Velimir Gašić za Sportski.me: Sutjeska ima svoj put, u košarci mora da se razmišlja dugoročno

Crnogorska košarka je u sezonu 2020/21. ušla bogatija za dobro poznato trenersko ime na prostorima bivše Jugoslavije.

Velimir Gašić, između ostalih bivši saradnik Željka Obradovića u slavnoj sezoni kada je Partizan bio prvak Evrope, sada je na klupi Sutjeske.

Njegov dolazak u Nikšić je možda iznenadio ljubitelje košarke na našim prostorima, ali kada se pogleda put kojim je krenula Sutjeska i po čemu je Gašić prepoznatljiv – onda sve ima smisla.

Gašić i Sutjeska žele mnogo toga da urade zajedno u sezoni u kojoj našeg predstavnika čeka nastup u ABA2 ligi, te domaća takmičenja.

Ali, sezona prvo treba da počne, što nije tako jednostavno u situaciji kada koronavirus parališe i svijet i region.

“Treba se navići na okolnosti koje su specifične i koje sada diktiraju pripreme, način treninga, pa i samu organizaciju utakmica. Biće nevjerovatno teško, niko se sa ovakvim stvarima do sada nije susreo”, rekao je Gašić na početku intervjua za Sportski.me.

Sutjeska je izabrala Gašića, on je izabrao Sutjesku.

“Klub je odlučio da krene nešto drugačijim putem. Želimo da stvaramo, da damo šansu mladim igračima koji su ponikli u Sutjesci, da im damo prostor i da ih profilišemo”.

Za Gašića postoji samo jedan put u košarci:

“Mora da se razmišlja dugoročno, tako je potrebno gledati na stvari i ja sam od onih trenera koji tako radi. Mi u klubu smo sada odredili taj put, nadamo se da će biti uspješan, ali to što rezultat nije stavljen u prvi plan ne znači da nas amnestira od obaveze da pobjeđujemo. Ali, megalomanska očekivanja ne postoje. Ambicije su da budemo konkurentni u ABA2 ligi i da kroz domaće prvenstvo izborimo plasman u regionalno takmičenje i za narednu sezonu”.

Foto: KK Sutjeska

Nisu to, dakle, nerealna očekivanja, ali ako bi Sutjeska spojila lijepo i korisno, stvorila tim za naredne sezone, a ne jednu sezonu, onda bi to bio pun pogodak.

“Treniramo dobro, motivisani smo, i to je ono čime sam zadovoljan. Ali, ne želim da ostane na tome, već da taj rad bude vidljiv i na utakmicama, da budemo prepoznatljivi i da pokažemo da posjedujemo kvalitet. Bez rada, naravno, ništa od toga neće biti moguće. Mlad igrač se i vaspitava, tako se gradi pobjednički duh”, kaže 56-godišnji stručnjak.

IDEJE SU NAM SE POKLOPILE

Odakle Velimir Gašić baš u Sutjesci – pitanje je koje su mnogi postavili kada je promovisan.

“Postojao je kontakt sa ljudima iz kluba u nekoliko navrata. Ali, nije bio momenat, imao sam privatnih problema zbog kojih nisam mogao da budem posvećen košarci onako kako sam navikao – 24 sata dnevno. Sada su se stvari poklopile, imao sam veoma interesantne razgovore sa čelnicima Sutjeske, shvatili smo u razmjeni ideja da se one poklapaju. Bili su maksimalno korektni, posebno predsjednik, i lako smo na kraju odlučili da sarađujemo”.

Sada je pitanje kada Sutjeska može da izađe iz pripremnog perioda i počne s takmičarskim utakmicama. Čeka se početak ABA2 lige.

“Žao mi je što se ABA2 liga ne shvata dovoljno ozbiljno od strane rukovodstva takmičenja. Liga je veoma značajna i trebalo je da i ona bude isto organizovana ove sezone kao Evroliga i ABA liga, koje su već počele. Ovako, imamo informacije da će se ABA2 liga igrati u dva “balona”, u novembru i januaru, da će kasnije i završnica, ali ništa od toga nije sigurno još. Zato je i jako teško trenirati kada ne znate kada počinje nešto za čiji se start spremate. Kako da tempirate formu kada ne znate šta će biti za sedam, 10 dana ili mjesec”, pita se Gašić.

Nije samo to problem…

“Dodatno nam je situaciju otežala povreda Miloša Vujovića, koji je pokidao prednji ukršteni ligament i izgubili smo ga za ovu sezonu. Imali smo projekciju da bude vođa ove ekipe, ali sada se samo nadamo da će operacija dobro proći i da će se dobro oporaviti”.

KOŠARKA ME SVE VIŠE PODSJEĆA NA RUKOMET

Počele su, dakle, i Evroliga i ABA liga. Uglavnom bez navijača ili sa malim brojem njih.

“Veoma je teško ovako bez navijača. Postoje klubovi koji iz odnosa sa publikom crpe energiju i prenose je na teren, takvima je sada najteže. A i generalno, sport se igra zbog navijača, tužno je što sada to nema ko da vidi sve te igrače uživo. Što se tiče kvaliteta košarke, nije se ništa promijenilo, ali se košarka jeste promijenila posljednjih godina”.

Gašić je potom obrazložio šta mu se ne dopada u modernoj košarci.

“Znate, košarka je bogata igra, kraljica sportova, a sada je postala siromašna. Bitno se promijenila i ne dopada mi se ovo što gledam. Sve me više podsjeća na rukomet… Nije to više ta košarka koju smo svi htjeli, koju smo učili. Takva je moda, sada svi napadi uglavnom počivaju na “pik en rol” igri, pa ponovo, pa ponovo, sve dok ne prođe taj “pik”. Nema više unutrašnje igre, odstupilo se od košarkaških postulata”, jasan je Gašić.

