Šta se dešava u ekipi Red Bula ?

Foto: Printscreen

Piše: Igor Hrvatin

Počela je nova sezona F1, a Red Bul je na najbolji mogući način otvorio trkačku godinu. Činilo se nemogućim nakon prošle, ali Maks je još lakše, dominantije počeo odbranu titule.

Leteći Holanđanin je upisao peti grend slem – bio najbrži u kvalifikacijama, vodio trku sa prvog mjesta od početka do kraja i upisao dodatni poen za najbrži krug.

Njegov klupski drug Serhio Perez takođe je bez mnogo problema dovezao svoj bolid do pozcije broj 2. Ostatak ekipa gotovo bez izuzetka mučio se sa ozbiljnim problemima. Bilo je nevjerovarnih scena, od pregrijavanja bolida, problema sa baterijom i sjedištem kod Luisa Hamiltona, Šarl Lekler se mučio sa kočnicama (i to da stvar bude gora, montirane su mu nove pred početak trke).

Toliko su bili veliki problemi za Monačanina da je morao da blokira svoj prednji točak čak osam puta. Dakle, sve ekipe su imale svoje manje ili veće “Gremline” koji su im onemogućili da pokažu najbolje performanse bolida i to nakon najava da se razlika u odnosu na favorita smanjila.

Nakon svega ovoga što je obilježilo vikend za nama, glavna tema u medijima nije dominatni Red Bul, novinske stupce pune naslovi o ozbiljnom “internom ratu” u austrijskoj ekipi. Navodno, neusglasice se vode u ekipi između dvije struje, na jednoj strani Džoš Ferstapen (Maksov otac), a na drugoj dugogodišnji šef ekipe Kristijan Horner.

Foto: Printscreen/YouTube

“Dejli Mejl” prenosi da sukob prijeti da ekipu uništi iznutra. Ferstapen senior u izjavi za britanske medije kaže: “Biće tenzija dok god bude na poziciji. Tim je u opasnosti da bude razbijen. To ne može da se nastavi ovako, eksplodiraće. On glumi žrtvu, i izazva probleme”, bio je vrlo direktan Džoš.

Hornerov odgovor je bio da je Džoš jedan od glavnih organizatora kampanje protiv njega.

ŠTA SE ZAPRAVO DOGAĐALO…

Naime, uoči same sezone pred početak zimskih testiranja, pojavili su se medijski natpisi o navodnom neprikladnom ponašanju Hornera prema jednoj od koleginica unutar ekipe (slanje kompromitujućih poruka). Šok, zahtjevana je momentalna istraga što je austrijska ekipa i uradila. Nakon istrage iza zatvorenih vrata, koja je trajala dugo, Horner je oslobođen od optužbi i počeo je da se pojavljuje u ekipi.

Međutim samo dan nakon zvanične istrage, pojavio se fajl sa kompletnim sadržajem Hornerovih poruka neprikladnog sadržaja, taj link dobili su novinari, šefovi ekipa, zvaničnici automobilske federacije i ostali koji nešto znače u formuli 1.

Nakon toga, ulje na vatru dolio je Ferstapen senior sa svojom izjavom – da stvar bude gora za Red Bul, pobrinuo se i Toto Volf, koji je iskoristio priliku da zakomplikuje situaciju rekavši da je Mercedes spreman da sačuva mjesto za Maksa od naredne godine. Luis Hamilton vozi posljednju sezonu (prelazi u Ferari) u novom bolidu W15 E, koji je izgrađen na iskustvu iz prethodne dvije sezone i da omogućava timu da napravi veće promjene.

Naredni dani, mjeseci mogli bi da daju odgovor…

Spekuliše se da Džoš Ferstapen koristi uticaj koji ima preko holandskih medija, da se nametne u novoj raspodjeli pozicija moći, koje su nastale nakon smrti njenog osnivača Ditriha Matešića.

Foto: Printscreen/YouTube

Posljedice ovakvog internog sukoba mogle bi da budu nesagledive za ekipu. U slučaju da se dokaže da je kriv, Kristijan Horner bi morao da napusti ekipu. Navodno, sidro bi digao, i glavni aerodinamički mag Adrijan Njui – tvorac mnogih šampionskih bolida…

Ostaje da se vidi na čiju će stranu stati Maks. Da li je možda opcija Mercedes? Da li se distancira od izjava svoga oca i ostaje vjeran Red Bulu ?

Mnogo toga u ovom momentu je nepoznato i mnogo se “crnih oblaka” nadvilo nad ekipom.

Dok se karte na otvore – pred nama je nova trka F1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije u Džedi.

Savković zaustavljen, sudije pogurale Belgijanca

Miljan Radović ponovo na klupi Sutjeske