Aljoša Drašković, zlatni junior: Dolazak u Podgoricu ključni korak u karijeri

Foto: Privatna arhiva

Košarkaši Podgorice treći put u istoriji bili su u polufinalu ABA 2 lige, a osvajanjem prvog mjesta u ligaškom dijelu I A MCKL, osigurana je viza da naš klub i naredne sezone bude učesnik regionalnog takmičenja.

Ipak, Podgorica nije fokusirana samo na seniore. U ovom klubu važan akcenat stavljen je na mlađe selekcije, a mnogi talenti širom Crne Gore došli su upravo u glavni grad, kako bi se u Podgorici razvijali na pravi način. Da Podgorica ima izuzetnu generaciju potvrdio je nedavno i finalni turni za juniore u Baru, gdje je Podgorica postala šampion Crne Gore.

Nakon odlično odigranog ligaškog dijela, Podgorica je blistala na F8 turniru – na startu, u okviru četvrtfinala, savladan jeLovćen 100:62, da bi u polufinalu Podgorica bila bolja od Ulcinja 91:80, a u sjajnom finalu savladan je SC Derbi 86:77.

-Kompletna ekipa je jako trenirala čitave godine i imali smo u glavi da nas na kraju čeka težak F8 za juniorsku ligu Crne Gore. Smatrali smo da smo dobar sklop momaka spremni da se bore i išli smo sa željom da osvojimo titulu. Prva utakmica,četvrtfinale nam je bilo protiv ekipe Lovćena, sa kojom se nijesmo puno pomučili. Zatim, u polufinalu izvukli smo pobjedu protiv Ulcinja, koja je jako dobra ekipa. Na kraju nas je čekalo finale protiv ekipe SC Derbi. U završetku juniorske lige prikljucio im se Mirković, koji je prvotimac i to nam je otežalo situaciju. Od samog početka bilo je mnogo tenzija koja se mogla osjetiti i sa tribina, a utakmica je krenula žestoko – prisjetio se u intervju za klupski sajt Aljoša Drašković.

SC Derbi savladao je na startu Budućnost 109:79, a u polufinalu Junior 94:56, a u finalnom meču vodio je i +13 u trećem periodu, ali je Podgorica napravila veliki preokret.

-SC Derbi je bio u vođstvu prvo poluvrijeme i dio treće četvrtine, bili smo u minusu 13 poena, koje smo uspijeli da preokrenemo u ostatku meča zahvaljujući velikoj želji i energiji. Moja ekipa i ja dali smo sve od sebe u oba smjera igre i uspjeli da završimo ligu sa velikim trijumfom. Pored nas igrača veliku ulogu u svemu imaju treneri i stručni štab koji su tu od početka sa nama i omogućavaju nam da napredujemo iz dana u dan i da bivamo bolji igrači i ljudi – istakao je Drašković.

Juniori Podgorice osim Juniorske lige, igraju i I B MCKL za Podgoricu II, gdje su dominantno osvojili prvo mjesto.

-Osim Juniorske lige u kojoj smo upisani kao šampioni i uspjeli da pokažemo svoj karakter, veoma uspješnu sezonu završili smo i što se tiče prve B lige. Osvojili smo prvo mjesto tokom, a tokom cijele sezone imali samo dva poraza – objasnio je mladi Kotoranin, koji je bio važan adut u timu Marka Sekulića.

Čini se da je upravo Marko Sekulić uspio da stvori tim koji je iz dana u dan napredovao, a čije vrijeme tek dolazi. Na pitanje koji je recept za uspjeh, Drašković ističe:

-Recept našeg uspjeha je veliki trud i rad, fokus i košarkaška glad tokom čitave godine. Bili smo gladni i željni uspjeha i zahvaljujući tome posložile su nam se sve kockice na kraju.

Inače, Drašković je u Podgoricu stigao 2021.godine, a upravo taj potez smatra ključnim u karijeri.

-U Podgoricu sam došao iz Lovćena, nakon mog prvog nastupa za reprezentaciju, to je tada bila U16 selekcija. Tada nas je vodio sadašnji pomoćni trener prvog tima KK Podgorica, Rajko Krivokapić, sa kojim smo zauzeli osmo mjesto u A diviziji. Moj dolazak u glavni grad presudili su uslovi koje nijedan drugi klub u Crnoj Gori nema i rad sa veoma dobrim trenerima. Došao sam u klub sa velikim očekivanjima koja su se na kraju ove godine i ispunila – objasnio je Drašković, koji je titulom na najbolji način završio nastup u mlađim selekcijama.

-Upoznati smo da 2006. godište prelazi u seniorske vode. Ovoga ljeta punim 18 godina, nakon čega slijedi potpisivanje prvog profesionalnog ugovora. Nadam se da ću nastaviti saradnju sa KK Podgorica i da će treneri i stručni stab biti zadovoljni mojim zalaganjem i odnosom. Moram istaći da je moj prelazak u sadašnji klub prelomio profesionalno bavljenje sportom. Momci i treneri su mi pokazali kako izgleda sportski život i naučili me sportskom duhu što mi daje energiju za dalje – podvukao je na kraju Drašković.

Jokić MVP NBA lige

Radović u finalu turnira u Laškom