Lako je shvatiti i na šta cilja trener Sutjeske.

“Bosna, Jugoplastika, Cibona, Partizan…, svi su oni najveće uspjehe ostvarivali bez stranaca. Šta se promijenilo? Odustalo se od rada i stvaranja nečeg vrijednog, jer svaki proizvod može da se kupi, dolaze neprovjereni stranci da budu nosioci igre. Nakon svega što sam prošao u karijeri, rada sa najvećim stručnjacima, imam kredibilitet da to kažem. Sada je trend takav dijelom i zato što među trenerima više nema autoriteta kojima će vlasnici klubova da vjeruju kada kažu šta žele od tima koji treniraju”.

O ŠAMPIONSKOM PARTIZANU 2013.

Gašić je od 2012. do 2015. bio dio stručnog štaba Partizana kao prvi pomoćnik Duška Vujoševića.

“Crno-bijeli” su u sezoni 2012/13. osvojili ABA ligu kada su u sastavu imali veliki broj mladih igrača (Bogdana Bogdanovića, Vladimira Lučića, Davisa Bertansa, Nikolu Milutinova, Dejana Muslija, tu su bili i Nemanja Gordić, Dragan Milosavljević, Leo Vesterman…).

“Radilo se “krvavo”, provodili smo mnogo vremena u dvoranama i mladi igrači su to htjeli, sve su usvajali… Ponosan sam na taj period i tu ekipu”, ističe Gašić i dodaje:

“Sa Duletom do tada nisam sarađivao, ali smo postali veliki prijatelji, za čitav život. Na dosta stvari gledamo isto i zato smo dobro i funkcionisali. Imali smo plan da stvaramo, a i sam Dule je nekoliko puta rekao da Partizan mora ili da stvara šampionski tim ili da ima šampionski tim. Mi smo radili ovo prvo i te sezone smo zaista učinili mnogo toga dobrog u selekciji ekipe. Gotovo sve smo pogodili, s ljudima i igračima, rezultat je stigao”.

FAKTOR VESTERMAN U DOVOĐENJU LOVERNJA

Partizan je te šampionske sezone u sastavu imao dva Francuza.

Leo Vesterman je stigao na ljeto, a u toku sezone i Žofri Lovernj.

“Sjećam se da mi je nakon jednog treninga došao Vesterman i rekao da postoji jedan košarkaš, njegov zemljak, i da je na neki način zaljubljen u Partizan. I pitao da li bismo mogli da obratimo pažnju na njega. Uradili smo to, konsultovali se sa Velimirom Perasovićem koji je tada bio trener Valensije, i dobili dobre informacije o Žofriju, uvjerili se u njegove kvalitete”.

“Lovernj je došao nakon što je postao i bio baš ono što nam je nedostajalo, s obzirom na to da se Dru Gordon nije snašao. Mada je i bio tu kao iznuđeno rješenje. Kasnije je Žo postao kapiten, prvi stranac kapiten u istoriji kluba, ali je to zaslužio i opravdao zbog svega što je dao Partizanu”.

Taj Partizan je obećavao…

“Partizan doživljavam kao drugu kuću i vezan sam za taj klub. Ubijeđen sam da je ta ekipa ostala na okupu nekoliko godina da bi sigurno makar jednom ili dva puta igrala na fajnl-foru Evrolige”, rekao je Gašić.

Partizan 2013. i 2020. su dva svijeta u košarkaškom smislu.

“Emocije su jedno, a ono što vidim u poslu potpuno drugo. Sada mi se Partizan ne dopada, ne sviđa mi se selekcija. Ne prihvatam da mladi Miletić mora da ide u Čačak da bi igrao jer nema mjesta u Partizanu, da Trifunović posljednja dva meča ne odigra ni minut… To nekada nije moglo da se zamisli”, istakao je Gašić.

BUDUĆNOST IZGLEDA DOBRO

Budućnost Voli je odlično počela sezonu i “napunila oči” treneru Sutjeske.

“Sviđa mi se kako izgleda Budućnost. Okosnicu tima čine domaći igrači koji su tu već godinama, trener je počeo drugu sezonu s ekipom i to je dobar put. Ne znam da li su Podgoričani dovoljno jaki da zaustave Crvenu zvezdu, ali mislim da su to dvije najozbiljnije ekipe u ligi”.

Zvezda je evroligaški kalibar.

“Zvezda ima najjači tim, učiniće sve, ali baš sve, da dođe do licence u Evroligi. To se vidi i po timu, ulaganjima… Mornar? Braća Pavićević su moji prijatelji, ali ne znam koliko će sve to da traje, jer je Mornar “legija stranaca”. Ipak, Barani su definitivno našli bitno mjesto u regionalnoj košarci”.

ABA i ABA2 LIGA – VELIKA JE RAZLIKA

Timovi iz ABA2 lige nisu dorasli eliti regionalnog takmičenja, vjeruje Gašić.

“Postoji velika razlika u kvalitetu. Osam ili devet klubova iz ABA lige je na zavidnom nivou, s ostalima bi mi iz ABA2 mogli da se nosimo. Ali, nije ni to poenta, već da veliki dio timova iz obje lige treba da se posveti procesu stvaranja igrača. Jer, samo nekoliko ekipa može da ostvari rezultat koji zacrta. Rezultat ne bi smio da bude najbitniji, jednako je važan i način kako se stvori tim koji će do tog rezultata da dođe”, zaključio je Gašić.

Mega savladala Zadar: Deset poena Simonovića, tri Kljajevića

Batler: Nisam ispunio svoj dio dogovora sa Majamijem