Fer Plej

Foto: ABA liga

Piše: Vladimir Kuzmanović, sportski konsultant na Sportklubu i predsjednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije

Prošlog vikenda sam posjetio Niš.

Razlog, dvojak: prijateljska utakmica košarkaša u kolicima između KKK Nais i KKK Soko iz Beograda i utakmica Druge lige Srbije između Fer Pleja i, kako bi Čačani izvorno rekli, Žela iz Čačka.

Prvi događaj je uvijek praznik košarke u kojem je rezultat ispod važnosti same utakmice, zahvaljujući kojoj mnogi igrači, prije svega, stiču iskustvo neophodno za utakmice koje slijede u okviru Prve lige Srbije. Tako je bilo i ove subote na utakmici na kojoj je nastupilo pet, što reprezentativaca, što kandidata za reprezentaciju Srbije.

Foto: Niški portal

Od drugog događaja, na koji sam došao na poziv dragog prijatelja i trenera niške ekipe, Vladana Glavinića, nisam očekivao mnogo. Na zagrijavanju sam mahom prepoznavao mlade igrače Žela, zahvaljujući činjenici da su pojedini nastupali za mlađe selekcije KSS dok sam i ja bio dio te kuće, dok u domaćem sastavu nisam vidio niti jednog poznatog momka, uzrasta od 22 do 30 godina onda sam prisutvovao jednoj od najboljih košarkaških predstava koje sam u skorije vrijeme imao prilike da gledam.

Igrači Fer pleja su doslovce letjeli po terenu sa nevjerovatnom energijom pritiskali igrače Žela, nerijetko i preko cijelog terena, i napadali tamo gdje su najslabiji. 113 poena nikada ne dolaze kao proizvod nečije loše igre i uvijek i u svakoj ligu predstavljaju činjenicu za respekt.

Foto: Niški portal

Bar tako ja gledam na te stvari. Čak i ako bismo konstatovali da je 51 skok proizvod lošeg napada gostiju, 15 ofanzivnih zahtjevaju ozbiljan napor. Trojka se nalazi na istoj udaljnosti pa bi uspješnost od 42% iza te linije, predstavljala ozbiljnu brojku. 66% za dva mogu, naravno, da budu poeni isključivo iz reketa ali to nisu bili u priličnom broju slučajeva.

Na kraju 25 asistencija govori da je lopta nalazila put do najbolje pozicioniranog igrača.
Sve to me je vratilo u vrijeme kada sam i sam započinjao svoju karijeru. Ista liga, doduše sa mnogo zvučnijim timovima i tradicionalno mali broj gledalaca, (ovoga puta prouzrokovana pandemijom) su me naveli da se zapitam: imaju li ovi momci bilo kakvu šansu za uspješnu košarkašku karijeru?

Ubijeđen sam da bi pojedini, uz dobar rad u dobro organizovanom klubu, mogli do, makar šanse da o tome i razmišljaju. U svakom slučaju želim da vjerujem da ću nekog od njih imati prilike da vidim i na malo većoj sceni.
Na toj “malo većoj sceni” očekivani rezultati. Crvena Zvezda je došla do dvije pobjede, činjenica je, posle dosta muke ali svakako zasluženo, Raspletom situacije na terenu, protiv CSKA,uz odličnih posljednjih 15 minuta utakmice, “crveno-bijeli” su mogli do pobjede i u regularnom djelu.

Foto: Euroleague

Partizan u istom ritmu. Dve pobjede ali za nijansu drugačija atmosfera na derbiju u okviru ABA lige. Gordić je predvodio tim u posljednjoj četvrtini sa 9 poena i 2 asistencije i vjerujem da se i u Partizanu kockice polako sklapaju.
Budućnost je obilježila prethodnu nedelju pre svega potpisivanjem Mitrovića i Dela Valea kao i sa dvije, ne tako ubjedljive pobjede u okviru oba takmičenja. Prilika da novajlije donesu potrebnu svježinu ekipi jer je FMP, uz malo sreće, mogao do oba boda.
Mornar je neočekivano lako izgubio u Francuskoj ali skraćeni roster od svega 8 igrača, doveo je do toga da se odloži utakmica sa Borcem iz Čačka.

Foto: Eurocup

Nadajmo se da će Barani iz svega izaći čim prije i da će potražiti drugačiji način kako do pobjede. Šutem za tri, neće daleko dogurati.

Naravno upitan je sastav i za derbi, verujem prvi crnogorski-evropski derbi u okviru Evrokupa. Utakmica nije među odloženim ali je pitanje u kakvom sastavu ćemo videti Mornar.
Za kraj jedan utisak o kojem, ubijeđen sam, niste razmišljali mnogo. Često slušamo izjave, bilo trenera bilo igrača, pred utakmice sa protivnicima iz evropskih takmičenja. I prisjetite se koliko puta ste, recimo, za turske ili francuske klubove čuli da su to “klasični predstavnici turske/francuske košarke, pojačani velikim brojem stranaca”.

Ima još zemalja za koje smo koristili slične termine, naravno. I ispostavi se da , u pojedniim susretima, stranaca ima više u “našim” nego li u protivničkim timovima.

Da li će u skorijoj budućnosti treneri iz pomenutih zemalja, pred utakmicu protiv ABA ligaša, imati običaj da kažu:” Sastajemo se sa klasičnom abaligaškom ekipom, pojačanom velikim brojem stranaca”. Vrlo je moguće da da…

Giljen: Meč protiv Budućnosti mogao bi da bude prekretnica

Prvi crnogorski derbi u Evropi: Mornar desetkovan, Budućnost oprezna