Najveći uspjesi crnogorskog sporta – Mario Hodžić

Foto: Privatna arhiva

Mario Hodžić je kadetski prvak svijeta, juniorski prvak Evrope u karateu.

Šampionski gen potvrdio je u Izmiru 2017. godine kada je uzeo bronzu na seniorskom šampionatu Evrope.

To nije sve….

Izmir je bio samo usputna stanica za karate asa – kruna karijere je španska Gvadalahara 2019. godine, finale Evropskog prvenstva, meč za zlato protiv zvaničnog prvaka svijeta Francuza Stivena Dakoste, koji je slavio u velikom finalu.

COK ga je iste godine proglasio za najboljeg sportistu Crne Gore.

Nakon Poreča 2021. godine te kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, odlučio je da tatami gleda sa druge strane, u ulozi trenera. Mario je u stručnom štabu mlađih kategorija Karate kluba Omladinac – sada prenosi znanje, nova uloga mu prija.

“Volim da provodim vrijeme sa djecom, djeca su uglavnom srećna i zrače pozitivnom energijom, što mi prija. Takođe, koliko ona mogu od mene da nauče, toliko mogu i ja od njih, tako da uživam u toj “saradnji”, kazao je Hodžić na početku priče za Sportski.me.

Mario je prije 15-tak godina prvi put ušao u salu, učio prve poteze, odradio trening u kimonu. Koliko su danas djeca spremna da treniraju, uče…

“Mišljenja sam da to koliko će djeca slušati na treningu, biti disciplinovana i težiti ka nekom napretku u oblasti sporta, uglavnom zavisi od roditelja i trenera, kako ih mi vaspitavamo i kako i na koji način mi dopiremo do njih, kako ih motivisemo. Kod mene u klubu ima par klinaca koji su ozbiljniji i posvećeniji nego što sam ja bio u tom periodu kao dijete”, kazao je Hodžić.

Foto: WKF

Šta to sport nudi mladima u 21. vijeku, kada digitalne tehnologije u potpunosti grabe, uzmijaju njihovu pažnju ?

“Sport im prvenstveno nudi fizičko i mentalno zdravlje, bolju socijalizaciju i razvitak samopoštovanja. Naravno ukoliko se sa djecom postupa na pravi način, razvitkom digitalne tehnologije djeca imaju dosta više izvora koji im okupiraju pažnju i koji čine da su fizički pasivniji, što se može loše odraziti na njihov razvitak i zdravlje. Najlakši put ka dobrom zdravlju jeste fizička aktivnost (“u zdravom tijelu zdrav duh”)”, poručio je Hodžić.

Poslije EP u Poreču, nakon tog meča sa bronzu, si se povukao. Radio si još nakon toga, državno prvenstvo…Da li je to, to ili planiraš možda povratak ?

“Nakon što smo ispali iz porodice olimpijskih sportova, odlučio sam da se oprobam u drugim borilačkim sportovima. Ciljeve koje sam sebi postavio u karateu sam ostvario, tako da sam u novim sportovima pronašao nove izazove i mogućnosti za ličnim napretkom”, rekao je Hodžić.

Prošla godina je bila u znaku karatea. Nakon tebe i nagrade COK-a 2019. godine, Nenad Dulović (zajedno ste trenirali, odrasli) bio je viceprvak svijeta, i sportista Crne Gore ?

Foto: Printscreen

“Nenad i ja smo odrasli zajedno, počeli smo zajedno i kroz godine druženja, treniranja i takmičenja zajedno napredovali, zajedno rasli, što je rezultiralo da obojica zaslužimo status vrhunskog sportiste i budemo proglašeni za najbolje sportiste godine od strane Crnogorskog olimlijskog komiteta. Nenadovo srebro je istorijski rezultat za naš karate i pokazatelj o ozbiljnosti Karate saveza i generalno karate sporta u Crnoj Gori”, kazao je Hodžić.

Ima li malo žala za tim ne odlaskom na prve OI u Tokio 2021. godine ?

“U tom periodu sam dao svoj maksimum tako da ne žalim za tim”, rekao je Mario.

15 godina si u karate sportu. Kada se osvrneš, pogledaš, da li bi danas uradio nešto drugačije ?

“Vremenom sam shvatio da su i usponi i padovi šansa za napredak ako se uči iz njih i radi na greškama, tako da ne žalim ni za čim i ništa ne bih mijenjao”, poručio je Hodžić.

Da li je cilj bio pobijediti Stivena Dakostu i Rafaela Agaeva ?

“Od početka je cilj bio oprobati se sa najboljima i težiti pobjedama. Oni su u tom trenutku bili najbolji, mada nisam uspio da ih pobijedim, ali i dalje ne mislim da su bolji od mene”. zaključio je Hodžić..

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Žakelj: Siguran sam da ćemo uz pomoć vjernih navijača pokazati pravo lice; Obradović: Čeka nas prava košarkaška atmosfera

“Lavice” u ponedjeljak počinju pripreme za Tursku i Bugarsku