ono što je i bio – gradski klub, i da ga vole Barani kao i do sada.

Ispred Opštine Bar koja je izdavač Monografije obratio se predsjednik Dušan Raičević koji, kako je kazao, večeras najmanje govori kao predsjednik Opštine već kao ushićeni dječak sa tribina kojeg uznosi navijačka emocija. “Proslavljajući stogodišnjicu Mornara, s ponosom mogu reći da smo pobijedili” – kazao je Raičević.

“U vijeku su generacije stvorile nešto što je veće i od fudbala, nešto što u srcima svih nas pulsira.  Eto zašto Mornar – zato što su Mornar ljudi. Mi ćemo u narednim godinama nastaviti da gradimo naš klub, ulažemo u razvoj mladih talenata, kroz formiranje Mornarove fudbalske akademije oblikovaćemo nove generacije igrača i truditi se da Mornar i dalje bude sinonim za Bar, integritet i zajedništvo.”- istakao je Raičević.

Foto: Opština Bar

Predsjednik Opštine uručio je i počasne nagrade Dejanu Savićeviću predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore, zatim Vasiliju Vasku Miloševiću jednom od najpoznatijih sportskih radnika u istoriji Bara, fudbalskom treneru “Mornara” i predsjedniku Fudbalskog saveza Opštine Bar, kao i Svetislavu Markoviću jednom od najvećih navijača FK “Mornara” koji preko dvije decenije prati ovaj klub kojem je on svojevrsni simbol.

Povodom svečanosti obilježavanja jednog vijeka postojanja “Mornara” u Domu kulture postavljena je i izložba fotografija iz istorije kluba, odnosno portreta fudbalera Mornara koji su obilježili stogodišnje trajanje kluba u različitim etapama postojanja. Ovo je bila prilika da se sugrađani i gosti prisjete velike tradicije barskog kluba i slave koju je on pronosio širom svijeta u ime našeg grada.

Mirković na NBA kampu u Indijanapolisu

Kovačević sudi četvrtfinalni duel CEV kupa