Debi Vladimira Sudara i Maruana Čičića u ABA ligi, Nenad Mijatović drži rekord

Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.si

Meč u hali koja nosi ime po legendarnom jugoslovenskom gimnastičaru, olimpijskom prvaku, “Leonu Štukelju” – pamtiće Podgoričanin i Baranin Vladimir Sudar i Maruan Čičić.

Košarkaši SC Derbija debitovali su u AdmiralBet ABA ligi u pobjedi nad Krkom (97:72).

Čičić je počeo meč, a prve minute upisao sa 17 godina, 11 mjeseci i 24 dana, dok je Sudar debitovao sa 18 godina, devet mjeseci i 28 dana.

Maruan je igrao 10 minuta i 16 sekundi, upisao četiri poena, i tri skoka.

Sudar je na parketu u Novom Mestu, proveo dva minuta i 27 sekundi i upisao dva poena uz jednu blokadu.

Čičić 14. jula puni 18 godina, dok je Sudar prošle godine potpisao profesionalni ugovor sa “studentima”, a 10. aprila će napuniti 19. godina.

NAJMLAĐI DEBITANT U ABA LIGI

Prvo mjesto drži, Nenad Mijatović, nekada veliki talenat Budućnosti, evropske košarke, koji je sa samo 15 godina i 36 dana, debitovao u ABA ligi.

Mijatović, koji je pokrivao pozicije pleja i beka – izuzetan potencijal kome se predviđala velika karijera je, debitovao u regionalnoj košarkaškoj ligi 26. februara 2002. godine u meču u ,,Morači” protiv Krke iz Novog Mesta.

Foto: Fiba Europa

Nakon povrede, loma noge 2007. godine je, praktično je nestao sa velike košarkaške scene.

25. oktobra 2022. godine košarkaš Mornara – Luka Kovačević je protiv Partizana u Baru upisao prve minute u regionalnoj košarci. Na parketu je proveo nešto manje od dva minuta, i sa 15 godina, pet mjeseci i 16 dana postao drugi najmlađi debitant u istoriji ABA lige.

Foto: Mornar-Barsko zlato/MEDIA Pro

Podgoričanin, Fedor Žugić, takođe je u vrhu liste najmlađih učesnika regionalne košarke. Fedor, tada košarkaš Budućnosti, je 2019. godine, sa navršenih 16 godina i 17 dana igrao prvi meč u ABA ligi protiv Zadra u “Morači”.

Sedam mjeseci ranije, Žugić je ušao u istoriju, na meču Evrolige u Kaunasu, postao je najmlađi debitant u istoriji elitnog košarkaškog takmičenja sa 15 godina i 157 dana.

Foto: KK Budućnost Voli

U vrhu debitanata na ABA listi je i nekad veliki talenat Budućnosti, Baranin Ognjen Čarapić.

Foto: Printscreen

Čarapić je u ABA ligi debitovao u dresu Budućnosti sa 16 godina i 38 dana, protiv MZT-a, 12. oktobra 2014. godine u “Morači”.

Favoriti opravdali očekivanja, slavio i Božidar Ivanović

Nakon pobjede nad Megom: Božić MVP 19. kola (VIDEO)