Prvi crnogorski derbi u Evropi: Mornar desetkovan, Budućnost oprezna

Prvi crnogorski derbi u Evropi na programu je večeras od 19 sati u Baru.

Duel košarkaša Mornara i Budućnost Volija, međutim, izvjesno neće biti onakav kakav su svi očekivali kada su Barani 17. septembra dobili pozivnicu da u Evrokupu zamijene Makabi Rišon Lecion.

Sve je pokvario koronavirus, koji je ušao u barski klub, inficirao dva igrača, te nekoliko članova stručnog štaba i uprave.

,,Moram da kažem da mi je, prije svega iz porodičnih razloga, a ni kao treneru, nije uopšte lako da govorim o košarci. Nažalost, situacija je da ne kažem alarmantna, ali nije dobra uopšte. Kao trener, ne mogu da razmišljam o pripremi utakmice, nego brojim koliko igrača imam na treningu i ko će sljedeći biti pozitivan“, skoro u suzama pričao je trener Mihailo Pavićević.

,,Teško što mogu reći o utakmici. Budućnost je apsolutni favorit, ima sjajan tim, igra odlično. Do prije sedam dana i mi smo izgledali odlično, ponosio sam se igrama koje smo pružali, ali viša sila nas je dovela u situaciju u kojoj smo se našli. Nimalo nije lako. Još ne znamo u kom sastavu ćemo nastupiti. Zasada sigurno bez četvorice među glavnim igračima. Nadamo se da će se na tome završiti, da ćemo moći da se vratimo normalnom radu, ali… To ,,ali“ je veoma naglašeno.

Pavićević je dodao da ,,ovako sve gubi smisao“.

,,Pitanje je za što se igra. Za publiku ne, jer je nema. Što se sporta tiče, i to ponestaje. Bojim se da će na kraju najbolja ekipa biti ona koja bude imala sreće sa koronavirusom. Ko bude zdraviji, može da računa na uspjeh. Ovo nije kritika upućena bilo kome, svi smo željeli da igramo i svi smo u istoj situaciji. Ali, kada se sretnete sa ovom situacijom u kojoj se neki članovi bore za život, svaka priča o košarci je besmislena“.

U timu Mornara neće biti Derika Nidama, Milka Bjelice, Aleksandra Lazića i Nemanje Vranješa, koji su propustili i gostovanje Metropolitenu prije osam dana.

S druge strane, Budućnost je kompletna, ne računajući povrijeđenog Aleksu Ilića, koji nije igrao ni u prethodnim mečevima.

,,Izuzetno težak meč, derbi koji već izvjesno vrijeme prevazilazi crnogorske okvire. Obje ekipe su na ozbiljnom nivou Evrokupa i ABA lige i, kao i uvijek do sad, očekuje nas teška, zahtjevna i utakmica sa neizvjesnim krajem“, kazao je trener Petar Mijović.

Mladi stručnjak je oprezan uprkos tome što je Mornar desetkovan.

,,Mornar je napadački orjentisan, sa raznim akcijama koje su napravljene da dođe do izražaja individualni kvalitet igrača, pogotovo na spoljnjim pozicijama. Na prethodnim utakmicama manjkalo nam je individualne odgovornosti, prevashodno u odbrani 1 na 1 i od pik-en-rola. Ali, skor 7:1 na otvaranju sezone govori o našoj snazi, kvalitetu i karakteru, jer smo dosta utakmica dobili na jednu loptu. Ako budemo na visini, prevashodno u fazi odbrane, možemo da se nadamo trijumfu u Baru“ naglasio je Mijović pred gostovanje u svom gradu.

Za Budućnost Voli večeras bi trebalo da debituje Luka Mitrović.

Fer Plej

Božović i PPD Zagreb – raskid poslije 10 mjeseci